ΥΓΕΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος να δυναμώσετε την άμυνά σας και να μην κολλήσετε γρίπη

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και επαρκούς ύπνου, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Purdue, ο καλύτερος τρόπος για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από την εποχική γρίπη.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την ανοσολογία που αδυνατούμε να θέσουμε υπό έλεγχο, είναι όμως και αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Libby Richards.

Η ειδικός δίνει μερικές συμβουλές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες την ημέρα
– Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος
– Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
– Να πίνετε πολλά υγρά
– Να παραμένετε σωματικά δραστήριοι
– Να μην καπνίζετε
– Να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ
– Να περιορίζετε το στρες

«Αν επιλέγετε να ασκήστε σε κάποιο γυμναστήριο, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, καθώς είναι σημείο συγκέντρωσης αρκετών μικροβίων. Καλό θα είναι να αποφεύγετε το γυμναστήριο όταν έχετε παραγωγικό βήχα και, αν είναι δυνατόν, να μένετε στο σπίτι για να μην διαδώσετε τα μικρόβια», τονίζει η Δρ. Richards.

Στην περίπτωση ήπιου κρυολογήματος, η γυμναστική επιτρέπεται, αλλά μόνο όταν δε νιώθετε κούραση, πόνους στο σώμα ή στομαχικά προβλήματα. Διαφορετικά, θα πρέπει να κάτσετε στο σπίτι και να ξεκουραστείτε, καθώς η άσκηση θα αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού.

Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών, καλό θα είναι να τα αποτρέπετε από το να αγγίζουν τα διάφορα αντικείμενα, να τα παρακινείτε να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να ακολουθούν όλες τις συστάσεις υγιεινής που είναι απαραίτητες καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, πόσο μάλλον την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Ακόμη, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουν τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως τηλεχειριστήρια, τηλέφωνα, tablet, παιχνίδια, κ.τ.λ.

Να θυμάστε, τέλος, ότι δε χρειάζεται να εμφανίσετε συμπτώματα για να μεταδώσετε τον ιό της γρίπης, επομένως είναι σημαντικό να κρατάτε αποστάσεις από τους γύρω σας όταν τα κρούσματα αρχίζουν να σας… περικυκλώνουν.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.