ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΙ ΚΥΚΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Οι επόμενες εβδομάδες, από το Πάσχα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα δείξουν αν η Ευρώπη και κατά συνέπεια και η χώρα μας θα καταφέρουν να εξέλθουν νικητές από την μάχη με τον κορονοϊό. Εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο και η πανδημία ελεγχθεί γρήγορα τότε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 μπορεί τα χαμόγελα να επιστρέψουν. Όχι μόνον στους ανθρώπους, αλλά και στην οικονομία, όπου οι επιπτώσεις προσώρας είναι δραματικές και θα γίνουν εφιαλτικές εάν η επιδημία δεν υποχωρήσει ή ακόμη χειρότερα επανέλθει το Φθινόπωρο χωρίς να έχει βρεθεί αποτελεσματική ιατρική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι, και ιδιαίτερα οι φύσει αισιόδοξοι, προσβλέπουν στο θετικό σενάριο επειδή το αντίθετο θα αποδεκατίσει, ιδίως και σε πρώτη φάση, τις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης, με συνέπειες ανυπολόγιστες για ολόκληρο τον πλανήτη Γη.

Η κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξη όμως το διευθυντήριο του Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται -και είναι φυσικό- απαντήσεις και για τα δυσμενή σενάρια. Και ένα εξ αυτών είναι η ύφεση να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 7-8%. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εφόσον οι "σκληροί του βορρά" της ΕΕ, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, επιμείνουν να αντιμετωπίζουν την κρίση από τον κορονοϊό με τον ίδιο τρόπο που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν την κρίση από τα ελλείμματα και το χρέος: Με μνημόνια, επιτήρηση, τιμωρία και μείωση εθνικής κυριαρχίας όσων αιτούνται και λαμβάνουν οικονομικής αρωγής. Εάν τις επόμενες ημέρες στο Γιούρογκρουπ δεν επικρατήσει η άποψη των εννέα κρατών μελών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ιρλανδία), που σημειωτέον το ΑΕΠ τους ανέρχεται στο 57% του ευρωπαϊκού, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης θα είναι ανυπολόγιστες και οπωσδήποτε πολλαπλάσια χειρότερες απ' αυτές που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα η επέλαση του κορονοϊού.

Με τον κορονοϊό σε έξαρση, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε καραντίνα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να γονατίζουν και την ηγεσία της ΕΕ ανίκανη να ομονοήσει για την οικονομική συνταγή που πρέπει να δοθεί στην υγειονομική κρίση, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να παραχθεί είναι βαθύτερη ύφεση, θεσμική κρίση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και απονομιμοποίηση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως σε αυτά που η κρίση τα πλήττει περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή ο αντιευρωπαϊσμός θα επιστρέψει χέρι χέρι με τον λαϊκισμό. Ενδεχομένως, δεν θα έχει τη μορφή του Τζόνσον, αλλά της Λεπέν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα μπορέσει να μείνει ενωμένη. Πιθανότατα, σε πρώτη φάση να οδηγηθούμε, εκ των πραγμάτων, στην Ένωση των "πολλών ταχυτήτων", χωρίς όμως να αποκλείεται ακόμη και η δρομολόγηση του σεναρίου να σπάσει σε "έξι κύκλους", όπως έχουν προφητέψει, πριν κάποια χρόνια, σοβαροί αναλυτές εκείθεν του Ατλαντικού. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό και η Μέρκελ με τους ...συνοδούς της (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία) την τελευταία στιγμή αναγκαστεί να κάνει πίσω, είναι βέβαιο πως η αντίθεση βορρά-νότου θα παραμείνει εφεξής ως μόνιμη παράμετρος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Θα επηρεάζει τις εξελίξεις και ανάλογα με τη συγκυρία και το πρόβλημα θα αναδιατάσσει τις ισορροπίες και θα οικοδομεί συμμαχίες ευρύτερες των γεωφυσικών οριζουσών. Σε κάθε περίπτωση ένας συμβιβασμός, είναι αναγκαίος εάν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν θέλουν η μόλυνση από τον κορονοϊό να κολλήσει, ως άλλος χιτώνας της Δηιάνειρας, στο ευρωπαϊκό σώμα.

