ΚΟΣΜΟΣ

«Η αδικία του αιώνα... Προδοσία»

Ο πρόεδρος της Τυνησίας καταδικάζει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό

Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό καταδίκασε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, χαρακτηρίζοντάς του μάλιστα «αδικία του αιώνα», παρότι η χώρα του διατηρεί συμμαχικούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον.

«Είναι η αδικία του αιώνα, είναι (...) προδοσία», στηλίτευσε ο Σαΐντ στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από 100 ημέρες, η οποία μεταδόθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Ουατανίγια.

«Η Παλαιστίνη δεν είναι χωράφι για πούλημα», επισήμανε ο Σαΐντ, στηλιτεύοντας το σχέδιο που αποκάλυψε εν τέλει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού διαβεβαίωσε επανειλημμένα πως θα πρότεινε τη «συμφωνία του αιώνα».

Το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει λύση δύο κρατών, αλλά εμπεριέχει όρους που προκαλούν την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων, οι οποίοι το απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Ακόμη, ο Σαΐντ επέκρινε την ηττοπάθεια, που περιέγραψε με τη φράση «κουλτούρα της ήττας στον αραβικό κόσμο», ενώ έκρινε ότι η «εξομάλυνση» των σχέσεων «με τη σιωνιστική οντότητα» είναι «έγκλημα».

Ο Σαΐντ, μετά την εκλογή του στην προεδρία τη 13η Οκτωβρίου, τάσσεται ανυποχώρητα υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον των πολιτικών του Ισραήλ.

Η Τυνησία είναι, για δύο χρόνια, κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου αναμένεται να εκφραστεί εντός ημερών ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για να το προτρέψει να απορρίψει το σχέδιο Τραμπ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Τραμπ χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους Άραβες αναλυτές πολύ ευνοϊκή για το Ισραήλ, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών, αψηφώντας το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου. Η παλαιστινιακή ηγεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί στη βάση αυτή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.