ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τρεις συνεδριάσεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι...

Πρώτα είχαμε το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (συνέδριο στο οποίο δεν εξελέγησαν οι σύνεδροι)... Επανεξελέγη όμως πρόεδρος μέχρι το 2021 η κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ σε πολλά ζητήματα με τη ΝΔ, για προσωπικές πολιτικές και για έλλειψη δημοκρατίας. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε χάσμα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει «προκειμένου να εκφράσει τις αγωνίες και τις απαιτήσεις του κόσμου». 

Ακολούθησε το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα είχε μείνει στην ιστορία ως μια υποτονική διαδικασία απλής ανταλλαγής ιδεών  που δεν είχε κανένα σκοπό να χαράξει πολιτική, να πάρει αποφάσεις ή να εκλέξει όργανα, αν δεν “έμπαινε μέσα” ο (της “αντρικής σχολής”...) Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας με ορολογίες και φρασεολογία περασμένων δεκαετιών, εκτόξευσε ευθείες βολές κατά της δικής του κυβέρνησης, μιλώντας σε αμιγώς προσωπικό τόνο και εκτοξεύοντας σαφείς απειλές σε πολλά ζητήματα (Πρέσπες, προσφυγικό-μεταναστευτικό κλπ). Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα “θα νικήσουμε”, αφήνοντας πολλές απορίες για το ποιόν θέλει να νικήσει... 

Τέλος, είχαμε και τη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τεράστιες οι ποιοτικές διαφορές με τα τις κομματικές διεργασίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εδώ συζητήσαμε με συντροφικότητα. Συμφωνήσαμε στα πολλά, αλλά είχαμε και τις διαφωνίες μας. Πιστεύω ότι ακούστηκε σε μεγάλο βαθμό η φωνή της κοινωνίας και όχι οι προσωπικές επιδιώξεις του καθενός. Παρόντες ήταν όχι οι “άριστοι” των κομματικών διορισμών, αλλά όσοι θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση της κοινής υπόθεσης της συμμαχίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, με “ανοιχτά αυτιά” και ευρύχωρη αγκαλιά... 

Ναι, εκφράστηκαν ανησυχίες για το αν πρόκειται για μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. «Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός και θανατηφόρος είναι να μην πετύχει η διεύρυνση» είπε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πλέον ξέρουμε όλοι ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ενώ δεν παραγνωρίζουμε ότι το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές είναι το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. 

Τώρα όλοι προετοιμαζόμαστε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη, το οποίο θα είναι προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό. Εκεί θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και τα αιτήματα και θα ληφθούν αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν όλους. Κανείς δεν φοβάται ένα ανοιχτό-δημοκρατικό συνέδριο! 

Η προσεκτική σύγκριση των τριών συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας) είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης και δράσης των επιμέρους κομμάτων. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν πάρα πάνω από σαφής η διάθεση για “βόλεμα” και μοίρασμα εξουσίας, ενώ κυριάρχησαν οι συμμαχίες και οι έριδες, οι προσωπικές στρατηγικές και οι “άριστοι κολλητοί”. Αντιθέτως στην δική μας αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, υπάρχει η ανησυχία για το τι κάναμε λάθος σαν κυβέρνηση και πρέπει να διορθώσουμε τώρα. Πως θα εκφράσουμε τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας. Πως θα διευρύνουμε την επιρροή μας χωρίς να χάσουμε την ταυτότητα μας. Πως θα εντάξουμε ουσιαστικά και όχι σε ρόλους “χειροκροτητών”, όλους αυτούς που προσφέρουν τμήμα του ελεύθερου χρόνου τους για να επανέλθει η ελπίδα στη χώρα και να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη οικονομική επέλαση, η επανίδρυση του κράτους των “κολλητών” και η ακροδεξιά καταστολή. 

Εμείς θα είμαστε και πάλι παρόντες σε αυτή την προσπάθεια. Και ξέρουμε ότι κάθε μέρα γινόμαστε και περισσότεροι...  

______________
Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.