ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την συμφωνία ΗΠΑ-Ελλλάδας για τις βάσεις

Βαρουφάκης: «Καταψηφίζουμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα»

Το MεΡΑ 25 θα καταψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις γιατί «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα. Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, που παρουσίασε δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, σημείωσε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική. Υπάρχει, πρόσθεσε, άλλη αμερικανική πολιτική του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου, άλλη του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Να συμφωνήσω, σημείωσε, ότι η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν θετική, αλλά δεν είναι αξιόπιστη. Και επικαλέστηκε διαχρονικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ ότι σέβονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, τα οποία, όπως είπε, έσκισε ο Τραμπ και παρουσίασε ένα δήθεν σχέδιο που καταδικάζει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγκρίνοντας τις επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε ότι ο μεν πρώτος έφυγε με μια μεγάλη οικονομική συμφωνία 100 δισ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός «να μην σας πω με τι έφυγε».

Ο γραμματέας του MεΡΑ25 έκανε λόγο για ελληνική εμπλοκή στις μιλιταριστικές επιδρομές που ετοιμάζουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για να υπογραμμίζει και πάλι ότι η συμφωνία είναι μονομερής υπέρ των Αμερικανών και δεν προβλέπει καμία αμυντική συνεργασία.

Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ίδιο ότι «οι yes men δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.