ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις από Ερντογάν

Λιβύη: Διπλωματικές επαφές Χαφτάρ με ΗΠΑ και Ρωσία

Με φόντο την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, που προκάλεσε το περασμένο 48ωρο την αναστολή της συνάντησης των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ με την ιδιότητα του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) μετέβη χτες στη Μόσχα, συναντώντας, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «η πολιτική λύση είναι η "μοναδική επιλογή" για τη Λιβύη», τονίζοντας τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της βορειοαφρικανικής χώρας στις 13/1 στη Μόσχα (πριν τη Διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19/1). Παρά τις δηλώσεις περί «πολιτικής λύσης», η εμφάνιση του στρατηγού Χάφταρ στη Μόσχα αναδεικνύει τον ρόλο της ρωσικής κυβέρνησης στη Λιβύη έναντι της Γερμανίας, που επιχειρεί επίσης (μέσω της λεγόμενης διπλωματικής Διαδικασίας του Βερολίνου) να εξασφαλίσει το ρόλο «μεσολαβητή», με στόχο την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Απαρατήρητη δεν θα πρέπει να περνά και η παράλληλη προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν στις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τρίπολη, Ρίτσαρντ Νόλαντ, να γίνεται την Τρίτη ο πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης που επισκέφθηκε τη Βεγγάζη για να συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Κρις Στίβενς, στην ίδια πόλη, από τζιχαντιστές τον Σεπτέμβρη του 2012.

Επικρίσεις Ερντογάν για τη νέα αποστολή της ΕΕ

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει νέα ναυτική αποστολή ανοικτά της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αποδοκίμασε. Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ υποστήριξε ότι στόχος της νέας αποστολής της ΕΕ (που αντικαθιστά την παλιότερη επιχείρηση «Σοφία») είναι «η παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή. Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις για τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, τέλος πως, η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη, μέχρις ότου «αποκαταστήσει την κυριαρχία σε όλη τη χώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.