ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΖΕΙ ΛΑΘΟΣ ΓΡΑΣΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

Την πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, τη δεύτερη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να πάρει και την εξουσία. Να ελέγξει τους αρμούς της, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Τι ήταν να το πει, ξεσηκώθηκε θύελλα. Πολιτικοί και δημοσιολογούντες έπεσαν να τον φάνε. Εν πολλοίς δικαιολογημένα.

Όχι όμως για τους λόγους που επικαλούνται διάφορες ...μυξοπαρθένες του πολιτικού και δημόσιου βίου, οι οποίες εξεγείρονται, ουρλιάζουν και χύνουν ποταμούς δακρύων αν το θέλει ή το επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό έως και επιθυμητό εάν τη λίπανση των αρμών της εξουσίας την έχουν αναλάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θυμώνουν με τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη, που ζητά να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές ώστε να μην ξανακυβερνήσει η αριστερά, αλλά παθαίνουν τεταρταίο πυρετό όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον έλεγχο των αρμών της εξουσίας για να μπορέσει η αριστερά να κυβερνήσει καλύτερα τη δεύτερη φορά που θα αναλάβει -εφόσον φυσικά αναλάβει- τη διακυβέρνηση.

Ο ουσιαστικός λόγος που δικαιολογούν το "πολύ ξύλο που έφαγε", όπως είπε ο τέως πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα διαδυκτιακών φίλων του, είναι επειδή το επιχείρημα: "εκτός από την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία" πολιτικά είναι παρωχημένο, δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών της Ευρώπης και το κυριότερο αμφισβητεί την κοινωνία των πολιτών, που (τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια) είναι στο κέντρο της αριστερής σκέψης. Το εν πολλοίς δικαιολογημένο "ξύλο που έφαγε" ο Αλέξης οφείλεται στο γεγονός ότι εμφανίστηκε να εμφορείται από ιδέες, όπως η "κατάληψη" και ο "έλεγχος" της εξουσίας, οι οποίες είναι ασύμβατες με την προοδευτική σκέψη και την αριστερά του 21ου αιώνα. Ακόμη και όταν τις πρωτοδιατύπωσε, πριν 40 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου το έκανε με τρόπο που δεν μπορούσε κάποιος να τον κατηγορούσε αφού το σύνθημά του ήταν: "το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία".

Από το 1981 όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν θεσμοί λαϊκής συμμετοχής στην εξουσία. Οι ανεξάρτητες αρχές για παράδειγμα. Στον μισό σχεδόν αιώνα μεταπολίτευσης αναπτύχθηκαν φορείς και οργανώσεις (συνδικαλιστικές, επιστημονικές, κοινωνικές, κ.α.) που μεσολαβούν, ως αρμοί, ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και την κοινωνία. Ακόμη και ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και των κανόνων λειτουργίας της και οι εγγυήσεις που παρέχονται στην άσκηση των δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, λειτουργούν πλέον ως αρμοί. Το ίδιο και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι υπερεθνικές συλλογικότητες, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τοπικές πρακτικές και συμπεριφορές.

Μια σύγχρονη κυβέρνηση, και όχι μόνον της αριστεράς, οφείλει να εγγυάται τον έλεγχο ορθής λειτουργίας των αρμών της εξουσίας, προωθώντας τη διαφάνεια, τους κανόνες και τη λογοδοσία και όχι να ελέγχει, μέσω δομών και δικών της ανθρώπων τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, την αστυνομία ή τα Μέσα Ενημέρωσης. Στον 21ο αιώνα το κράτος-λάφυρο ευδοκιμεί στον τρίτο κόσμο και σε δυστοπικές πολιτικά κοινωνίες. Η διάχυση της εξουσίας σε θεσμούς δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και όχι η συγκέντρωσή της σ' ένα κομματικό κράτος είναι το επιδιωκόμενο τη σήμερον ημέρα. Κι αυτή η αντίληψη άμα και πρακτική είναι μια από τις διαχωριστικές γραμμές που πρέπει να αναδεικνύουν οι προοδευτικές δυνάμεις έναντι των συντηρητικών.

