ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: «Πέφτουν» οι κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων

Κομβικές αναμένονται οι εξελίξεις με την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι "κουκουλοφόροι" μάρτυρες, ενώ θα "κλείσει" και η εκκρεμότητα με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί ακόμα και αύριο το πρωί το αίτημα της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν αν είναι δυνατόν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη οι "Μάξιμος Σαράφης" και "Κατερίνα Κελέση".

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε διευκρινιστεί προς ποια αρχή θα απευθύνονταν το σχετικό αίτημα, αν και το πιο πιθανό (κατά κοινοβουλευτικές πηγές) είναι η επιστολή να αποσταλεί προς την ΕΛΑΣ και το αρμόδιο τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και προς τους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, η προανακριτική επιτροπή θα επικαλεστεί το προηγούμενο των καταθέσεων που έδωσαν οι δύο προστατευόμενοι τον περασμένο Δεκέμβριο στους δύο εισαγγελείς. Σημειώνεται ότι βασικός στόχος της πλειοψηφίας είναι να εξακριβωθεί αν οι δύο "κουκουλοφόροι" ταυτίζονται με τους δύο πρώην υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρίας Δεστεμπασίδη και Μαργέλη.

Σε ότι αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου μια πρώτη συζήτηση έγινε κατά την σημερινή συνεδρίαση χωρίς όμως να υπάρξουν τελικές αποφάσεις.

Τελικά το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να προστεθούν και άλλα αδικήματα στην πρόταση της. Αδικήματα που κατά πληροφορίες σχετίζονται με τις καταθέσεις των δικαστικών όπως για παράδειγμα της Γεωργίας Τσατάνη που φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης την απειλούσε με βρώμικο πόλεμο στην περίπτωση που δεν παρέδιδε την δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στοιχειοθετείται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας όπως και άλλα για τα οποία όμως αναλυτική συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην ίδια συνεδρίαση θα υπάρξει απόφαση αν για τα νέα αδικήματα θα χρειαστεί νέα έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος από την άλλη εβδομάδα οι εργασίες εντατικοποιούνται με στόχο όλα να έχουν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Έτσι η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε ημέρα.

Κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν:

Σήμερα η ΝΔ αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις για το παρόν και το μέλλον της προανακριτικής επιτροπής.

Πρώτον

Αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα. Και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο.

Διότι:

-Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τιςς προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν.

- Δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δήμητρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Δεύτερον

Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην ολομέλεια επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Αποστολή τους ήταν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Νοβάρτις και να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς που επιχειρούν τη διαλεύκανσή του.

Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο ήταν σκευωρία και απέτυχαν.
Θα αποτύχουν και πάλι.​

Ο κατάλογος των μαρτύρων

Την προσεχή Δευτέρα, αφού συζητηθούν θέματα προδικασίας, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα λάβει κατάθεση από την αντεισαγγελέα Εφετών, Ευγενία Κυβέλου.

Στη σημερινή συνεδρίαση η ΝΔ πρότεινε την προσεχή εβδομάδα να καταθέσουν η Ευγενία Κυβέλου και να ακολουθήσει η λήψη κατάθεσης από τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη».

Στη συνέχεια προτείνεται να καταθέσουν οι κκ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος και μετά να προσέλθει σε κατάθεση ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες, θα ακολουθήσει η κατάθεση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και, αν στην πορεία κριθεί αναγκαίο, και των επίκουρων εισαγγελέων, Ντζούρα και Μανώλη. Η ΝΔ επιφυλάσσεται για την κλήση σε κατάθεση στην πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως μάρτυρες την ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, την Μαρία Παπασπύρου, την Ξένη Δημητρίου, τους επίκουρους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη και μετά από αυτούς την Ελένη Τουλουπάκη. Συμφώνησε επίσης να σταλεί κλήση στους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη». Συμφώνησε επίσης να κληθεί σε κατάθεση και ο Σάμπυ Μιωνή.

Η κατάθεση Μιωνή συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, από όλες τις πτέρυγες, ιδίως μετά τα όσα κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Π. Αθανασίου, για την προσπάθεια εργαλειοποίησης υποθέσεων οικονομικού ελέγχου.

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε να κληθούν οι Ελένη Τουλουπάκη, Σάμπυ Μιωνή, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι, αν προκύψει ανάγκη, θα πρέπει να γίνει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων με τη Μαρία Μαραγγέλη και τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη.

Η επιτροπή προσανατολίζεται να μην καλέσει σε κατάθεση τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία στήθηκαν κάλπες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι απόψεις τους έχουν εκφραστεί στη Βουλή.

Τελευταίος αναμένεται να προσέλθει σε κατάθεση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τον οποίο έχει συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.