ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ
ΤΩΜΑΔΑΚΗ
Αυτό το Όσκαρ δεν θα το πάρεις
Σε μια βραδιά που υποχρεωτικά θα είναι λαμπερή και τα "αστέρια" θα βάλουν τα καλά τους για να παραλάβουν το αγαλματάκι που θα απογειώσει την καριέρα και τη ζωή τους, οι γυναίκες σκηνοθέτες θα κοιτάνε από τα παρασκήνια. Στα 90 χρόνια του θεσμού, μόνο 5 γυναικείες παρουσίες ήταν υποψήφιες στην συγκεκριμένη κατηγορία και μόνο μία κέρδισε, η οποία βέβαια ήταν λευκή.
Σε μια εποχή που φαίνεται ότι όλα αλλάζουν και παρά την ύπαρξη ισχυρών φωνών και κινημάτων όπως το #MeToo, οι γυναίκες σκηνοθέτιδες που κερδίζουν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ δεν δικαιώθηκαν από την Ακαδημία. Φυσικά, τα "βαριά χαρτιά" είναι τα γνωστά... "The Irishman", το "1917" με την υπογραφή του Σαμ Μέντες, ο "Joker", του Τοντ Φίλιπς, η τελευταία ταινία του Ταραντίνο. Καμιά γυναίκα δεν περιλαμβάνεται στις υποψηφιότητες για το βραβείο σκηνοθεσίας, κάτι που έκανε την Issa Rae, να σχολιάσει μόλις ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες: "Συγχαρητήρια σε όλους τους άντρες υποψήφιους". Για μια ακόμα χρονιά το Best Director category είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση.
Αγνοήσανε το Hustlers, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Lorene Scafaria, το "A Beautiful Day in the Neighborhood" της Marielle Heller με τον Τομ Χανκς ενώ η Greta Gerwig με το εμβληματικό "Little Women", συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και της Καλύτερης Ταινίας, είδε όμως το όνομά της να απουσιάζει από τη λίστα με τις υποψηφιότητες για την Καλύτερη Σκηνοθεσία. Η παραγωγός της ταινίας "Amy Pascal" στη συνέντευξη που έδωσε στο Vanity Fair μίλησε για προκατάληψη, επιμένοντας ότι τα περισσότερα μέλη που ψήφισαν σκέφτηκαν ότι το "Little Women" είναι μια ταινία που ενδιαφέρει μόνο τις γυναίκες. Έτσι, οι ταινίες που σκηνοθετούν γυναίκες διαχωρίζονται και μπαίνουν σε μια άνιση κατηγορία. Η κριτικός, Anna Smith παρουσιάστρια του Girls on Film, δήλωσε στο BBC, ότι υπάρχει εμφανής προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες σκηνοθέτες. Τα μεγάλα στούντιο και οι παραγωγοί θεωρούν πιο αξιόπιστη την αρσενική οπτική ματιά και προτιμούν άντρες σκηνοθέτες στο τιμόνι.
Σε μια χρονιά που έχουμε το "Irishman" και "Little Women", μπορείτε να μαντέψετε ποια από τις δύο θα πάει καλύτερα; "Αναρωτιέμαι αν οι χιλιάδες ψηφοφόροι αποφάσισαν τι θα δουν στις οθόνες τους και αντέδρασαν υποσυνείδητα στην αναφορά του φύλου στον τίτλο. Έχει περάσει μια δεκαετία από την εποχή που η Κάθριν Μπίγκελοου, κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματάκι, η πρώτη ως σήμερα και μοναδική φορά που η Ακαδημία επιβράβευσε γυναίκα. Η σκοτεινή ματιά της Μπίγκελοου στο "The Hurt Locker" που κάποιες στιγμές βυθίζεται στο άγριο φιλοπόλεμο σκοτάδι καθηλώνοντας με την συνοχή του ύφους και την μαεστρία της σκηνοθεσίας, κέρδισε τους ψηφοφόρους. Ο γνωστός κριτικός Jason Solomon επισημαίνει ότι δυστυχώς "για να μπουν οι γυναίκες δημιουργοί στο κλαμπ θα πρέπει να σκηνοθετήσουν ένα πολεμικό φιλμ που θα τους δώσει την απαραίτητη αξιοπιστία και είναι ντροπή που ταινίες όπως το χαμηλόφωνο "Little Women", αγνοούνται από τα βραβεία". Οι γυναίκες δημιουργοί υποστηρίζουν ότι το να κερδίσεις μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ή ένα βραβείο σε φεστιβάλ είναι το σκαλοπάτι που θα σε ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο και θα σε οδηγήσει στις μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ στις οποίες σπάνια συναντάμε γυναίκες πίσω από τις κάμερες.
Το Χόλυγουντ ψηφίζει άντρες και λευκούς. Παρά τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις επικρατεί η ίδια λογική και τα μέλη της Ακαδημίας συνεχίζουν να ψηφίζουν 68% άντρες και 84% λευκούς. Διόλου τυχαίο που 19 στους 20 ηθοποιούς είναι λευκοί φέτος ενώ κανείς ηθοποιός του "Parasite" δεν είναι υποψήφιος.
Ο Στίβεν Κινγκ δέχτηκε αντιδράσεις στο Twitter για το σχόλιο του να υποβαθμίσει τη σημασία του ρόλου της ποικιλομορφίας στην επιλογή των υποψηφίων: "Για μένα, το ζήτημα της διαφορετικότητας –όπως ισχύει για κάποιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ούτως ή άλλως– δεν προέκυψε" για να εισπράξει την οργισμένη απάντηση της Αμερικανίδας συγγραφέας Ροξάν Γκέι : "Ως θαυμάστρια είναι επώδυνο να διαβάζω αυτό από εσάς. Υπονοείτε ότι η ποικιλομορφία και η ποιότητα δεν μπορούν να είναι συνώνυμες. Η ποιότητα είναι παντού, αλλά οι περισσότερες βιομηχανίες πιστεύουν μόνο στην ποιότητα από μια πληθυσμιακή ομάδα". Ο Στίβεν Κινγκ σε νέα του ανάρτηση αναφέρθηκε στις ίσες ευκαιρίες που πρέπει ο καθένας μας να έχει, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα τον προσανατολισμό. Για να κερδίσει όμως βραβεία ένας άντρας που δεν είναι λευκός ή μια γυναίκα θα πρέπει να μην είναι αποκλεισμένοι από το παιχνίδι.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...