Την πολιτική "πατάτα" του Τσίπρα την έκανε χειρότερη όταν ανέλαβε να την ...μαγειρέψει ο Παύλος Πολλάκης, ο οποίος περίπου απείλησε όσους δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι όταν γυρίσουν στην κυβέρνησή θα υποστούν τις συνέπειες της διαφωνίες τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο αψύς βουλευτής Χανίων έστειλε το μήνυμα ότι ο "δεύτερος γύρος θα 'ναι μοβόρικος και κομμουνιστικός". Αν ο Τσίπρας με τους "αρμούς" ξένισε, όταν ανέλαβε την εξειδίκευσης τους ο Πολλάκης εξόργισε ακόμη και αυτούς που δεν βλέπουν με άσχημο μάτι, κάθε άλλο, τον Αλέξη καθώς και την προοπτική επιστροφής ενός "ώριμου" ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση. Μάλιστα κάποιοι, κεντρικοεπίτροποι, της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ουδείς θα ασχολείτο με τους "αρμούς" εάν ο Πολλάκης δεν το χρησιμοποιούσε για να επιτεθεί στον Νίκο Βούτση. Το θέμα έγινε σοβαρό και το εκμεταλεύθηκαν, ως ήταν φυσικό, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Πολλάκης το κατέστησε εσωκομματικό πρόβλημα προκειμένου να υποστηρίξει ότι εξ αυτού του λόγου χάθηκαν οι εκλογές και αυτός και οι "τσιπροφύλακες" δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνει το ίδιο λάθος όταν αναλάβουν ξανά το γκουβέρνο.

Αντί λοιπόν ο τέως πρωθυπουργός να είναι θυμωμένος με όσους του ασκούν κριτική για τα λεγόμενά του θα έπρεπε να τραβήξει το αυτί του ...Παυλάρα και να του βάλει φίμωτρο. Ο Πολλάκης είναι όπως το κάπνισμα: βλάπτει σοβαρά την υγεία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας για να επιστρέψει στην εξουσία δεν χρειάζεται τους "αυριανιστές", τύπου Πολλάκη, χρειάζεται τους εκσυγχρονιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι "πολακιστές" απομακρύνουν κόσμο και επιπλέον δεν βοηθούν στο άνοιγμα προς το προοδευτικό κέντρο και τη μετριοπαθή αριστερά που επιχειρούν, ενόψει συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του. Επιπροσθέτως, η απόπειρα να ελεγχθούν αρμοί της εξουσίας, όπως η ενημέρωση με τις τηλεοπτικές άδειες και η δικαιοσύνη με το σκάνδαλο Novartis κατέληξαν σε φιάσκο που έβλαψαν παρά ωφέλησαν την διακυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γιουρούσια ήταν πολεμική μέθοδος των αγωνιστών του 1821 και δεν μπορεί να είναι πολιτική στρατηγική 200 χρόνια μετά. Ούτε φυσικά μπορεί ο Πολλάκης, όσο κι αν το θέλει, να γίνει "δεξιοφάγος", όπως ήταν ο Νικήτας Σταματελόπουλος, "τουρκοφάγος". Άλλοι καιροί, άλλοι άντρες!