Στα καθ' ημάς το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό και μεγαλύτερο επειδή εκτός του κορονοϊού δέχεται επίθεση και από τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στα νησιά, τα επεισόδια στον Έβρο, η μονομερή κατάθεση συντεταγμένων σε βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προστίθενται στις συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και στις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν και των υπουργών του δημιουργώντας μια δυστοπική κατάσταση. Δεν είναι μόνον ο φόβος από τον κορονοϊό είναι και οι τουρκικοί τσαμπουκάδες που επιβαρύνουν τα εγχώρια οικονομικο-κοινωνικά δεδομένα, προκαλώντας οικονομική καταστροφή. Με πρώτο θύμα τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη βασική αναπτυξιακή λοκομοτίβα της χώρας, αφού συμβάλλει κατά περίπου 20% στο ΑΕΠ της. Δεν είναι όμως μόνον ο τουρισμός είναι το σύνολο (με εξαίρεση ορισμένες, λίγες περιπτώσεις) της οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζεται αρνητικά. Προσώρας, οι επιπτώσεις καλύπτονται από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες ή και τη γκρίνια, που είναι λογικό να υπάρχουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι και τα υγειονομικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως και τα οικονομικά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, τα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρηματιών που, ορθώς, λαμβάνονται σήμερα θα χρειαστεί να πληρωθούν αύριο. Οι φόροι, οι εισφορές, οι δόσεις, οι υποχρεώσεις δεν διαγράφονται, αναβάλλονται και θα πρέπει να πληρωθούν μετά την κρίση. Και το ερώτημα είναι θα μπορέσουν να το πράξουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου; Μπορεί οι αισιόδοξοι να υποστηρίζουν ότι -επειδή η κρίση είναι υγειονομική και όχι διαρθρωτική- το ριμπάουντ της ανάπτυξης, που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του συναγερμού, να είναι μεγαλύτερο από την ύφεση, όμως οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Και δεν είναι μόνον κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης καθώς και η πλειονότητα των επιχειρηματιών και όσων άλλων επηρεάζουν τον δημόσιο βίο, που υποστηρίζουν ότι η ανασυγκρότηση θα χρειαστεί την ευρύτερη δυνατή πολιτική συνεννόηση και συναίνεση.

Η ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν κυριαρχήσει ο πολιτικός και συνακόλουθα και ο κοινωνικός διχασμός. Η ύφεση ουδείς ακόμη μπορεί να προβλέψει πόσο θα φθάσει. Μπορεί ακόμη και να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 10%. Συναρτάται με την έκταση, τη διάρκεια και την ένταση της υγειονομικής κρίσης και οπωσδήποτε σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν τελικά οι Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη πέραν της εβδομάδος. Η επόμενη μέρα όμως, όπως όλοι παραδέχονται, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη εάν τους επόμενους μήνες η ανεργία, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης διάλυσης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, εκτοξευθεί σε ύψη όπως αυτά στα πρώτα χρόνια των μνημονίων (28%). Και φυσικά, θα δυσκολέψει περισσότερο εάν έχουμε απίσχναση των λειτουργιών του κοινωνικού κράτους λόγω των αναμενόμενων μειωμένων εσόδων του δημοσίου. Και οπωσδήποτε θα γίνει ακόμη δυσκολότερη εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε οι σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που θα κληροδοτήσει η κρίση είτε να διαγραφούν, αν όχι εξ ολοκλήρου σ' ένα σημαντικό ποσοστό τους είτε η αποπληρωμή τους να επιμηκυνθεί σε βάθος χρόνου.

Η διαχείριση λοιπόν της επόμενης ημέρας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρο το κομματικό σύστημα. Σήμερα τα πράγματα είναι εύκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Τα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει συγκεντρώνουν την αποδοχή του κόσμου, περιλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι ελήφθησαν έγκαιρα και η Ελλάδα, από υγειονομικής απόψεως, εμφανίζεται στις υψηλότερες θέσεις έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να τρέφουν αισθήματα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Θα χρειαστούν όμως υπεύθυνοι χειρισμοί, σοβαρότητα και πολιτική συνεννόηση για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα όταν η κρίση τελειώσει. Όχι μόνον από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το θετικό σενάριο και η υγειονομική κρίση τελειώσει σύντομα και οριστικά και υπάρξει όντως στο δεύτερο εξάμηνο ριμπάουντ ανάπτυξης που θα αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό τη ζημία που προεκλήθη, έχει καλώς. Αν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις ευχές των ανθρώπων και οι επιπλοκές από τον κορονοϊό συνεχιστούν και μάλιστα με την ...γερμανική φάλαγγα να βγάζει τη μάσκα και τα γάντια προφύλαξης από τους άλλους (τους μη Γερμανούς) Ευρωπαίους τότε η απαραίτητη πολιτική συναίνεση μπορεί, εκ των πραγμάτων, να χρειαστεί να γίνει εθνική συνεννόηση.

