ΚΟΣΜΟΣ

Εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο

Ισραήλ: Θρίαμβος Νετανιάχου στις εσωκομματικές εκλογές - Νικητής με 72,5%

Ο ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, πανηγύρισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τεράστια νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία του δεξιού κόμματός του, του Λικούντ, για την ανάδειξη του ηγέτη του, που θα το οδηγήσει στις νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Γκιντεόν Σάαρ θεωρείτο εξαρχής πως ελάχιστες πιθανότητες είχε να επικρατήσει στην αναμέτρηση με τον Νετανιάχου, αρχηγό του Λικούντ από το 1993, με εξαίρεση τα έξι χρόνια που τις τύχες του κόμματος κράταγε στα χέρια του ο Αριέλ Σαρόν. Όμως, εάν το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο, προβλεπόταν πως η θέση του «Μπίμπι» θα αποδυναμωνόταν.

Τελικό αποτέλεσμα: 72,5% για τον επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, 27,5% για τον αντίπαλό του.

«Τεράστια νίκη! Ευχαριστώ τα μέλη του Λικούντ για την εμπιστοσύνη τους, την υποστήριξή τους και τη στοργή τους», έγραψε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

«Με τη βοήθειά σας και με τη βοήθεια του Θεού, θα οδηγήσω το Λικούντ σε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές που έρχονται και θα συνεχίσουμε να οδηγούμε το κράτος του Ισραήλ σε νέες ανεπανάληπτες επιτυχίες», πρόσθεσε.

Ο Σάαρ αναγνώρισε αμέσως την ήττα του, συγχαίροντας τον επικεφαλής της κυβέρνησης. «Είμαι ικανοποιημένος για την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα», σημείωσε μέσω Twitter. «Όποιος δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο δεν κερδίζει ποτέ», εξήγησε. «Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό (...). Οι συνάδελφοί μου κι εγώ θα τον υποστηρίξουμε στην εκστρατεία για να εξασφαλιστεί η νίκη του Λικούντ στις εκλογές», πρόσθεσε.

Περίπου 57.000 μέλη του κόμματος πήραν μέρος στη χθεσινή ψηφοφορία, ήτοι η συμμετοχή ήταν ελαφρά κατώτερη του 50%.

Την ψηφοφορία ζήτησε ο Γκίντεον Σάαρ μετά την απαγγελία κατηγοριών τον περασμένο μήνα σε βάρος του 70χρονου Νετανιάχου για διαφορά, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη σε τρεις υποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός που έχει παραμείνει στον θώκο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό στην ιστορία του Ισραήλ κατήγγειλε τις «ψευδείς» κατηγορίες αυτές αποδίδοντάς τους «πολιτικά» κίνητρα κι επιμένοντας στη θέση του πως είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Αφού ξεπέρασε την εσωκομματική πρόκληση, ο Νετανιάχου καλείται να οδηγήσει το Λικούντ σε επικράτηση στις πρόωρες εκλογές, την τρίτη τέτοια αναμέτρηση μέσα σε διάστημα που δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Μετά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, ούτε ο Νετανιάχου, ούτε ο κεντρώος Μπένι Γκαντς του κόμματος «Μπλε και Λευκό» δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη 61 μελών της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν αναγκάστηκε να εμπιστευτεί στην Κνέσετ το καθήκον να ορίσει η ίδια εντολοδόχο πρωθυπουργό, αλλά και αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε ατελέσφορη, οδηγώντας τη χώρα σε νέα εκλογική διαδικασία.

Οι Νετανιάχου και Γκαντς δεν έδειξαν στην πραγματικότητα διάθεση να μοιραστούν την εξουσία. Ο Γκαντς ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με κάποιον που αντιμετωπίζει δίωξη για διαφθορά.

Η νίκη του Νετανιάχου στην εσωκομματική διαδικασία ήταν κρίσιμη γι’ αυτόν, καθώς έτσι μπορεί να παραμείνει υπηρεσιακός επικεφαλής της κυβέρνησης, παρά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Η ισραηλινή νομοθεσία ορίζει πως κάθε υπουργός που διώκεται ποινικά οφείλει να παραιτείται, αλλά αυτό δεν έχει εφαρμογή στον πρωθυπουργό.

Για την Γκάιλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, η νίκη του Νετανιάχου ενδέχεται να τον οδηγήσει να υιοθετήσει ακόμη σκληρότερη στάση στη σταυροφορία του εναντίον της ποινικής δίωξής του.

«Θα υποστηρίξει ότι τον επέλεξε ο λαός» και θα δυσφημήσει ακόμη περισσότερο τη δικαιοσύνη, προεξόφλησε η Ταλσίρ. «Το βασικό διακύβευμα για τον Νετανιάχου είναι να εξασφαλίσει ασυλία, και γι’ αυτήν έχει ανάγκη 61 ψήφους» στην Κνέσετ, δηλαδή την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση, συμπλήρωσε η πολιτολόγος.

Οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να δώσουν προσεχώς μια ιδέα για την κατεύθυνση του πολιτικού σκηνικού του Ισραήλ και το εάν η νίκη του Νετανιάχου στην εσωκομματική μάχη θα έχει κάποια επίπτωση ή όχι.

Κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το αδιέξοδο οδεύει να παραμείνει αμετάβλητο και μετά τις νέες εκλογές: το Λικούντ υπό τον Νετανιάχου οδεύει να εξασφαλίσει 31 έδρες, το Μπλε και Λευκό του Γκαντς 35.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.