ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον ντάκο» η κυβέρνηση

«Crash test» τα εργασιακά και τα μέτρα στήριξης

Παρά το γεγονός ότι η πρωτοφανής καραντίνα και η εθνική μάχη κατά του αόρατου εχθρού του κορωνοϊού έχει οδηγήσει όλα τα κόμματα στο να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες της κρίσης προκαλεί ήδη εντάσεις και συγκρούσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να πηγαίνουν «μέρα-μέρα» ως προς τις ανακοινώσεις στήριξης επαγγελματικών κατηγοριών και ομάδων, καθώς η κεντρική εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι «το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων δεν κρατά για πάντα». Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει συντηρητική αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει οχυρωμένη οικονομικά και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίση χρέους. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και όλα δείχνουν πως η παγκόσμια καραντίνα λόγω κορωνοϊού έχει καταστήσει τις αγορές επισφαλείς. Κοντολογίς, το τελευταίο που θα ήθελε τώρα η κυβέρνηση θα ήταν να αναγκαστεί να βγει στις αγορές, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε -όπως τουλάχιστον λένε στο οικονομικό επιτελείο- με «βόλτα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Εργασιακός μεσαίωνας

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν βάλλεται μόνο επειδή έχει εξαιρέσει τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και δεκάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες από τη στήριξη των 800 ευρώ. Ούτε μόνο επειδή αυτά τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα ισοδυναμούν με «ψίχουλα» σε σχέση με όσα δίνουν άλλες χώρες. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση βάλλεται και για τις αλλαγές στις οποίες προχωρεί στα εργασιακά: συγκεκριμένα, η πρόβλεψη Βρούτση προς όλους ανεξαιρέτως τους επιχειρηματίες πως μπορούν να μειώσουν τους μισθούς όλων των εργαζομένων τους κατά 50% εντάσσοντάς τους σε προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας 15 ημερών τον μήνα έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. Τα δύο κόμματα εξαπολύουν ομαδικά πυρά προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον ίδιο πάντως να υπόσχεται ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και πως λαμβάνονται με βασικό γνώμονα «να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας». «Με τέτοιες πολιτικές, θα βρούμε μπροστά μας κύμα φτωχών και άνεργων εργαζομένων», αντιτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δια της τομεάρχου Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Σαν να μην έφταναν αυτά, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θέτει επί της ουσίας «ρήτρα απολύσεων», αλλά ρήτρα μη μείωσης του αριθμού των εργαζομένων αποτελεί, όπως εκτιμούν στελέχη της αντιπολίτευσης, άλλο ένα «κίνητρο» προς τους «εργοδότες» να «ανακυκλώσουν» τους εργαζόμενούς τους, αντικαθιστώντας τους «ακριβούς» μεγαλύτερους με «φθηνούς» νεότερους –αρκεί να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό τους, όπως απαιτεί η κυβέρνηση.

Η ώρα του λογαριασμού

Βεβαίως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όταν η πανδημία θα υποχωρήσει και τα ερείπια που θα αφήσει πίσω της στην εργασίας και την οικονομία θα αρχίσουν να φανερώνονται, η κριτική από τα άλλα κόμματα δε θα είναι τόσο ήπια. Επίσης, στα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάσσονται να επανέλθουν όταν ο λόγος τους θα «ακούγεται» περισσότερο –καθώς τώρα, ό,τι και να λέει κανείς και όσο δίκιο κι αν έχει, το επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος βρίσκεται στην ίδια τη μάχη του κορωνοϊού: στο κατά πόσον, δηλαδή, αντέχει το ΕΣΥ, στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και στους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι μας, μαζί με τη δημόσια Υγεία. Ωστόσο, ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για την ώρα του «λογαριασμού» και της τελικής αξιολόγησης των μέτρων. Και, αν κρίνει κανείς από όσα ακούγονται και λέγονται τώρα, οι κόντρες για την «επόμενη μέρα» της «κορωνοκρίσης» αναμένονται σφοδρές και αμιγώς πολιτικές...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.