ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η 13η ΠτΔ της Ελλάδος

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Με 261 ψήφους η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με 261 ψήφους και ευρεία πλειοψηφία, η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη, από τη Βουλή των Ελλήνων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία ιστορική ημέρα, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου.

Με επιστολική ψήφο (ήταν σε αποστολή της Βουλής) ψήφισαν «ΝΑΙ» ο βουλευτής ΝΔ στην Α' Αθηνών Άγγελος Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος (σ.σ. απουσίαζαν για λόγους υγείας) γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι όμως δεν είχαν στείλει επιστολή.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ο Τασούλας θα της ανακοινώσει την εκλογή της

Στις 13:30 ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους της Βουλής θα μεταβούν στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, και θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.