ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ‘τείχος της ντροπής’ του 2011, έγινε ‘ασπίδα της Ευρώπης’ το 2020...

Αλλαγή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εθνικό σχέδιο στην Ελλάδα ζητά το ΚΙΝΑΛ

Ως αυτονόητη περιγράφουν στο Κίνημα Αλλαγής την φύλαξη των ελληνικών συνόρων, όπως άλλωστε και την προστασία των Ελλήνων από όσα γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας. Για αυτό και ζητούν να υπάρξει μία στρατηγική που θα ενεργοποιεί τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά απέναντι στην στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το μεγάλο ‘ανατολίτικο παζάρι’, όπως περιγράφουν όσα εξελίσσονται στο Αιγαίο, παράλληλα με τον Έβρο.

«Για το Κίνημα Αλλαγής το μείζον είναι η αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, αυτή η συμφωνία που συνυπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο πριν τρία χρόνια, δεν μπορεί να υφίσταται με την παρούσα μορφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο κ. Ερντογάν θα φιλοξενήσει σε τρεις μέρες τον κ. Μακρόν και τη κ. Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, κάνει το παζάρι του, επομένως εμείς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα», είπε μιλώντας στο Mega, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παύση των ροών στα νησιά μπορεί να σημαίνει αυξημένη από τον Έβρο. «Και εδώ αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη επιτυχία που είχε η δημιουργία του φράχτη το 2011 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο υποστήριξαν και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις», είπε.

Στον περίφημο ‘φράχτη’ στον Έβρο αναφέρθηκε και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, που μιλώντας στο “Politica 89.8”, θύμισε με νόημα πως τότε γινόταν λόγος για ‘τείχος της ντροπής’. «Το ‘τείχος της ντροπής’ του 2011 έγινε ‘ασπίδα της Ευρώπης’ το 2020», είπε, θυμίζοντας ότι τότε το ΠΑΣΟΚ έπρεπε και πάλι να αναλάβει μόνο του το βάρος της απόφασης για τη δημιουργία του εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν είναι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας, χαρακτηρίζοντας ‘ακατανόητη’ και ‘επικίνδυνη’ την άρνηση του πρωθυπουργού στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε ένα εθνικό σχέδιο με προοπτική.

Την εκμετάλλευση της τραγωδίας της Συρίας και του πόνου προσφύγων και μεταναστών ως μέσου διαπραγμάτευσης από τον Ερντογάν κατήγγειλε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος τόνισε ότι για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτή την πίεση, είναι απαραίτητη η βοήθεια της Frontex και της ειδικής ομάδας ταχείας επέμβασης RABIT, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά, υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αφού τα νησιά ‘σφραγίστηκαν’ με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επισήμανε επίσης ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ με ένα δίκαιο τρόπο θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους όχι μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και με ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προβλέποντας μάλιστα κυρώσεις για όποιον δεν συμμετέχει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.