ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο στις ΗΠΑ»

Πολιτικός «πόλεμος» για την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φιάσκο» και την πολιτική αντιπαράθεση να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς το να ασκήσει κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν και δεν στήριξε δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν χαροποίησε ούτε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, που παραδέχονται ότι ο Λευκός Οίκος είναι πιο κοντά στην Άγκυρα παρά στην Αθήνα, επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε «όσα ο Τραμπ μπορούσε σε αυτή τη συγκυρία να δώσει», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τα τρία χαρακτηριστικά

Μάλιστα, την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκβαση της συνάντησης των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο εξέφρασε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που επίσης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. «Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του Πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, καθώς ανέδειξε δημόσια -και όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το παγκόσμιο κοινό- τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «τρία χαρακτηριστικά» της εν λόγω συνάντησης. «Το πρώτο, είναι ότι επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Μία σχέση που βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδό της εδώ και δεκαετίες. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξαν πραγματικά εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι το οποίο δεν είναι μόνο μία επιβράβευση για τις θυσίες των Ελλήνων και για την προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης, αλλά -και κυρίως- ένα προσκλητήριο προς Αμερικανούς και ξένους επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους την Ελλάδα και να επενδύσουν σε αυτή. Και το τρίτο στοιχείο, πολύ σημαντικό, είναι ότι πλέον, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μια ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης.

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ήδη από χθες το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να τελεί με το όπλο παρά πόδα. «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», επισήμανε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων». «Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μία «διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας» αλλά και για «μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Επιχείρηση αποδόμησης

Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη να δώσει τη μάχη της πολιτικής αποδόμησης της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ με ομαδικά πυρά, καθώς από το πρωί όλοι οι κορυφαίοι του κόμματος αποτιμούν με τα πλέον μελανά χρώματα την συνάντηση στον Λευκό Οίκο. «Πρωτοφανή για τη διεθνή διπλωματία», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, την έκβαση της συνάντησης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Είδαμε τον Κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως απλός θεατής τον πρόεδρο Τραμπ να απαντά σε ερωτήματα για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ και για θέματα διεθνών σχέσεων», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει πως αυτό που είδαμε στην Ουάσινγκτον ήταν «μια εικόνα προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο άλλα και για τη χώρα μας συνολικά». «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε εν μια νυκτί να αντιστρέψει την καλή εικόνα της χώρας που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε «σειρά άστοχων και διπλωματικά άτοπων ενεργειών», που, όπως είπε, προηγήθηκαν της συνάντησης. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση. Θέτει δηλαδή τη χώρα στο στόχαστρο σε περίοδο μεγάλης όξυνσης της έντασης στην περιοχή. Εκδήλωσε, επίσης, προθυμία για την αγορά αεροσκαφών F-35, η οποία θα επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα και συμφώνησε για τον αποκλεισμό κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και το μόνο που εισέπραξε ως απάντηση είναι η απαξιωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο Θείος 20:11 08/01/2020

    GREAT DESASTER!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.