ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Με τις εισηγήσεις των κομμάτων και με την ευρύτατη συναίνεση, έτσι όπως είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ έπειτα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τις ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, καθώς πρέπει να καταγραφεί η συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφισή του από 200 βουλευτές.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη θεσμική τομή που είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και συμβολίζει ότι η χώρα πέρασε σε μια άλλη εποχή».

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε το αυτονόητο και να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που εξωτερικοί κίνδυνοι την απειλούν, να τους έχουμε κοντά μας. Οι Έλληνες της διασποράς είναι μια δύναμη στήριξης, μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη στις χώρες όπου διαμένουν και μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στις επενδύσεις».

«Ας εκπέμψουνε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες της Οικουμένης σε μια κρίσιμη φορτισμένη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Να γίνουμε γέφυρα που θα ενώσει τα σύνορα της οικουμενικής πατρίδας», κατέληξε η κ. Παπαδημητρίου.

«Τα αναγκαία εθνικά μέτωπα χτίζονται στη βάση της ειλικρίνειας. Πράγματι, η στιγμή μπορεί να γίνει ιστορική, αν αντιμετωπίσουμε τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με υπευθυνότητα και με σεβασμό στη Δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ορισμένες ελλείψεις καλύφθηκαν, παραμένουν όμως νομοτεχνικές αβλεψίες», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και διευκρίνισε ότι είναι σε εκκρεμότητα δύο σοβαρά ζητήματα και αφορούν την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τη δεσμευτική γνώμη της διακομματικής επιτροπής ως προς την άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας του υπουργού.

«Εμείς θέλουμε πράγματι οι απόδημοι να έχουν φωνή, ψήφο και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, με κριτήριο τη δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία», τόνισε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανειλικρίνεια, υποκρισία και στρατηγική μετατόπιση από την αρχική της θέση».

«Δεν υπάρχει χώρα με τόσο σημαντική διασπορά να καθιερώνει τόσο γενικευμένη ψήφο για τους απόδημους», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επέμεινε ότι «η βέλτιστη και δικαιότερη λύση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν έπειτα από απογραφή, έως πέντε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται εκπρόσωποι των Ελλήνων της ομογένειας που διαμένουν εκεί».

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι ρηξικέλευθο, όπως θα έπρεπε, για να αποκαταστήσει μια μεγάλη ηθική και πολιτική αδικία για τους Έλληνες της διασποράς» και επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

Μίλησε ακόμα για «πολιτικούς φερετζέδες» πίσω από τους οποίους κρύβονται ορισμένοι, θέτοντας αστερίσκους, ψευδεπίγραφα κλισέ και κόφτες», και τόνισε ότι έστω και έτσι, «αυτή η κουτσουρεμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο εργαλείο για την επαναφορά της άλλης Ελλάδας της διασποράς στην πατρίδα».

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι το κόμμα του από την αρχή προσήλθε στο διάλογο χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο μοναδικός του στόχος ήταν και είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά τους Έλληνες που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι έγιναν σοβαρές νομοθετικές παρεμβάσεις, ωστόσο, όπως είπε, χρίζει περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών, ενώ τόνισε ότι «η διευκόλυνση των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους δεν πρέπει να λειτουργήσει και ως πλυντήριο ξεπλύματος ευθυνών των κυβερνήσεων που δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα».

«Εμείς ψηφίζουμε "ναι" επί της αρχής, βάζοντας πολύ, πολύ νερό στο κρασί μας, γιατί θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση και να μάθουν οι Έλληνες της διασποράς ποιο κόμμα έχει πράγματι θέσεις που διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», τόνισε ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Το νομοσχέδιο ήταν προϊόν εκβιασμού διότι έχουν μπει τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, ώστε πάνω από το 85% των Ελλήνων που σήκωσαν το βάρος της πατρίδας πολλές φορές στις πλάτες τους, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», υποστήριξε, ενώ επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά σημεία αγκάθια που δεν μας επιτρέπουν παρά να το καταψηφίσουμε επί της αρχής και να στηρίξουμε μόνο ορισμένα άρθρα», δήλωσε, από την πλευρά της, η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, και υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός της που δίνουν, όπως είπε, το πραγματικό δικαίωμα στους απανταχού Έλληνες της διασποράς να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα από τον τόπο διαμονής τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.