ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το προσφυγικό και την «πολιορκία» στον Έβρο ως.. τον κορωνοϊό!

Κυβέρνηση: Κρίσιμα διαχειριστικά τεστ σε πολλά μέτωπα

Κρίσιμες μάχες σε πολλαπλά μέτωπα καλείται να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και, μάλιστα, από την έκβαση αυτών των «μετώπων» δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν ακόμη και οι πολιτικοί συσχετισμοί. Και, σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι τόσο με την «έκρηξη» του προσφυγικού όσο και με την ραγδαία, όπως όλα δείχνουν, εξάπλωση του κορωνοϊού, η περίοδος ανοχής για το Μέγαρο Μαξίμου θα τελειώσει και θα ξεκινήσει η αντίστροφη για την κοινή μοίρα όλων των κυβερνήσεων: δηλαδή η πορεία φθοράς.

Ήδη, στο προσφυγικό η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και εκεί μιλάμε για μία «πολυμετωπική» κατάσταση: αφενός, υπάρχει το σκηνικό στον Έβρο, εκεί όπου διαμορφώνεται μία κατάσταση «διαρκείας» για το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η Τουρκία ουσιαστικά δημιουργεί έναν τεράστιο άτυπο καταυλισμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο Παζάρ Κουλέ, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίζει καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο τις απόπειρες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν μέσω του Έβρου τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία «Ειδομένη» έξω από τις Καστανιές, που θα θέτει τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση συναγερμού για πολλούς μήνες, με απώτερο σκοπό του Ερντογάν να δοκιμάσει τις αντοχές των ελληνικών δυνάμεων, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες να «εκτεθεί» η Ελλάδα διεθνώς από κάποια ακραία πολιτική ή ατυχές περιστατικό, που μπορεί να προκύψει είτε από ατύχημα, είτε από την δράση ανεξέλεγκτων «πολιτοφυλάκων» οι οποίοι ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στον Έβρο.

Το ίδιο σκηνικό πίεσης διαμορφώνεται και στα νησιά. Ο Νοτιάς, που τις τελευταίες ημέρες είχε μειώσει τις ροές, έχει αρχίσει να υποχωρεί και όλα δείχνουν ότι το ελληνικό Λιμενικό θα περάσει εφιαλτικές μέρες και εβδομάδες, καθώς οι πληροφορίες θέλουν μεγάλους όγκους προσφύγων και μεταναστών να συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, φλερτάρει σοβαρά με την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς Δικαίου, καθώς τα «push backs» στη θάλασσα αποτελούν πλέον καθημερινότητα για το Λιμενικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο ναυαγίων. Σαν να μην έφταναν αυτά, η ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών και ακραίων στα νησιά, που πολλές φορές προβαίνουν σε αγριότητες κατά των μεταναστών και των προσφύγων, μην αφήνοντάς τους ακόμη και να πατήσουν στην προβλήτα αφού περισυλλεγούν από το Λιμενικό, δημιουργεί ένα εύφλεκτο κοκτέιλ. Ένα κοκτέιλ που μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη έκρηξη –και το οποίο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, προ δέκα ημερών, οι άνδρες των ΜΑΤ που πήγαν για «απόβαση» στα νησιά και έφυγαν σχεδόν... κυνηγημένοι.

Εγκληματικές ευθύνες

Σαν να μην έφταναν αυτά, όμως, όλα δείχνουν ότι άλλη μία σοβαρή κρίση που θα αντιμετωπίσει η κρατική μηχανή έχει να κάνει με τον κορωνοϊό. Παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του Βασίλη Κικίλια ότι η χώρα ήταν «θωρακισμένη», χθες τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία και αυτό εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας. Παρά τις ασκήσεις, τις αναλυτικές οδηγίες και όλες τις «επιδείξεις ετοιμότητας» από τον κρατικό μηχανισμό, η απόφαση του ΕΟΔΥ να μην τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείς στην Ηλεία και την Αχαΐα για τους επιβαίνοντας στη «εκδρομή του τρόμου» στους Αγίους Τόπους αποδείχθηκε μοιραία. Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν πως ο ΕΟΔΥ δεν έκρινε ως «ύποπτες» την Αίγυπτο και το Ισραήλ ως χώρες ταξιδιών, αλλά το γεγονός ότι μετά τον εντοπισμό του κορωνοϊού στον 66χρονο εκπαιδευτικό, το κράτος έβλεπε στην τηλεόραση τους συνταξιδιώτες του – όπως τον επικεφαλής της θρησκευτικής εκδρομής, τον πατέρα Γεώργιο- να κάνει δηλώσεις στα κανάλια χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, παρότι παραδεχόταν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ότι έχει... «δέκατα» και συνάχι!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.