ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Βαρουφάκης: «Η χώρα παραμένει στη χρεοδουλοπαροικία»

Εγκλωβισμένη στην χρεοδουλοπαροικία παραμένει η χώρα σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο γγ του ΜεΡΑ25 μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 είπε ότι “το ελληνικό κράτος δεν είναι κανονικό γι αυτό και εσείς όπως και οι προηγούμενοι δεν είστε οι κανονικοί κυβερνήτες. Ηγούνται άλλοι με τηλεκοντρόλ απο τις Βρυξέλλες”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “Με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το που βρισκόμαστε και την τρικυμία που έρχεται. Καθηλώνετε την χώρα μας για άλλη μια χρόνια στην οικονομική και κοινωνική στασιμότητα. Σε 12 μήνες θα έχετε αποκηρύξει τον προϋπολογισμό που σήμερα θα ψηφίσετε”.

Με μακάβρια ποιητική διάθεση δε, ανέφερε “¨η ανάπτυξή σας θυμίζει το γκελ ενός πτώματος στις τσιμεντόπλακες της μόνιμης λιτότητας”.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος από “το βουνό του χρέους”. “Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι μικρότερο απο τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού χρέους. Δεν είναι δυνατόν στο σχέδιο προϋπολογισμού να μην αναφέρεται το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το μέσο ρυθμό αύξησης χρέους. Μιλάτε για χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Απο το πρώτο μνημόνιο χρωστάμε 56 δις με επιτόκιο 3,776% που είναι τοκογλυφικό σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων. Για τα 4 δις του ΔΝΤ έχουμε επιτόκιο 4,9%.

Μεσοσταθμικά πληρώνουμε 2,65% για το σύνολο του χρέους μας. Που σημαίνει ότι αν ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων μας είναι κάτω του 2,65% το χρέος θα αυξάνεται” είπε.

Ο γγ του ΜεΡΑ25 επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση για τους χειρισμού του το πρώτο εξάμηνο του 2015 καλώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει ξανά να του ασκήσει κριτική. “Η κατάσταση που αφήσατε το 2014 είναι ο ορισμός των σταφυλιών της οργής” είπε.

“Εσείς τι αφήσατε;” τον ρώτησε βουλευτής με τον κ. Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι “εμείς δεν υπογράψαμε”. Απευθυνόμενος δε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προσφέρθηκε να του παραδώσει μαθήματα και τον κάλεσε να τον ακούει γιατί “κάτι μπορεί να μάθετε”.

“Δεν διστάζω να τα βάλω με τους πρώην συντρόφους μου ιδίως για την αριστερή νομιμοποίηση των μνημονίων αλλά δεν θα σας αφήσω λόγω της δικής τους ηττοπάθειας να να εμφανιστείτε τιμητές” ανέφερε τέλος απευθυνόμενος και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.