ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό και Λιβυκό, εφιάλτες για την κυβέρνηση

Ο διπλός πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε κατάσταση συναγερμού για την απώλεια ελέγχου σε μείζονα θέματα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η περίοδος χάριτος την οποία συνεχίζει να απολαμβάνει δεν είναι αρκετή προκειμένου να κρύψει τις πρώτες αποτυχίες που καταγράφονται στην κυβερνητική πολιτική.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο για το οποίο ο προβληματισμός περισσεύει είναι το Λιβυκό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν κλιμάκωσε την πολιτική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, μέσω του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Η στρατηγική της κυβέρνησης αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς η Αθήνα προσδοκούσε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ θα κατέρρεε και ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα νικούσε στον εμφύλιο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ότι η Τουρκία, μαζί με την Ρωσία, αναδείχθηκαν σε «ειρηνοποιούς» της περιοχής και ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας –θέτοντας, προφανώς, ως όρο να μην αλλάξει η τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Διπλωματική αποτυχία

Σαν να μην έφτανε αυτό, η απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό είναι ηχηρή. Καίτοι στην συγκεκριμένη διάσκεψη θα συμμετάσχει ακόμη και η Δημοκρατία του Κονγκό (που απέχει από την Λιβύη περίπου όσο η Ελλάδα από τη... Φινλανδία), η ελληνική διπλωματία δεν πέτυχε να πείσει το Βερολίνο για την αναγκαιότητα να κάθεται και έλληνας εκπρόσωπος στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Την απογοήτευσή της επί του θέματος, άλλωστε, δεν έκρυψε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απουσία της χώρας μας από μία τόσο κρίσιμη διπλωματική διαδικασία. Σημειωτέον ότι η χώρα μας είχε ως προτεραιότητα το να έχει λόγο στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στη Λιβύη προκειμένου να διασφαλίσει ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία θα... ξηλωθεί. Αν, μάλιστα, ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έθεσε βέτο για την παρουσία της Ελλάδας στο Βερολίνο, τότε το θέμα καθίσταται πολύ σοβαρότερο, αφού φαίνεται ότι ο λόγος του Ταγίπ Ερντογάν «περνά» πολύ περισσότερο σε μία ευρωπαϊκή χώρα από τον «λόγο» ενός από τα παλαιότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Συναγερμός για το προσφυγικό

Το έτερο μέτωπο που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει περάσει κάτω από τη βάση στη διαχείριση δεν είναι άλλο από το προσφυγικό. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επανιδρύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ήταν αιφνίδια, ούτε προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, η ιδέα «ωρίμαζε» εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν αποδεικνυόταν ότι κάθε καινούργια αλλαγή που έκανε στο σχήμα διαχείρισης του προσφυγικού ο πρωθυπουργός αποδεικνυόταν ατελέσφορη. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή ήταν αρμόδιος ως «υπερυπουργός» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά δόθηκε έμφαση στην αρμοδιότητα του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ στη συνέχεια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να... συντονίσει άλλους τέσσερις υπουργούς! Εν τέλει, αποδείχθηκε ότι χρειάζεται ένας κεντρικός μηχανισμός μετανάστευσης, προσφυγικού και ασύλου προκειμένου να «τρέχει» όλες τις πλευρές του προσφυγικού, από τη διάσωση στα ανοιχτά του Αιγαίου ως τις επιστροφές στη Τουρκία και τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Παρότι ο κ. Στεφανής είχε παρουσιάσει μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιείχε ακόμη και κλειστά κέντρα κράτησης, κρίθηκε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού δεν «περπατά».

Ταυτοχρόνως, οι αριθμοί και τα στοιχεία για το προσφυγικό στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου τείνουν να διαμορφώσουν μία εκρηκτική κατάσταση. Ήδη, σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στις 22 του μηνός, ενώ οι αυτοδιοικητικοί απειλούν με πολύ σοβαρότερες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου φτάνουν μηνύματα και από αυτοδιοικητικούς της ενδοχώρας ότι δε θα αποδεχθούν τη δημιουργία δομών φιλοξενίας στις περιοχές τους, γεγονός που δείχνει ότι οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Ως εκ τούτου, το τελευταίο που θα μπορούσε να «σηκώσει» το Μέγαρο Μαξίμου σε μία ούτως ή άλλως εκρηκτική κατάσταση, θα ήταν να υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και «μπέρδεμα» μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Έτσι, αποφασίστηκε η υπουργοποίηση του Νότη Μηταράκη, που είναι βουλευτής Χίου και, άρα, ξέρει από πρώτο χέρι την κατάσταση στα λεγόμενα «προσφυγονήσια».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.