Οι "αρμοί" όμως δεν ήταν η μόνη αιτία που στην Κεντρική Επιτροπή "έφαγε ξύλο" ο Τσίπρας. Η οριακή ψηφοφορία (55-50) με την οποίαν αποφασίστηκε η συμμετοχή των διαδικτυακών μελών στις κομματικές οργανώσεις και στις ψηφοφορίες για το συνέδριο έκανε έξαλλο τον Τσίπρα. Αρχικά δεν περίμενε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα έθετε αυτό το θέμα και μάλιστα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στην Πολιτική Γραμματεία που είχε προηγηθεί μόνον ο Σκουρλέτης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει κόντρα σ' αυτό το θέμα. Μάλιστα το σοκ του Τσίπρα ήταν μεγάλο επειδή η πρότασή του υπερψηφίστηκε μόνο και μόνο για να μην τιναχτεί η ΚΕ στον αέρα. Χρειάστηκε να μην ψηφίσουν οι Δραγασάκης, Μπαλτάς, Παπαδημούλης ενώ μετακινήθηκε στο "ναι" και ο Βίτσας, ο οποίος σημειωτέον επηρέαζει περίπου δέκα μέλη της ΚΕ, οι περισσότεροι από τους οποίου όμως (Καλαμαρά, Μπασκόζος, Πέρκα κ.α.) παρέμειναν στο "όχι" στην πρόταση Τσίπρα: οι followersοι να είναι ισότιμοι με τα κομματικά μέλη. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος -που κάποιοι τον θέλουν και για διάδοχο του Πάνου Σκουρλέτη στη γραμματείας του κόμματος, εάν φυσικά δεν είναι η Έφη Αχτσιόγλου ή η Όλγα Γεροβασίλη που θα προτιμούσε ο Τσίπρας- διαχώρισε τη θέση του από τους εκπροσώπους της νεολαίας, που ήταν κατά, και ψήφισε λευκό προφανώς για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις του με τον Αλέξη. Το γεγονός ότι της ψηφοφορίας απείχε και ο Νίκος Βούτσης δεν μετριάζει όμως, λένε οι πληροφορίες, την οργή του Τσίπρα κατά του τέως Προέδρου της Βουλής, αφού ο Αλέξης τον θεωρεί ως τον βασικό εισηγητή της σκληρής κομματικής γραμμής για όσους γράφονται στον i-syriza.

Οι της αριστερής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει την ψηφοφορία, αλλά δεν ήθελαν να δοθεί τροφή στην κυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης για να κάνουν σημαία τους την ήττα Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή. Δηλώνουν δε ευχαριστημένοι που ανάγκασαν τους προεδρικούς να ψηφίσουν τον απολογισμό που ετοίμασαν οι "τρεις σοφοί γέροντες" (Δραγασάκης, Μπαλτάς, Δρίτσας). Το κείμενο του απολογισμού που ενεκρίθη δεν ήταν της αρεσκείας της προεδρικής ομάδας ούτε και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη της Κουμουνδούρου, που γνωρίζουν καλά τα κομματικά παρασκήνια, υποστηρίζουν ότι "ο απολογισμός ήταν η εκδίκηση του Δραγασάκη για τον παραγκωνισμό του από τον Αλέξη". Πολλές παραδοχές του δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Τσίπρα και γι' αυτό θα επιχειρήσει να τον αλλάξει. Το κείμενο που ενέκρινε η ΚΕ δεν είναι αυτό που τελικά θα πάει στη βάση για συζήτηση. Θα είναι εμπλουτισμένο με προσθήκες είτε του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, και εν προκειμένου της εισήγησής του, είτε μελών της προεδρικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα όσων άσκησαν υπουργικά καθήκοντα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας "δεν μπορεί στον απολογισμό να μην περιλαμβάνονται μεγάλα έργα όπως η Κορίνθου - Πατρών - Γιάννενα ή έναρξη των εργασιών για το Μετρό Θεσσαλονίκης κ.α., επειδή τα έκανε ο Σπίρτζης".

Πάντως στελέχη της αριστερής μειοψηφίας διατείνονται ότι η προεδρική ομάδα αποφάσισε να υπερψηφίσει και αυτή τον απολογισμό όταν είδε ότι υστερούσε σε ψήφους καθώς στο μπλοκ των 53 και των αριστερών συνοδοιπόρων της προσετέθη και η πλειοψηφία των στελεχών που χαρακτηρίζεται ως ιστορική ηγεσία του κόμματος. Προτίμησαν, κατόπιν εντολής του Τσίπρα, να υπερψηφιστεί ομοφώνως το κείμενο, για να μην συμβεί το παράδοξο να υπερψηφίζεται ένας απολογισμός με τον οποίον ο Πρόεδρος και οι "προεδρικοί" διαφωνούν, και να το αλλάξουν στη συνέχεια με τον τρόπο που προαναφέραμε. Ο μόνος από τους προεδρικούς που παρέμεινε πιστός στη δυσαρέσκεια των προεδρικών για τον απολογισμό ήταν ο εξάδελφος του τέως πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ψήφισε λευκό. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η εικόνα στην ΚΕ τον έχει προβληματίσει σοβαρά και γι' αυτό τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο, που εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (8 Μαρτίου) θα είναι περισσότερο οξύς εναντίον όσων θέτουν προσκόμματα στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε βασικό κορμό της λεγόμενης Προοδευτικής Παράταξης.

