ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η πλειοψηφία έκανε σεβαστές τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου

Προανακριτική Novartis: Με αλλοιωμένη φωνή και χαρακτηριστικά η κατάθεση «Σαράφη», «Κελέση»

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis αποφάσισε, στην έκτακτη συνεδρίασή της, να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να εξετάσει τους μάρτυρες με βάση την δική τους επιθυμία, δηλαδή με τεχνικά μέσα, με αλλοίωση φωνής και χαρακτηριστικών και από διαφορετικό δωμάτιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων».

Ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή έγγραφα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας διαφώνησε στην τελευταία αυτή απόφαση και ζήτησε οι μάρτυρες να μπορούν να συμβουλεύονται τα έγγραφα τους.

«Σπ.Λάππας: Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;»

Ένταση υπήρξε και για τον χρόνο εξέτασης των δύο μαρτύρων.

Γιαννης Ραγκούσης: δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.
Γιαννης Μπούγας: φέρνετε προσκόμματα
Γιαννης Ραγκούσης: φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;

Γιάννης Γκιόλας: είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της επιτροπής διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Β.Κεγκέρογλου: Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη να επαναδιατυπωθεί το αίτημα προς την εισαγγελία διαφθοράς για αποστολή κρίσιμων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση τα έγγραφα του FBI τα οποία η κ.Τουλουπάκη δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα και που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την έρευνα της Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητούνται αμέσως από την Εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν την σημερινή εξέταση των μαρτύρων.

Πάντως αν η κ.Τουλουπακη δεν στείλει τα έγγραφα οι βουλευτές θα εξετάσουν τους δύο προστατευόμενος μάρτυρες και η ευθύνη από κει και πέρα όπως αναφέρουν τα μέλη της πλειοψηφίας θα βαρύνει την εισαγγελέα διαφθοράς.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τις διαδικασίες της επιτροπής καταγγέλλοντας την Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής γιατί αρνούνται να επιμείνουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων.

«Έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για την πορεία της έρευνας».

Ο Βουλευτης της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης κάλεσε το ΚΚΕ να επανεξετάσει την στάση.
«Καλώ το ΚΚΕ να το ξανασκεφθεί. Η ΝΔ ήθελε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που τους εξέτασε ο κ.Σοφουλάκης. Αν ο κ.Λάππας θέλει να πάρει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων ας το κάνει».

Ι.Μπούγας (προεδρος επιτροπής): Η συνεισφορά του ΚΚΕ ήταν πολύτιμη στις εργασίες της Επιτροπής. Κατανοώ ότι πρόκειται για θέση αρχής. Ευχόμαστε σύντομα να επανέλθετε.

Την άρνηση της Ελληνικής Λύσης να συμμετέχει στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων διατύπωσε στην επιτροπή ο Βασίλης Βιλιάρδος. «Δεν θα συμμετέχουμε στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα. Θέλουμε οι μάρτυρες να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, χωρίς τεχνικά μέσα και με το ονοματεπώνυμο τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.