ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Φασόλια γίγαντες τουρσί με μαρινάτες σαρδέλες

Μία εξαιρετική συνταγή για φασόλια γίγαντες τουρσί με μαρινάτες σαρδέλες.

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες βρασμένα
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 φλιτζάνια νερό κρύο
  • 2 φλιτζάνια ξύδι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
  • 6 γαρύφαλλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Για τις μαρινάτες σαρδέλες
  • 1 κιλό σαρδέλες
  • Ξύδι
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άγριο μάραθο ψιλοκομμένο, ή ξυσμένη μαραθόριζα ανακατωμένη με 2 κ. σούπας μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο
  • Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε κατσαρολάκι τη μουστάρδα με το ξύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και αδειάζουμε το μίγμα στα αποστειρωμένα βάζα, στα οποία έχουμε βάλει τα βρασμένα φασόλια. Αφήνουμε το τουρσί στο ψυγείο για 3 ημέρες τουλάχιστον πριν το καταναλώσουμε.

Για τις μαρινάτες σαρδέλες

Βρέξτε με ξύδι τις σαρδέλες και αφήστε 2-3 λεπτά.

Πιάστε το κεφάλι της σαρδέλας και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλήστε τη ραχοκοκαλιά, προχωρώντας και προς την κοιλιά για να βγάλετε και να πετάξετε και τα έντερα μαζί με το κεφάλι. Θα κάνετε τη δουλειά πιο άνετα φορώντας γάντια της κουζίνας.

Ανοίξτε στη μέση το ψάρι, σαν βιβλίο, και σπάστε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά. Ξεπλύνετε τα ψαράκια με τρεχούμενο νερό, στραγγίστε τα και απλώστε τα σε 3πλό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Απλώστε τα, ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύστε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο και συνεχίστε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.

Περιχύστε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Σκεπάστε και αφήστε τα στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος). Βγάλτε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τους γίγαντες και από πάνω τις σαρδέλες με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.