ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» στις επιδιώξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από τον Άρειο Πάγο

Στην πλειοψηφία η «καυτή πατάτα» της «κουκούλας»

Στην πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής έχει επιστρέψει η «καυτή πατάτα» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, καθώς μετά την απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσου, στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι η Δικαιοσύνη δεν συμφωνεί στο να εξεταστούν δια ζώσης οι προστατευόμενοι μάρτυρες και με εκτεθειμένα τα πρόσωπά τους.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας Μπρακουμάτσος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «καλύπτει» μεν ως νόμιμη την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να υπογράψει ένταλμα βίαιης προσαγωγής, ωστόσο την ίδια στιγμή αξιώνει να γίνει η εξέταση με βάση την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Με άλλα λόγια, οι οδηγίες του επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής είναι να διεξαχθεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς οι βουλευτές να δουν πρόσωπα ή να βρεθούν μαζί τους στη ίδια αίθουσα. Αντιθέτως, κατά πώς ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε διαφορετικές αίθουσες, οι βουλευτές θα υποβάλλουν ερωτήσεις που θα μεταδίδονται στους προστατευόμενους μάρτυρες με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ στις απαντήσεις τους θα υφίσταται αλλοίωση φωνής, ούτως ώστε να μην διακυβευθεί η προστασία της ταυτότητάς τους κατ’ ουδένα τρόπο.

Επιδιώξεις

Βεβαίως, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, η οποία δεν έχει μεν αντίρρηση να εξεταστούν οι μάρτυρες με τα κωδικά τους ονόματα (Μάξιμος Σαράφης, Αικατερίνη Κελέση) αλλά θέλει να τους δει δια ζώσης, με έναν βασικό στόχο: να διαπιστώσει κατά πόσον πρόκειται για μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στην υπόθεση ή εμπλέκονται σε αυτή με τρόπο που θα καθιστούσε παράνομη την αναγόρευσή τους σε «προστατευόμενους μάρτυρες». Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιχείρησε χθες να «παρακάμψει» τον αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσο, προχωρώντας σε σχετικό διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα. Ωστόσο, ο κ. Πλιώτας τους παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο –δηλαδή στον κ. Μπρακουμάτσο- καθιστώντας σαφές πως ούτε θα νομιμοποιήσει την «παράκαμψη» του επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά ούτε και θα τον «αδειάσει» εκδίδοντας μία διαφορετική απόφαση για την προστασία των προστατευομένων μαρτύρων.

Αλλαγή σχεδίων

Με άλλα λόγια, όσο κι αν η πλειοψηφία της επιτροπής θα ήθελε να γίνει πράξη η περίφημη εξαγγελία πως «θα τους βγάλει τις κουκούλες», όλα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό – εξ ου και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αυτές τις μέρες πρωτοστατεί στην προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων, έχει πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην Αστυνομία, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της, αλλά και για την αποτυχία της να εντοπίσει και να προσαγάγει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες – καθώς εκκρεμεί σε βάρος τους το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής – που προσώρας επιμένει να εξετάσει τους δύο μάρτυρες ακριβώς όπως τους εξέτασε ο εισαγγελέας Σοφουλάκης, δηλαδή με αποκεκαλυμμένα τα πρόσωπά τους- θα έχει να πάρει μία κρίσιμη απόφαση: αν, δηλαδή, θα «συμβιβαστεί» με τις οδηγίες του αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσου ή αν θα επιχειρήσει να επιμείνει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων. Και από την απόφαση που θα πάρει θα αποδείξει και κατά πόσον θέλει να λάμψει η αλήθεια ή... να πέσουν οι κουκούλες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.