ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΠΟΛΛΑΚΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΕΝΤΕ "Μ" ΚΑΙ Η (ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ) ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

Καλύτερο δώρο στον Τσίπρα -και μάλιστα ενόψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα μπορούσε να κάνει ο Μητσοτάκης. Η εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με τις επιτάξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την αποστολή των ΜΑΤ για να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κατοίκων είναι επιεικώς απαράδεκτη και οπωσδήποτε η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η μείζων, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο βούτυρο για το (αντικυβερνητικό) ψωμί της. Ενδεχομένως, η διαπίστωση κορυφαίου παράγοντα της Κουμουνδούρου ότι "άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ του Κυριάκου και το Σεπτέμβριο θα οδηγηθεί, εκών άκων σε εκλογές" είναι υπερβολική και περισσότερο αποτελεί δικό του μύχιο πόθο, όμως συνιστά πρόβλημα για το Μαξίμου όταν ο πεσιμισμός για τα όσα συμβαίνουν οδηγεί κυβερνητικό βουλευτή στη διαπίστωση: "σίγουρα, αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σε Λέσβο και Χίο εμβάλουν σε μελαγχολικές σκέψεις για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια κρίσεις που συνδέονται άμεσα με τα εθνικά μας συμφέροντα. Γιατί δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό-προσφυγικό, είναι και το κλίμα που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά για συνυποσχετικό και προσφυγή στη Χάγη".

Όσο ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του αδυνατούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι με τα πέντε "Μ" (Μόρια, Μουτζούρης, Μηταράκης, ΜΚΟ και ΜΑΤ) τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα ανεβάζουν, όπως αποφάσισαν, τους τόνους της κριτικής, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να επιρρίψουν και όλες τις ευθύνες για τη μεγιστοποίηση του προβλήματος στη ΝΔ με το επιχείρημα ότι "η κυβέρνηση θερίζει τώρα τις θύελλες από τους ανέμους που έσπειρε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όταν έλεγε ότι θα αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, θα ανακόψει τις ροές και θα σφραγίσει τα σύνορα". Μάλιστα, κάποιοι εισηγούνται στον τέως πρωθυπουργό να περιμένει λίγο και αν δει ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική, αλλά επιμένει στα κλειστά κέντρα στα νησιά χωρίς να μεταφέρει πρόσφυγες και στην ηπειρωτική Ελλάδα, να επισκεφθεί ο ίδιος τα προσφυγονήσια. Προφανώς κάποιοι, μάλλον ανεγκέφαλοι, στην Κουμουνδούρου, σκέφτονται τώρα που τα νησιά "ξεχειλίζουν" και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει το αίμα του πίσω για όσα άκουσε προεκλογικά από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη.

Με τη σκέψη αυτή διαφωνούν, και ευτυχώς, νουνεχή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν ένα τριπλό κίνδυνο: α) να αποδοκιμαστεί και ο Τσίπρας από τους αγανακτισμένους κατοίκους, β) να αδράξει την ευκαιρία η κυβέρνηση και να μετατρέψει το κοινωνικό πρόβλημα σε κομματικό και γ) εάν μετά την κυβέρνηση μπει και η αντιπολίτευση στο κάδρο της απόρριψης εκλείπει η όποια εναλλακτική πολιτικής διαχείρισης και τα νησιά αφήνονται στα χέρια και τη ρητορική ακραίων κύκλων που μόνο καλά δεν προοιωνίζονται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα νουνεχή αυτά στελέχη της Κουμουνδούρου φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι επιρρεπής στο να "αγοράζει δυσαρέσκεια" προκειμένου να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο γκουβέρνο που, κατά την άποψη ορισμένων, είναι και ο σχεδόν αποκλειστικός του στόχος. Πάντως διαγενομένου του χρόνου -ήδη έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες που τη διακυβέρνηση ασκεί και μάλιστα αυτοδύναμα το κόμμα της ΝΔ- η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ολοένα και πιο έντονη την αντικυβερνητική της ρητορική και δράση.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η περίοδος χάριτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του έχει λήξει. Εφεξής, οι του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι να μην αφήνουν "να πέσει τίποτε κάτω". Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αρκούν οι ad hoc επισημάνσεις ή καταγγελίες στα θέματα της επικαιρότητας, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουν να φτιάξουν και ένα ευρύτερο ιδεολογικό μέτωπο "ενάντια στο κράτος της δεξιάς" με αιχμή τα ατομικά και κοινωνικά δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τα κρούσματα βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το πρωτοσέλιδο της Αυγής με τίτλο ΜΑΤ παντού, στη ΓΣΕΕ, την ΑΣΟΕΕ, τη Χίο και τη Λέσβο. Υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, η οποία μετά τη συναίνεση που της δόθηκε στα θεσμικά (ψήφος αποδήμων κ.α.) τώρα έχει απέναντί της ακόμη και το ΚΙΝΑΛ, του οποίου οι τελευταίες ανακοινώσεις είναι πιο προωθημένες ακόμη και από του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά ως τα μείζονα στα οποία πρέπει να επικεντρώσει την κριτική του η αντιπολίτευση, επειδή θεωρεί ότι "τα δύο αυτά θέματα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του Μητσοτάκη". Μάλιστα στις συζητήσεις που έχει με τους στενούς του συνεργάτες επισημαίνει ότι "οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της λαϊκής δεξιάς, που έχουν ως προτεραιότητα τα εθνικά, συνεχώς θα λαμβάνουν αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης".

Δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζεται την άποψη ορισμένων συνομιλητών του ότι "το προσφυγικό και η Χάγη μπορεί να αποτελέσουν την ύλη για διάσπαση της ΝΔ και κατά συνέπεια σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες". Αντίθετα, θεωρεί ότι οι επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν θα κριθούν μόνο από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτά που περίμεναν οι πολίτες, για να ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτός να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, ένα άλλο, ανανεωμένο, μαζικό και ανοιχτό στις νέες ιδέες κόμμα και οπωσδήποτε ένα ελκυστικό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό που περιμένει να του παραδώσει, τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Σταθάκης και το οποίο μαζί με το νέο όνομα θα πρέπει να εγκρίνουν τα 700 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 8 Μαρτίου.

Να σημειώσουμε ότι πριν την 8η Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου και στις 7 στη Λάρισα θα μιλήσει σε συνέδριο για τους αγρότες, το πρώτο από τα τέσσερα θεματικά που θα γίνουν ενόψει του συνεδρίου του Μαΐου. Τα άλλα θα είναι για την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τον πολιτισμό, ενώ μάλλον δεν πρόκειται να γίνει το θεματικό για την οικονομία, όπως εισηγήθηκαν ορισμένοι στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς η ύλη του εκτιμάται πως σε σημαντικό βαθμό θα περιέχεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Σταθάκη, αλλά και στο Διεθνές Συνέδριο, αποτίμησης του κυβερνητικού έργου (2015-2019), που θα γίνει στις 3-4 Απριλίου, με τη συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων από το εξωτερικό. Στη συνεδρίαση της ΚΕΑ η, αναμενόμενη, ιδιαίτερη αναφορά του Τσίπρα στις γυναίκες δεν θα γίνει μόνον για τυπικούς λόγους (η 8η Μαρτίου είναι η διεθνής ημέρα της γυναίκας), αλλά και γιατί θέλει, εκτός από την αυξημένη συμμετοχή των νέων, τα καίρια πόστα στην Προοδευτική Παράταξη, που περιμένει να ιδρυθεί στο συνέδριο του Μαΐου, να τα καταλάβουν γυναίκες και μεταξύ αυτών και τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Νέοι, γυναίκες, κλιματική αλλαγή, ψηφιακός κόσμος, δικαιώματα, 5G γενιά, τεχνητή νοημοσύνη, υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου, διεύρυνση ανισοτήτων θα πρέπει, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, να είναι τα σημεία αιχμής του νέου αφηγήματος, δίπλα σε αυτά της καταπολέμησης της ανεργίας, της προοδευτικής Ευρώπης, της ασφάλειας των πολιτών και του νέου πατριωτισμού.

Μόνον που αυτά καταλήγουν νεκρό γράμμα όταν τη ρητορική και το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτουν συμπεριφορές και λόγος, όπως αυτές του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολλάκη, λένε στελέχη της αριστερής μειοψηφίας. Φέρνουν δε ως παράδειγμα του "πολλακισμού που βλάπτει σοβαρά την υγεία του ΣΥΡΙΖΑ" το περιστατικό που σημειώθηκε προ ημερών στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Αναστ. Γιάμαλη για να απαντήσει εφ' όλης της ύλης, ενόψει του συνεδρίου, στις ερωτήσεις πέντε δημοσιογράφων. Και ενώ μιλούσε ο Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη ο Πολλάκης και για περίπου 20' μονοπώλησε την εκπομπή επειδή, όπως είπε, ήθελε να απαντήσει σε κάτι που είχε ακουστεί γι' αυτόν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έκανε εσκεμμένα, λόγω της αντίθεσης της ομάδας των προεδρικών (Παππάς, Σπίρτζης, Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη κ.α.) με τους αριστερούς συνοδοιπόρους των 53 (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης). Είναι μάλλον απίθανο να ισχύει αυτό, όμως η παρέμβασή του ήταν τουλάχιστον άκομψη και οπωσδήποτε προξένησε αλγεινή εντύπωση στην Κουμουνδούρου. Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Πολλάκης έχει πέρασμα στη βάση του κόμματος, αλλά και σε αντιδεξιά μεσοστρωματα που αρέσκονται (σύμφωνα με ειδικές μετρήσεις για τη συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στην μετωπική και υψηλών τόνων αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της κυβερνήσεως στο διαδίκτυο.

