ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «señor Σάββας», ο «Παυλίτος», ο «Νάσος» «έφευγε» μια μέρα σαν τη σημερινή...

Έξι χρόνια χωρίς τον Σάκη Μπουλά: «Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις...»

Ήταν μια μέρα σαν την σημερινή, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, όταν ο Σάκης Μπουλάς, «έφευγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 60 ετών. Ο αγαπημένος «σενιόρ Σάββας» των «Σαββατογεννημένων», ο «Παυλίτος» του «50-50», ο «Νάσος» του «10 λεπτά Κήρυγμα» και όχι μόνο, πάλεψε έναν χρόνο με τον «τέρας» του καρκίνου, στάθηκε δυνατός και όρθιος ως το τέλος.

Βιογραφία

Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Ασιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα «Σούσουρο», όπου χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, παρουσίαζαν θεάματα μουσικής, με θέατρο και δρώμενα. Στη συνέχεια, ήρθε το «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, η θρυλική σκηνή όπου για 10 χρόνια ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών, έγραψαν τη δική τους ψυχαγωγική σελίδα.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τον καρκίνο, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Μέχρι και λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν στην «Ακτή Πειραιώς», συμμετέχοντας στη μουσική παράσταση «ΓκαΓκαΝτίν: Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη. Διέκοψε τις εμφανίσεις του, όταν η υγεία του επιδεινώθηκε. Εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Φεβρουαρίου 2014.

Στην τηλεόραση

Η πρώτη εμφάνιση του Σάκη Μπουλά στη μικρή οθόνη, ήταν στη μουσική εκπομπή «Γκράφιτι» μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη... ενώ γνωστές σειρές που πρωταγωνίστησε ή απλά εμφανίστηκε είναι: τα «Κουφώματα»(1988), «Δέκα λεπτά κήρυγμα» (2000-2003), «Σαββατογεννημένες» (2003-2004), «Ας Πρόσεχες» (2004-2005), «Πενήντα-Πενήντα» (2005-2007), «7 Θανάσιμες Πεθερές» (2006-2007), «Εντιμότατοι κερατάδες» (2006-2007), «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» (2007-2008), «Φίλα το βάτραχο σου» (2007-2009), «Μπελάς ΤV» (2008-2009), «Εργαζόμενη Γυναίκα» (2009), «Μίλα μου Βρώμικα» (2009), «Η Οικογένεια βλάπτει» (2009-2010), «Πενήντα-Πενήντα» (3ος κύκλος, 2010-2011), «Daddy Cool» (2012) κ.ά.

Επιπλέον τον θυμόμαστε ως παρουσιαστή στη «χρυσή» εποχή της τηλεόρασης του '90 σε τηλεπαιχνίδια όπως: «Κάνε ό,τι Κάνω» (1993), «Πάρτα Όλα» (1996), «Ραντεβού στα Τυφλά» (1991) και «Τα Τετράγωνα των Αστέρων» (2003) και φυσικά στο δημοφιλές «Candid Camera» το 1992.

Στη μουσική

Παράλληλα με την επιτυχημένη καριέρα του ως ηθοποιός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο ο Σάκης Μπουλάς είχε να επιδείξει και μια πλούσια καριέρα στο τραγούδι με πολλές συμμετοχές, προσωπική δισκογραφία και επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις.

Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, ο Σάκης Μπουλάς υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του πρώτου Μουσικού καφενείου με το όνομα «Σούσουρο», χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και λίγο αργότερα, στην οδό Σολωμού της Πλατείας Εξαρχείων στην –τότε- θρυλική σκηνή «Αχ Μαρία» όπου για δέκα χρόνια (1980-1990), μια παρέα με χιούμορ και αγάπη για τη μουσική αποτελούμενη από τους Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Σοφία Βόσσου έγραψε τη δική της ιστορία στη μουσική σκηνή της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Σάκης Μπουλάς συμμετείχε σε πλήθος επιτυχημένων μουσικών παραστάσεων και συναυλιών και συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς όπως τους: Θάνο Μικρούτσικο (για περισσότερο από 12 χρόνια), Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Μάνο Λοΐζο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα κ.α., ενώ συμμετείχε στους δίσκους «Ανεπίδοτα γράμματα» του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, «Καντάτα για την Μακρόνησο» του Θάνου Μικρούτσικου, «Λουκιανού Διάλογοι» του Μίμη Πλέσσα, «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου κ.ά.