Ήδη σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους, καθώς και σε κάποια από τα λεγόμενα "γκρι κουστούμια" της εξουσίας, η ιδέα για μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, δεν ηχεί παράξενα. Σε περίπτωση που οι δημόσιες υποθέσεις καταστούν εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείρισή τους η προοπτική μιας κυβέρνησης με ευρύτερη πολιτική εκπροσώπηση είναι μια εξέλιξη που μπορεί, λένε, να γίνει αποδεκτή. Είτε μετά από εκλογές, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Είτε και χωρίς εκλογές, με έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλάβει στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και άλλα, πέραν της ΝΔ, κόμματα ή έστω δυνάμεις που θα δημιουργούν στους πολίτες την (εδραία) πεποίθηση ότι όντως υπάρχει εθνική συστράτευση. Σε κάθε περίπτωση τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της μάχης με τον κορονοϊό, αλλά και από την κατάληξη που θα έχει η αντιπαράθεση, στους κόλπους της ΕΕ, ανάμεσα στους "βόρειους" και τους "νότιους", περιλαμβανομένων και των συμμάχων τους. Και στα καθ' ημάς ο επιπρόσθετος απρόσμενος παράγων είναι ο Ερντογάν, αφού ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιβαρύνει έτι περαιτέρω -σε δυνάμεις, πόρους και δομές- την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, επηρεάζοντας, ως είναι φυσικό, και τις πολιτικές εξελίξεις...

14 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ηδη είναι στα σκαρια η οικουμενικη …κουλη-κιναλ-βελοπουλου!!
    Αυτό θα είναι το τελος του φιλελευθερισμου στην Ελλαδα…μετα τα σκληρα μνημονια που ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ…μην αυταπάτες!!
    Ουτε τα πουλημένα μμε θα σας σωσουν και τα παπαγαλάκια…ερχεται η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που είναι κλεισμενος στα σπιτια του με αδεια τσεπη!!

  2. Κατά το φαινόμενο του τσουνάμι στο πρώτο στάδιο η θάλασσα αποσύρεται από την παράκτια ζώνη ώσπου στο δεύτερο στάδιο τα αλλεπάλληλα κύματα ύψους δεκάδων μέτρων σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους στην ενδοχώρα.

    Το μεγάλο κραχ φέτος το καλοκαίρι δεν θα έχει προηγούμενο. Ποιος τουρισμός ποιες εξαγωγές (ή εισαγωγές). Ποια παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. Ποιος πιστεύει πως θα έρθουν φέτος ευρωπαίοι, βρετανοί, αμερικάνοι ή κινέζοι με ζεστό συνάλλαγμα δεκάδων δις? Ποιες συντάξεις ποιοι μισθοί ποιος ΕΝΦΙΑ? Άκλαφτη θα πάει η φετινή ΔΕΘ…

    Έρχονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πανευρωπαϊκά. Η σημερινή κυβέρνηση μετράει λίγους μήνες ακόμη. Το αργότερο το φθινόπωρο η «Οικουμενική» για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

    1. Υπάρχουν επι-δέξιοι εντός της ΝΔ όπως συνέβη στο ΠΑΣΟΚ το ’11?
    2. Θα βάλει πλάτη ο Τσίπρας σ’ ένα σύστημα που τον καθυβρίζει νυχθημερόν χρόνια τώρα?
    3. Έχουν ρωτηθεί τα πάσης φύσεως καπετανάτα εντός των δύο -μεγάλων- Κ.Ο. ?

    Θα ζήσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα ’89-’90-93 ως φάρσα κι από την ανάποδη?

  3. Γιώργος 12:51 01/04/2020

    Δεν θα διαλυθούν οι τάσεις μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη ΝΔ. Σκέφτεστε τον Σαμαρά να στηρίζει κυβέρνηση στην οποίαν θα μετέχουν ο Τσίπρας και άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Καλά, ο οππουρτουνιστακος Άδωνις θα δεχθεί, αλλά οι σκληροί (σε εθνικά – προσφυγικό) της ΝΔ θα δεχθούν;

  4. === ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΑΣΦΑΛΩΣ
    ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    === ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ. ΘΑ ΕΧΕΙ
    ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΕ ΤΑΣΕΙΣ, ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ,
    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΟΥΣ – ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ !!!!!

