ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση με τον πανεπιστημιακό Niall Ferguson

Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν μπορούμε να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη σε πολλές λανθασμένες κινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η «κωλοτούμπα» του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξωφρενική τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν και τονίζοντας ότι η μεταξύ τους συμφωνία αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις θέσεις της. «Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση στη Λιβύη στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και εμείς θα συμφωνήσουμε, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι θα συμμετάσχουμε στις επόμενες διαδικασίες για τη Λιβύη»

Όσον αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ξεκαθάρισε στην κ. Μέρκελ ότι το θεωρεί λάθος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας, «Πιστεύω ότι αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό».Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον EastMed
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον EastMed, ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να το κάνουμε», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες δεν αποκλείουν την Τουρκία. «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο δικό μου μυαλό αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία διεθνής Ένωση που βασίζεται στους κανόνες».

Κληθείς να σχολιάσει παλιότερη δήλωση του Γάλλου Προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι διαφωνεί και εκτίμησε ότι η Συμμαχία είναι πυλώνας της διατλαντικής σχέσης προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναπτύξει δικό της αμυντικό μηχανισμό.

Για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη λογική της συμμαχίας των προθύμων στην ΕΕ, επιμένοντας στην ανάγκη μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τις επιστροφές. Εκανε λόγο για αυξημένες ροές τους τελευταίους έξι μήνες και κατήγγειλε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως γεωπολιτικό μοχλό πίεσης στην Ευρώπη.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με καθαρή πλειοψηφία και διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, λέγοντας: «Δε θα έχουμε εκλογές μέχρι το 2023»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.