Ο ίδιος κυκλοφόρησε 5 προσωπικούς δίσκους: «Μπουλάς-Ελλάς» (1986), «Σάκης Μπουλάς» (maxi single) και «Ali Baba» (1987), «Ας πρόσεχες» (1987), «Ζαμανφού» (1992) και «Έκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000). Παράλληλα, είχε γράψει τους στίχους σε τραγούδια των Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και άλλων καθώς και σε κομμάτια που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος.

«Έχουμε παλέψει, έχουμε πονέσει, έχουμε αναπνεύσει, έχουμε συνυπάρξει πολλές φορές» - Η φιλία με τον Γιάννη Ζουγανέλη

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ζωή του Σάκη Μπουλά, υπήρξε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

«Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Και μετά γίναμε αυτοκόλλητοι», δήλωνε σχεδόν σε όλες του τις συνεντεύξεις το Σάκης Μπουλάς, με τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Ζουγανέλη να συμπληρώνει: «Έχουμε παλέψει, έχουμε πονέσει, έχουμε αναπνεύσει, έχουμε συνυπάρξει πολλές φορές».

Οι δυο τους, έχοντας αναπτύξει δεσμούς αδερφικούς, δεν δίσταζαν να εξομολογούνται δημόσια την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον. «Η ζωή είναι προσφορά και όσο πιο πολύ προσφέρεσαι τόσο πιο πολύ διατίθεσαι για να σου προσφερθούν. Είμαι του 'σ' αγαπώ' και όχι του 'μ' αγαπάς;' Είμαι της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα. Πιστεύω όμως ότι εισπράττω. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αμοιβαίο και πιο ελεύθερο στη σχέση των ανθρώπων από τη φιλία. Ακόμη και με το σύντροφό σου δεν μπορείς να είσαι πάρα πολύ αληθινός όσο με το φίλο γιατί υπάρχουν κοινωνικές συστολές και συμβάσεις. Εγώ εισπράττω τη φιλία, αφού πρώτα την προσφέρω», έλεγε ο Ζουγανέλης με τον Σάκη Μπουλά να συμπληρώνει: «Ναι βέβαια. Μα στα δύσκολα φαινόμαστε».

Είχε... κεράσει το γεύμα της κηδείας του! - Κύριος μέχρι τέλους... 

Ο αγαπημένος ηθοποιός όμως είχε κάνει και μία ακόμα πιο πρόσφατη επίσκεψη κατά την οποία είχε προνοήσει να πληρώσει μέρος των εξόδων της κηδείας του. Το ανακάλυψαν οι δικοί του άνθρωποι όταν, μετά την ταφή, πήγαν να φάνε την καθιερωμένη ψαρόσουπα.

Μόλις οι φίλοι και οι συγγενείς του αγαπητού καλλιτέχνη τελείωσαν το γεύμα, ρώτησαν τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας τι του οφείλουν. «Τίποτα, έχει καθαρίσει ο Σάκης» τους απάντησε εκείνος.«Ποιός Σάκης;» ρώτησαν με απορία εκείνοι για να ακούσουν έκπληκτοι στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να τους διηγείται ότι ο Σάκης Μπουλάς πριν από 10 ημέρες περίπου είχε επισκεφθεί το μαγαζί ζητώντας του να του κοστολογήσει το γεύμα της κηδείας του για 40-50 άτομα.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στους φίλους και τους συγγενείς του εκλιπόντος αρχικά σάστισε, ωστόσο ο Σάκης Μπουλάς όχι μόνο επέμεινε, αλλά αφού πλήρωσε τον λογαριασμό για τους κολλητούς φίλους του, άφησε και 1.000 ευρώ φιλοδώρημα.

Την κίνηση αυτή του καλλιτέχνη αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της παράστασης, στην Ακτή Πειραιώς, ο Διονύσης Σαββάπουλος.


 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.