ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαιτούνται 200 ψήφοι για να γίνει η Σακελλαροπούλου η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ΠτΔ

Έγινε γνωστή η ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου, απαιτούνται 200 ψήφοι. Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επομένως το αν η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα) η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες. Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη η σχετική πλειοψηφία.

Αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί η Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν θετικές, γι αυτό και από την πρώτη στιγμή κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η πρόταση Μητσοτάκη θα υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους.

Εξάλλου την κυρία Σακελλαροπούλου την είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και στο ΚΙΝΑΛ όμως αν και η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πληρεί τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει η Φώφη Γεννηματά, τα πρώτα σχόλια έδειξαν πως η Χαριλάου Τρικούπη κινείται προς το ναι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.