  5. Αza 14:03 31/03/2020

    Θράσος απύθμενο, από τα φιλελεύθερα φασιστακια… μέχρι πρωτινός ήθελαν να διαλύσουν το ΕΣΥ, κάθε έννοια πρόνοιας, περίθαλψης, τα πουλούσαν όλα… φώναζε ο φασίστας άδωνης, ετοίμαζαν ΣΔΙΤ, με τους μεγαλοκλινικαρχες τους.. και πληρώνουν ακόμη τους γλείφτες δήθεν δημοσιογράφους… τελείωσαν τα ψέματα… βρήκατε 37δις.. την Ελλάδα στα πόδια της…

  6. οκ 11:36 31/03/2020

    δεν ήξερα ότι ο κορονο ιός προκαλεί και βλάβες στον εγκέφαλο …

    τα συνεταιράκια του Καμμένου να κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιλαμβάνει περισσότερους πασόκους-κεντρώους-ανένταχτους από ορίτζιναλ νεοδημοκράτες….

  7. οκ 11:34 31/03/2020

    κορονο παραλήρημα ….

    δεν πας στην Κίνα να σε ….αναμορφώσουν ;

  8. ΕΛΕΝΗ 10:44 31/03/2020

    Ε όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την Ελλάδα. Ασθενή μνήμη έχετε. Να τα χαίρεστε τα λαμόγια που έχετε στην κυβέρνηση. έχουν αρπάξει την ευκαιρία του κορωνοιού για να περάσουν τα δυσβάσταχτα μέτρα τους. Κατά τα άλλα μοιράζουν αφειδώς χρήμα στους οικείους. Ευκαιρία να ξεπληρώσουν και άλλα γραμμάτια. Μας τους φορτώσατε όλους αυτούς που έσυραν εδώ και χρόνια την Ελλάδα στα μνημόνια. Τελικά διεφθαρμένο σύστημα διαφθείρει και το λαό, που στο τέλος δεν μπορεί χωρίς αυτούς. Πόσο σε λυπάμαι καημένη Ελλαδίτσα.

  9. Σωστό και σχεδόν προφητικό άρθρο. Και ο Τσίπρας που δεν το αποκλείει φέρεται αναλόγως και έχει ρίξει έως και εξαφανίσει τους τόνους. Διότι δεν θέλει να πει πράγματα που θα αναγκαστεί να καταπιεί σε λίγο καιρό αν το άρθρο επαληθευτεί.

    Και βεβαίως με το Συνέδριο της μετάλλαξης στις καλένδες, ποιός καλύτερος τρόπος υπάρχει για την βίαιη και οριστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από την συμμετοχή – στήριξη του σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας;

    Καλημέρες πολλές και να προσέχετε.

  10. Aza 21:56 30/03/2020

    Αν πάρει 35, τυχερός θα είναι… φασισταριά αδωνη, βοριδιδες, χαρδαλιαδες… με αρχηγό τον Mr Bean… τελειώσατε μετά τον κορονοϊό… τολμήστε εκλογές φιλελεύθερα, νέοφιλελευθερα ζόμπι..

  11. manos 19:57 30/03/2020

    Κα εγώ αυτό πιστεύω ότι θα πάρει τουλάχιστον 45% και κάποια στιγμή ο Έλληνας θα πρέπει να επικροτει το καλό. Όμως θα πρέπει από την άλλη μεριά , ο Ελληνας να ενισχύσει το Κιναλ με επαναπατρισμό των Πασοκων που πίστεψε στις μπαρούφες το ΣΥΡΙΖΑ και να τον πάει εκεί που είναι η φυσική του θέση, στο 3%.

  12. ΣΑΚΗΣ 12:29 30/03/2020

    Αμετανόητος είστε κ.Φελέκη.
    Οτι θα γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πολάκη , Βαξεβάνη, Παπαγγελόπουλο ,Καρανίκα κλπ με ξεπερνά.
    Σκόπιμα αποσιωπάτε ότι η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αφού οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    Πάντα ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται!

  13. Αθηνά 12:06 30/03/2020

    Μια ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Στυγνοί, κυνικοί και αδίστακτοι. Ας ετοιμαζόμαστε για μνηνόνια. Ήδη άλλωστε έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Η πανδημία είναι μια χρυσή ευκαιρία

  14. οκ 10:46 30/03/2020

    κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπάρχει – με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.

    μόλις τεθεί σε ύφεση ο ιός, θα κάνει εκλογές κι θα πάρει 45%..

    για να ξεμπερδέψουμε οριστικά από τον …συριζο ιό που κατέστρεψε την Ελλάδα κι τώρα ζητάει κι τα ρέστα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.