ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να διασωθεί και να βελτιωθεί»...

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: «Κοινή θέση των χωρών πρώτης γραμμής»

«Δεν αντιμετωπίζουμε μια αυθόρμητη μεταναστευτική μετακίνηση, αλλά μια καλά σχεδιασμένη και εκβιαστική χρήση απελπισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικές επιδιώξεις», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής με κίνητρο 2000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια «θα εφαρμοστεί αυστηρά για μια μόνο φορά και θα μπορεί να καλύψει έως 5000 μετανάστες από εκείνους που βρίσκονται στα νησιά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Επισήμανε, επίσης, ότι τόσο οι εταίροι της χώρας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο εσωτερικό επικροτούν και στηρίζουν την «αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε». Ο υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η «προστασία των συνόρων, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι αποτελεσματικές επιστροφές και τα ασυνόδευτα παιδιά», ενώ «το θέμα των βραχονησίδων-κέντρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για την σχεδιαζόμενη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους» τον Μάιο, ενώ ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θέλει να έχει δημιουργήσει άλλες 2000 θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ενώ τόνισε ότι η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 «πρέπει να διασωθεί και να βελτιωθεί», αυτό όμως, «μπορεί να γίνει μόνο όταν η Τουρκία θα έχει -με συγκεκριμένες ενέργειες- εκτονώσει την κατάσταση που δημιούργησε στον Έβρο».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ακόμα ότι εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα διαμόρφωσε με τις άλλες τέσσερις χώρες πρώτης γραμμής, - Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα - κοινή θέση, που θεωρεί «την αλληλεγγύη θεμελιώδη αρχή η οποία υλοποιείται με υποχρεωτική και δίκαιη κατανομή του βάρους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.