ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρελάνς ΝΔ με... διεύρυνση κατηγορητηρίου

Καταθέτουν «Σαράφης» και «Κελέση» χωρίς αποκάλυψη ταυτότητας

Νέα τροπή στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis αναμένεται να δώσουν οι καταθέσεις των δύο προστατευομένων μαρτύρων, καθώς το δικαστικό «φρένο» στην επιχείρηση αποκάλυψης της πραγματικής ταυτότητας της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη» πέφτει στο κενό και, άρα, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ήδη επανεξετάζουν την στρατηγική τους.

Σημειωτέον ότι όλο το περασμένο Σαββατοκύριακο, τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη «ζύγιζαν» τα νέα δεδομένα, καθώς η ως τώρα χαραχθείσα στρατηγική είχε βασιστεί στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων. Ωστόσο, μετά την κατηγορηματική άρνηση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως προς αυτό, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για τα κόμματα της πλειοψηφίας ώστε να «αποκαλύψουν την σκευωρία», όπως τα ίδια έχουν δηλώσει.

Πώς θα καταθέσουν

Όπως και να έχει, προσώρας το θέμα είναι αν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα... βγάλουν ειδήσεις: στις 4:00 το απόγευμα, κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει το κατώφλι της ΓΑΔΑ προκειμένου να υποβάλει ερωτήσεις στους προστατευόμενους μάρτυρες. Όπως προαναφέρθηκε, η εξέταση θα γίνει με πλήρη διαφύλαξη της ταυτότητας των δύο μαρτύρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα παρεμβληθούν ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης φωνής και μετάδοσης των ερωταπαντήσεων, ενώ οι εξεταζόμενοι και οι εξετάζοντες θα βρίσκονται σε άλλα δωμάτια, χωρίς καμία δυνατότητα οπτικής –ή άλλου τύπου- επαφής. Σημειωτέον ότι αυτή η κατάσταση έχει προφανώς απογοητεύσει βουλευτές-μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που ως τώρα είχαν βασίσει τη στρατηγική τους στην επιδίωξη να «βγάλουν τις κουκούλες» από τους –κατ’ αυτούς- «κουκουλοφόρους».

Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποδειχθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων αδιάφορες, υπό την έννοια ότι αφενός οι ίδιοι δε θα «βγάλουν είδηση», αφετέρου ότι τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δε θα ενδιαφερθούν για αναλυτική «ανάκριση», αφ’ ης στιγμής δεν θα μάθουν την ταυτότητα του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Εκκρεμή ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, τελευταία ελπίδα για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι η απάντηση του Αρείου Πάγου στα δύο εκκρεμή ερωτήματα: πρώτον, δηλαδή, στο κατά πόσον θα «υποχρεωθεί» η εισαγγελέας Διαφθοράς θα αποστείλει στην προανακριτική επιτροπή όλα τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για τη Novartis (συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής επιστολών με το FBI) και, δεύτερον, στο κατά πόσον ο Άρειος Πάγος θα συναινέσει στην διατήρηση του καθεστώτος προστασίας της ταυτότητας των δύο μαρτύρων. Προφανώς, η αναλυτική οδηγία του αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσου να εξεταστούν οι προστατευόμενοι σήμερα με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν προϊδεάζει για την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Ωστόσο, αν ο Άρειος Πάγος αξιώσει από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα στείλει στην προανακριτική όλα τα έγγραφα της δικογραφίας, τότε στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ελπίζουν ότι θα βρουν εκεί νέα «διαμαντάκια», αλλά και στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου

Πάντως, η «γαλάζια» πλειοψηφία επιχειρεί μία «ρελάνς» στο δικαστικό «φρένο», διευρύνοντας το κατηγορητήριο σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ήδη, η προανακριτική αναμένει με ενδιαφέρον την απάντηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει αυτό –αν χρειάζεται, δηλαδή, μόνο η απόφαση της προανακριτικής δια πλειοψηφίας ή αν απαιτείται «εξουσιοδότηση» από την Ολομέλεια. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να θεωρείται δεδομένη η συγκέντρωση 30 υπογραφών για να συγκληθεί η Ολομέλεια και να δώσει νέα εντολή στην προανακριτική, διευρύνοντας το αντικείμενο της έρευνας και το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.