ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις, κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

«Φωτιά» στη Μεσόγειο: Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη!

Ραγδαίες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Λιβυκό, καθώς ο κύβος ερρίφθη, με την Τουρκία να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει και γεωτρήσεις στις περιοχές που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου τετελεσμένα και να βάλει «φωτιά» στην περιοχή, λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου!

Η ανακοίνωση έγινε δια στόματος Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη για να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Όπως επισήμανε ο Ερντογάν, «υπογράψαμε με τη Λιβύη μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δύο χωρών». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι «εντός του 2020 θα ξεκινήσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές που έχουμε συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το "Ορούτς Ρέις" θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που παραμένουν πιστά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Σάρατζ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν έρχεται λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και Ιταλίας με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο αγωγός EastMed και η «απειλή» Ερντογάν

Η αναφορά του Ερντογάν ότι «στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών» είναι σαφές πως αφορά και τον αγωγό EastMed, την έναρξη κατασκευής του οποίου υπέγραψαν πρόσφατα οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ιταλία να επικροτεί τη δημιουργία του αγωγού.

Και αυτό διότι ο αγωγός EastMed, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα περάσει από τις περιοχές που ο Ερντογάν έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.