Η αποστροφή για τον "πολλακισμό" ή για τους πασοκογενείς και τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως τα μόνα σημεία που φορτίζουν την εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και τα θέματα του απολογισμού, όπου τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έχουν και συνέχεια καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την κριτική που του ασκήθηκε, με πιο δυνατή φωνή αυτή του Πολλάκη, για την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε και ιδιαίτερα για το "μαξιλάρι" των 37 δις ευρώ που άφησε στον διάδοχό του Χρήστο Σταϊκούρα. Οι πληροφορίες λένε πως ο Ευκλείδης ετοιμάζει άρθρο με το οποίο θα απαντά σε όλες τις επικρίσεις των συντρόφων του και σίγουρα για το "μαξιλάρι" των 37 δις. Αν μπορούσε να το σπαταλήσει σε παροχές και προεκλογικά δώρα, όπως υποστηρίζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και πρωτίστως αυτοί που ανήκουν στη λεγόμενη "προεδρική πλειοψηφία", και κυρίως αν ήταν συμβατή η έξοδος από τα μνημόνια με μια τέτοια πολιτική παροχών και εγκατάλειψης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, τις οποίες είχε συνομολογήσει και υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Επίσης, στην πορεία προς το συνέδριο, σημαντικό μέρος της αντιπαράθεσης θα επικεντρωθεί στον αν είναι σωστός ή όχι ο κεντρώος προσανατολισμός του κόμματος που επιδιώκουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι "προεδρικοί" της Κουμουνδούρου. Η επιτυχία που σημειώνει ο Μπέρνι Σάντερς στην κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών οδηγεί τα στελέχη της αριστερής μειοψηφίας στο συμπέρασμα, όπως το διατύπωσε ο Νίκος Φίλης: Στη ριζοσπαστική Δεξιά, στην περίοδο ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοσυντηρητισμού που ζούμε, μπορεί να απαντήσει μόνο μια ριζοσπαστική αριστερά". Επιπροσθέτως, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πιένες ένα βίντεο, στο οποίο ο Πολ Κρούγκμαν συζητώντας με τον Ρίτσαντ Γουλφ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες, στις ΗΠΑ, απορρίπτουν τον κεντρισμό και θέλουν καθαρές θέσεις. Πίσω από τη θέση ότι οι κεντρώες πολιτικές δεν έχουν μέλλον και είναι παρελθόν και στην Ευρώπη αναμένεται να στοιχηθούν και όσοι στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να γίνει -όπως επιθυμούν οι προεδρικοί και οι πασοκογενείς σύμμαχοί τους- ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς. Αλλά γι' αυτά σε επόμενο σημείωμά μας και ιδιαίτερα για τον προβληματισμό, αν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από το πρώην ΠΑΣΟΚ, που ηλικιακά είναι 60 άνω ή να ρίξει το βάρος του στη νεολαία, που αποτελεί το βαρόμετρο των πολιτικών και εκλογικών εξελίξεων, και ως εκ τούτου θα πρέπει να στραφεί σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Α ρε μαύρε Φελέκη που να ήξερες ότι σε τρεις μέρες από τη δημοσιοποίηση το άρθρο σου θα το πέταγες στα σκουπίδια. Με τις υγείες σου

 2. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όντως είναι εξτρέμ όμως έτσι γίνεται πάντα με όλες τις νεολαίες σε όλα τα κόμματα σε όλο τον κόσμο, το βασικό είναι αυτά που λέει ο αρχηγός και οι βουλευτές να είναι σωστά. Κατά τα αλλά το αρθρο είναι καλό αντικειμενικό και διαφωτιστικό.

 3. === ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ
  Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ
  ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ???
  === ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ !!!!!!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.