ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σκέφτονται στην Κουμουνδούρου

Συγκαλεί το Π.Σ. για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο ο Τσίπρας

Να εξετάσουν όλα τα νέα δεδομένα αναφορικά με τα δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα της τρέχουσας περιόδου επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης: στην ατζέντα της συζήτησης είναι αφενός ο εκλογικός νόμος, αφετέρου η «προεδρολογία».

Βεβαίως, διαφωνίες ως προς τον εκλογικό νόμο δεν αναμένεται να υπάρξουν. Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν όλοι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα... ακυρώσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να συμπράξει στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, στην αξιωματική αντιπολίτευση τελούν με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για δύο λόγους: πρώτον, αναμένουν αν η Φώφη Γεννηματά θα τηρήσει ως το τέλος την άρνησή της να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης ή αν θα εκκινήσει μία διαπραγμάτευση μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Στην περίπτωση αυτή, αυτονοήτως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει το ΚΙΝΑΛ πως «ρίχνει νερό στο μύλο των στρατηγικών σχεδιασμών Μητσοτάκη», με στόχο να το εκθέσει στα μάτια των προοδευτικών πολιτών.

Δεύτερον, η «πρεμούρα» του Μαξίμου να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο με «fast track» διαδικασίες εκ των πραγμάτων ανοίγει εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο του 2020, καθώς ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως θέλει να «κάψει» την απλή αναλογική –και μόνη «ασφαλής» επιλογή για διπλές εκλογές είναι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την περίοδο χάριτος και θα μπορεί να προχωρήσει σε ριψοκίνδυνες πολιτικές επιλογές ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες «ατυχήματος» για τον ίδιο και την παράταξή του.

Προεδρολογία

Σε ό,τι αφορά την προεδρολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ίδια δυσάρεστη θέση που βρίσκεται όλο το πολιτικό σύστημα: το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποκλειστικό προνόμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και, ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, το βασικό θέμα εσωκομματικής συζήτησης είναι τί θα πράξει η Κουμουνδούρου αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κόψει τον δρόμο του Προκόπη Παυλόπουλου για μία δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όσο... «κυκλωτικές» κινήσεις κι αν θελήσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα δείχνουν ότι πέραν του Προκόπη Παυλόπουλου δε θα βρεθεί άλλο πρόσωπο για να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. «Αν θέλει τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Διαφορετικά, ας βγάλει Πρόεδρο με τη Φώφη», τονίζουν αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου.
Πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα μπορούσε να πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση αν ο πρωθυπουργός επέλεγε να προτείνει τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης, εξάλλου, αναδείχθηκε σε υπουργό Άμυνας από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και η απόρριψή του ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι ο κ. Αποστολάκης δεν βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ο πρωθυπουργός «κόψει» τον Προκόπη Παυλόπουλο, τότε εκείνος δε θα αποδεχθεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και, άρα η Κουμουνδούρου θα προτείνει πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.