ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει τις προτάσεις το ΚΙΝΑΛ

Εθνικό σχέδιο για την εισαγωγή της Παιδείας στην Ψηφιακή Εποχή

Να μην κάνει αυτό που του έκαναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όταν στην πρωτοφανή κρίση του 2009 άφησαν το ΠΑΣΟΚ μόνο του, πετροβολώντας το με αντιμνημονιακά συνθήματα, προσπαθεί το Κίνημα Αλλαγής, που στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού, φέρεται υπεύθυνα, και στέκεται αρωγός στην κυβερνητική προσπάθεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθημερινή βάση πλέον καταθέτει προτάσεις προς την κατεύθυνση της προσπάθειας να βγούμε ως κοινωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αλώβητη από αυτή την περιπέτεια. Μετά το σχέδιο για την Ανάπτυξη Δικτύου ‘Πρώτης Γραμμής’ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν χθες νέα πρόταση-εθνικό σχέδιο για την εισαγωγή της Παιδείας στην Ψηφιακή εποχή.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011, επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν συνεχίστηκε μετά, στην Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι στηρίζουν την προσπάθεια της υπουργού Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να μείνει ζωντανή η εκπαίδευση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. «Όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας κινητοποιώντας τις υποδομές τους και τους πανεπιστημιακούς για να διασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να πάνε χαμένες», λένε, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν φρόντισε να διαμορφώσει ένα πλάνο αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα σήμερα να προσπαθεί ακόμα να να συγκεντρώσει e-mails εκπαιδευτικών και μαθητών. «Ένα σημαντικό μέρος μαθητών και εκπαιδευτικών είναι έξω από το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε προσδιορίζει τα μέτρα ως προαιρετικά αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, για να θέσει σε εφαρμογή ένα καθολικό σχέδιο», λένε, επιμένοντας σταθερά στην ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για την Παιδεία. «Αγωνιζόμαστε ώστε η σημερινή κρίση να γίνει αυριανή προοπτική», λένε, προτείνοντας αναλυτικά :

- Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχτούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

- Διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.

- Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου θεωρούν ότι είναι άμεση ανάγκη αναδιάταξης της ύλης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

- Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, και που αποσκοπούν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την επόμενη μέρα με την ανάπτυξη του «Ψηφιακού Σχολείου»

- Την ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής και την πιστοποίηση γνώσεων με την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο

- Να υποστηριχθεί και να διευρυνθεί τα πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών για την ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία

- Να διαμορφωθεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη δημιουργία δομών συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

- Να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των νέων Τεχνολογιών στα σχολεία.

- Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2020-24

- Οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας πρέπει να συντονιστούν και να αποτελέσουν την αρχή για σοβαρές επενδύσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των ιδρυμάτων (όπως την αγορά ικανών servers), ώστε να χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: πχ. θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα για τους εργαζόμενους φοιτητές και τέτοια προγράμματα θα συνέβαλαν και στην δραστική μείωση ή και κατάργηση των μετεγγραφών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.