Σημειώνουμε ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΕΑ, μετέχουν και οι λεγόμενοι πασοκογενείς, αλλά και δυνάμεις, έστω λίγες, από τον χώρο της μερριοπαθούς αριστεράς. Το όνομα που θα συμπληρώνει τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται, λένε κάποιοι, να μην είναι τελικά το "Προοδευτική Ενότητα", αλλά να παραμείνει το "Προοδευτική Συμμαχία", που υπάρχει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Είναι βεβαίως άνευ σημασίας αφού όλοι θα συνεχίσουν να λένε το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, παραλείποντας την ...ουρά του, όπως έκαναν, παλαιότερα, και με το Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο που είχε προστεθεί, μετά το 2012, στον τίτλο του κόμματος. Σίγουρα όμως κολακεύει τους πασοκογείς, οι οποίοι νοιώθουν ότι έχουν τη συνηγορία του Αλέξη και της προεδρικής του ομάδας στην προσπάθεια τους να αποχτήσουν έναν όροφο, ως αντιπαροχή για το πράσινο παρελθόν τους, στην πολύχρωμη πολυκατοικία που προσπαθεί να χτίσει ο Τσίπρας μετά την ήττα του, πέρσι, στις εκλογές. Κάποιοι κακεντρεχείς λένε πάντως ότι το "Ενότητα" πρέπει να απορριφθεί επειδή παραπέμπει σε υφιστάμενη εταιρεία ράδιο ταξί, ενώ είναι και συνδικαλιστική παράταξη, της οποίας η ηγεσία βρίσκεται πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απ' ότι η ΔΑΚΕ της οποίας ηγείται ο Νίκος Κουτσούκης.

Η αλήθεια είναι ότι τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ακριβές όνομα που θα προστεθεί δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, η αγωνία του είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Κεντροαριστερά και να υπάρξουν -ει δυνατόν, αν όχι μέχρι τον Μάϊο που θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο της Προοδευτικής Παράταξης, του Ενιαίου δηλαδή Μετώπου των Ριζοσπαστών, Οικολόγων και Σοσιαλιστών, που ονειρεύεται, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο- πρακτικές διαδικασίες, κατ' αρχήν κοινοβουλευτικής, συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ "σε αντικυβερνητική βάση και αντιδεξιά κατεύθυνση". Επίσης αυτό που ενδιαφέρει τον Αλέξη είναι να εμπλέξει τους προοδευτικούς πολίτες στην προσπάθεια μετέξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αναιρεθεί η εικόνα της εσωκομματικής φθίσης που δημιουργούν οι καυγάδες ανάμεσα στις κομματικές ομάδες της Κουμουνδούρου. Αυτό τον στόχο άλλωστε υπηρετούσε και η ομιλία του προχθές στο Ταε Κβο Ντο και η ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και την επτάμηνη διακυβέρνηση από τη ΝΔ και ιδιαίτερα στα θέματα του ασφαλιστικού και του προσφυγικού...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. stm 22:33 28/02/2020

    Καλάρ ρε Φελέκη, κάθε μέρα μας ποστάρεις και μια μαλ@κία του Παπαδημούλη. Πώς και δεν ποστάρεις και το tweet του για το κολέγιο Αθηνών; Επειδή είναι τα παιδιά του άχαστου αρχηγού που σπρώχνεις; Γ’ αυτό και κανένας δε σε πάιρνει στα σοβαρά. Άϊντε καημέμενε.

  2. Φελεκη, θα μας τρελάνεις. Αυτά τα τόσο σοβαρά και ωραία που γράφεις για τη σύγχρονη αριστερά γιατί δεν πας να τα λες στον Τσίπρα και τον αφήνεις να λέει παπαρες. Τι συριζαιο σε λένε αν δεν σε ακούει ο αρχηγός, εκτός και αν δεν σε ακούνε επειδή είσαι φίλος του ΓΑΠ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.