ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ

Μεγάλη μέρα για τους συνταξιούχους: Στην ολομέλεια του ΣτΕ αναδρομικά, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα

«Καυτή» θα είναι η σημερινή ημέρα για τη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς αναμένεται να συζητηθούν τα «φλέγοντα» ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όσο και η κατάργηση από 1/1/2013 του 13ου και 14ου μισθού (σ.σ. δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχαν για 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Οι υποθέσεις αυτές εισήχθησαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λίγους μόλις μήνες μετά την πρόσφατη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομελείας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει το «νόμο Κατρούγκαλο». Εισήχθησαν προς συζήτηση αυτή τη φορά με την διαδικασία της πρότυπης δίκη (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ, της 15ης Νοεμβρίου 2019.

Στο αίτημα του ΕΦΚΑ, η απάντηση της αρμόδιας 3μελους επιτροπής του ΣτΕ ήταν θετική, με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Πάντως, δικηγόροι εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους ως προς το αυθόρμητο αίτημα του ΕΦΚΑ για πρότυπή δίκη, κάτι που αυξάνει τους ενδοιασμούς αυτούς, η επιχειρηματολογία που επικαλείται και προβάλει το Ταμείο για την υπέρογκη επιβάρυνση την οποία θα δεχθεί μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση θετικής έκβασης των αποφάσεων της Ολομέλειας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι ίδιοι δικηγόροι, δεν κρύβουν ότι οι ελπίδες να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, κλπ., είναι ελάχιστες και αναμένουν την σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ για επιβεβαιώσουν την πρόβλεψή τους.

Μάλιστα, αναμένεται από το πρωί στις 8:30 να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ, καθώς όπως λέγεται, αναμένονται πούλμαν να έρθουν από την επαρχία, για να διαδηλώσουν την αναγκαιότητα δικαίωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.