ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο κορωνοϊός από τη σκοπιά ενός νομικού

ΙΣΩΣ να αιφνιδιάζεται ο αναγνώστης με το θέμα. Ευλόγως μπορεί να διερωτηθεί ο οποιοσδήποτε «τι» σχέση μπορεί να έχει ένας νομικός με την ιατρική επιστήμη. Φυσικά ό,τι γράφεται στο παρόν κείμενο, δεν αφορά ιατρική γνωμάτευση, αλλά εκτιμήσεις ενός νομικού για το κρίσιμο αυτό ζήτημα της δημόσιας υγείας, η οποία, άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, αλλά και με τα άρθρα 9, 114 παρ.3 και 168 ΣΛΕΕ, αφορά έννομο αγαθό, ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα πρωτογενώς προστατευόμενο από τις αξιώσεις της εσωτερικής συνταγματικής και ενωσιακής έννομης τάξης.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η Διεθνής Κοινότητα πληροφορήθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναβάθμισε τον COVID-19 γνωστό ως κορωναϊό σε πανδημία –γεγονός ήδη πασίδηλο. Επειδή όμως το πασίδηλο αυτό γεγονός αφορά στα κατ’ ιδίαν άτομα για την αντιμετώπιση του, επιβάλλεται έτσι ώστε οι ιατρικές συμβουλές να αφομοιωθούν από την κοινωνία και να ενταχθούν στα «διδάγματα της κοινής πείρας». Τόσο δε το «πασίδηλο» όσο και τα «διδάγματα της κοινής πείρας» λαμβάνονται αυτεπαγγέλτως υπ’ όψιν από τα Δικαστήρια (βλ. άρθρο 144 παρ. 2 και 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, και άρθρο 336 παρ. 1 και 4 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Με τούτα ως προδιάθεση υπ’ όψιν και τα εξής:

Ο ΟΡΟΣ «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΕΧΕΙ ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με το εξαιρετικό βιβλίο του Geoffrey Blainey, «A Very Short History of the World» (2004, Penguin Group), οι πανδημίες έχουν άμεση σχέση με το πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός του ανθρώπου στο περιβάλλον και στις συνθήκες διαβίωσης και έχουν μακρά ιστορία, όπως για παράδειγμα εκείνη που διήρκεσε 15 ολόκληρα χρόνια (165-180 μ.Χ) που έπληξε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αξιοσημείωτο είναι δε κατά τον Geoffrey Blainey ότι αυτή η πανδημία προήγαγε το Χριστιανισμό, λόγω της αλληλεγγύης των Χριστιανών προς τα θύματα της μάστιγας. Επίσης τρεις αιώνες αργότερα, η επιδημία της βουβωνικής πανώλης που ήρθε από την Ινδία το 542, χτύπησε την Κωνσταντινούπολη και από εκεί ξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο όρος δε του «Μαύρου Θανάτου» που προκύπτει από πανδημίες, ήδη επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το 1348.

Σήμερα, όμως, η ιατρική επιστήμη με τη συμβολή της χημείας και της φαρμακολογίας διαθέτει τα προληπτικά και κατασταλτικά δεδομένα. Ως εκ τούτου είναι πολύ χρήσιμο να προσχωρήσουμε στην άποψη του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, ότι: «είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε αυτό και θα χρειαστεί να κάνουμε το ό,τι πρέπει με ηρεμία».

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΡΥΛΟΥΜΕΝΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ»

Υπάρχει (δυστυχώς) μια άποψη ότι το πασίδηλο γεγονός της πανδημίας του COVID-19 είναι αντικείμενο «κάποιας» επεξεργασίας, «κάποιου» εργαστηρίου σε «κάποια» χώρα. Παρά το δεδομένο όμως ότι η «εκτίμηση» («άποψη») αυτή δεν έχει καμία απόδειξη, πρέπει να επισημειωθεί ότι τέτοιες «πρακτικές» διάδοσης τέτοιων φημών, είναι απόλυτα καταδικαστέες. Ο «Βιολογικός» και «Χημικός Πόλεμος» έχει μακρά ιστορία. Υπ’ όψιν δε ότι το 190 π.Χ ο Αννίβας κέρδισε τη Ναυμαχία στην Πολιορκία της Περγάμου εκσφενδονίζοντας στα αντίπαλα πλοία αντικείμενα με δηλητηριώδη φίδια. Στον παρόντα, όμως, χρόνο υφίστανται Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν στην καταστροφή των Βιολογικών και Χημικών Όπλων. Επίσης δεν θα πρέπει να συγχέουμε «ατυχήματα» πυρηνικών εργοστασίων, όπως εκείνο του Τσερνομπίλ. Ταυτοχρόνως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και άλλες πληροφορίες που ελέγχονται με όλους τους όρους εγκυρότητας για (τυχόν) ύπαρξη Χημικών Όπλων. Μια τέτοια κατηγορία αφορούσε και στη Συρία (επίθεση στην Ντούμα, στις 7/4/2018). Τη χρήση χημικών όπλων υποστήριξε ο «Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων». Πλην όμως υπήρξε και ο αντίλογος από τους Ρώσους ότι τα όπλα αυτά είχαν καταστραφεί ήδη από τους Δυτικούς το 2013-2014...

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠ’ ΌΨΙΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Η διασπορά των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (Πυρηνικών, Χημικών, Βιολογικών), έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Κατά το μέρος δε που αφορά στη Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπ’ όψιν ότι πάγια είναι η θέση του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού για τη στήριξη της «οικουμενοποίησης κατάργησης των Όπλων Μαζικής Καταστροφής».

Η χώρα μας δε, είναι ενεργό μέλος: α) της Συνθήκης Μη Διασποράς (Non Proliferation Treaty), β) της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Test Ban Treaty), γ) της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Chemicals Weapons Convention) και δ) της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξινικών Όπλων (Biological & Toxin Weapon Convention). Επίσης, ε) η Ελλάδα είναι μέλος όλων των Καθεστώτων Ελέγχου (Control Regimes) Εξαγωγών που αφορούν στα Όπλα Μαζικής Καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση τα προαναφερόμενα, δεν αποκλείεται να αφορούν παραλλήλως και επιδόσεις των Μυστικών Υπηρεσιών (κατασκοπίας και αντικατασκοπίας), οι οποίες διαθέτουν σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για την παρακολούθηση τέτοιων διαδικασιών. Ειδικότερα αναφέρομαι στις Υπηρεσίες των Μεγάλων Δυνάμεων. Συνεπώς, οι όποιες «εκτιμήσεις» ότι ο COVID-19 έχει διαρρεύσει, ενώ αποσκοπούσε σε άλλη «αποστολή», δεν μπορεί να σταθεί στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας...

Ως κατακλείδα του παρόντος κειμένου: η επιστήμη υποδεικνύει και η έννομη τάξη απαιτεί όχι μόνο να εφαρμοσθούν, αλλά και να αφομοιωθούν ως πολιτισμός, οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης και να αποτελέσουν (και κατά τη νομική τους έννοια) «κοινή πείρα», δηλαδή «μέρος και γνώση της εμπειρικής πραγματικότητας», προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

______________________
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.