ΚΟΣΜΟΣ

Για να ξεμπλοκάρει τα συστήματα υπολογιστών του!

Ολλανδία: Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε λύτρα 200.000 ευρώ σε χάκερ!

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ αποκάλυψε σήμερα ότι πλήρωσε σε χάκερ λύτρα ύψους 30 bitcoin - αξίας 200.000 ευρώ εκείνη τη στιγμή - για να ξεμπλοκάρει τα συστήματα υπολογιστών του, που περιελάμβανε email και υπολογιστές, μετά από μια κυβερνοεπίθεση στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι κυβερνοεπιθέσεις λυτρισμικού (ransomware) έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν έως και 25% τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων (cyber-insurance). Το 2019 ανάμεσα στους στόχους των χάκερς ήταν εταιρείες, νοσοκομεία και αεροδρόμια.

Ο αντιπρόεδρος του ολλανδικού Πανεπιστημίου, Νικ Μπος δήλωσε ότι το ίδρυμα αποφάσισε να πληρώσει τα λύτρα, αφού εξέτασε τις εναλλακτικές, οι οποίες θα ήταν μεταξύ άλλων να ξαναστήσει από την αρχή ολόκληρο το δίκτυο πληροφορικής του.

«Η ζημιά της επίθεσης στη δουλειά των μαθητών, των επιστημόνων, του προσωπικού, καθώς και στη συνέχιση του ιδρύματος, δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή», δήλωσε.
Ο Μπος μιλούσε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να αποκαλύψει όσα γνωρίζει το

Πανεπιστήμιο για την παράνομη διείσδυση, όπως την αρχική παραβίαση που οδήγησε ένα μέλος του προσωπικού να κάνει κλικ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing e-mail) ένα μήνα νωρίτερα.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας, που βοήθησε το πανεπιστήμιο στις εργασίες ανάκτησης και στην ανάλυση όσα συνέβησαν, ταυτοποίησε τους χάκερς ως την TA505, μια ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.