ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγέλλουν ωμή βία από τις αστυνομικές δυνάμεις - «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Υγεία»

Ένταση και χημικά από τα ΜΑΤ σε νοσοκομειακούς γιατρούς στο Ζάππειο

Ένταση και δακρυγόνα στην Αίγλη Ζαππείου, όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία διαδήλωσαν κατά της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Υγείας, όταν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν και να παρέμβουν στην ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ, με συνέπεια τον τραυματισμό διαδηλωτή, ενώ υπήρξε και λιποθυμία από τη χρήση χημικών. Διεκόπη η ημερίδα, υπό κατάληψη η αίθουσα.

Οι διαδηλωτές νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία κατήγγειλαν απρόκλητη και ανεξήγητη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι υπεύθυνοι για τα γεγονότα τον ΠΙΣ και τον Βασίλη Κικίλια. Πάντως, μετά τη στάση των υγειονομικών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, ο αστυνομικός κλοιός, που είχε στηθεί στην Αίγλη του Ζαππείου για να εμποδίσει την πορεία των συγκεντρωμένων, έσπασε.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων, που διοργάνωσαν και την κινητοποίηση, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κλήθηκαν από την ηγεσία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τον υπουργό Υγείας, έκαναν χρήση χημικών, γκλομπς και ασπίδων, ασκώντας βία σε βάρος τους. Ωστόσο τα μέλη της ΟΕΝΓΕ και των Σωματείων των Νοσοκομείων κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας, καταγγέλλοντας την αστυνομοκρατία και ματαιώνοντας τη φιέστα για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Παράλληλα, μέλη της ΟΕΝΓΕ, με παρεμβάσεις τους, κατήγγειλαν τα σχέδια πλήρους εμπορευματοποίησης της υγείας, μέσω ΣΔΙΤ, ενώ με απόφαση της ΟΕΝΓΕ και των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, η αίθουσα τελεί υπό κατάληψη. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι, «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Στην αίθουσα της «Αίγλης» Ζαππείου και στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του κόμματός του στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Στο πλευρό τους επίσης βρίσκεται αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από την αίθουσα της Αίγλης αποχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ενώ οι συγκεντρωμένοι παραμένουν εκεί και η ημερίδα διακόπηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Α. Εξαδάκτυλος, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τη χρήση δακρυγόνων, δήλωσε λίγο αργότερα ότι «είναι ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν χτιστεί και στελεχωθεί νοσοκομεία». Τέλος, τόνισε ότι ημερίδα θα επαναληφθεί.

Ο γγ του ΠΙΣ, Γ. Ελευθερίου, υπογράμμισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι ο διάλογος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξει και να συνεχιστεί ο διάλογος που αφορά νέες πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει στις προσπάθειες φίμωσης της διαφορετικής άποψης».

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισήμαναν πως «η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ», όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της Υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του "λαγού" στις εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Αιτία πολέμου» είναι για την Ομοσπονδία «η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία, η μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες)».

To ΠΑΜΕ καταγγέλλει βίαιη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην κινητοποίηση των υγειονομικών

Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της κινητοποίησης των γιατρών, υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ενάντια στη φιέστα που πραγματοποιεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κυβέρνηση προχώρησε σε βίαιη επίθεση με ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην υγεία.

Στην επίθεσή τους τα ΜΑΤ τραυμάτισαν γιατρούς, υγειονομικούς, εργαζόμενους για να υπερασπιστούν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την υγεία και την μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα βρίσκονται στο πλευρό των γιατρών που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, για όλο τον λαό.

Η υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό. Δε θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της».

Η συγκέντρωση στο Ζάππειο

Συγκέντρωση στην είσοδο του Ζαππείου πραγματοποίησαν νωρίτερα το πρωί μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείων, ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, με αφορμή τη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, για τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας. Ταυτόχρονα στην είσοδο της «Αίγλης», χώρο όπου έχει προγραμματιστεί η σχετική φιέστα, είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Με πορεία οι συγκεντρωμένοι έφτασαν έξω από την αίθουσα διεξαγωγής της φιέστας, στην «Αίγλη» απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το σημείο της κινητοποίησης. Από την ντουντούκα, φώναξαν συνθήματα, αναφέροντας ότι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς τους να παρέμβουν στην σημερινή ημερίδα. Παράλληλα καταγγέλλουν την στάση της μειοψηφικής ηγεσίας του ΠΙΣ σχετικά με τη σημερινή ημερίδα για τα ΣΔΙΤ.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ κρατούσαν πανό που ανάγραφε, «Όχι στις ΣΔΙΤ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν υγεία για όλο το λαό».

Πανό επίσης κρατούσαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΕ Θριάσιο που ανάγραφε, «Όχι στα νοσοκομεία επιχειρήσεις. Αυξήσεις στους μισθούς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών. Ένταξη στα ΒΑΕ. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν υγεία».

Τέλος πανό κρατούσαν και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» που ανάγραφε, «Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δώστε λεφτά για την υγεία. Αυξήσεις - προσλήψεις - Ανθυγιεινό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.