ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και το βέτο στο τραπέζι...

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα και πράξεις από την ΕΕ ζητά το ΚΙΝΑΛ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά το Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να το περιγράφει σε δήλωσή της ως ‘μονόδρομο’, εκτιμώντας ότι στον απόηχο των όσων συμβαίνουν στον Έβρο αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι πολίτες απαιτούν πλέον ομοψυχία, συνεννόηση και εθνική γραμμή.

Όσο για την Ευρώπη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητά πλέον επιτακτικά την αλλαγή στάσης της και την εξαγγελία πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, έχοντας μετάσχει στη χθεσινή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας στην Κροατία, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για ομόφωνη καταδίκη των όσων συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα. «Ομόφωνα όλες οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ, αλλά και όλες οι αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων των κρατών μελών συν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν τα όσα συμβαίνουν στα σύνορά μας από την Τουρκία, ως μαζική, οργανωμένη, ασύμμετρη απειλή που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και της ΕΕ. Η Τουρκία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Ο ελληνικός λαός ενωμένος θα αντιμετωπίσει κι αυτή την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας». Μιλώντας μάλιστα στον Alpha 989, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε πως «έκανε λάθος ο Ερντογάν και θα το πληρώσει». Προειδοποίησε μάλιστα τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «θα το πληρώσει και στη Συρία», υποστηρίζοντας πως πολύ σωστά η κυβέρνηση αξιοποίησε προς τη σωστή κατεύθυνση την παράνομη απόπειρα εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας.

Να μπει και το βέτο στο τραπέζι του μεταναστευτικού ζήτησε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «O Πρόεδρος Ερντογάν, υλοποιεί την απειλή που είχε διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να πετύχει τους γεωπολιτικούς του στόχους στην ευρύτερη περιοχή», είπε μιλώντας στο liberal.gr, για να προσθέσει πως η κρίση των τελευταίων ημερών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της. «Θα πρέπει όλες οι χώρες να τοποθετηθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε συνολικά αυτή την κρίση καθώς μας αφορά όλους. Είναι δεδομένο ότι σε μία τέτοια συζήτηση η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου και του βέτο», είπε, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε μία συνολική αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να φύγει το βάρος από τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα με την υιοθέτηση ενός μόνιμου και υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης».

Με σειρά πρωτοβουλιών σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει το θέμα και η έτερη ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή. «Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην Συρία, όπου η εμπλοκή της Τουρκίας έχει κοστίσει ζωές στρατιωτών. Θεωρεί ότι ανοίγοντας μέτωπο με Ελλάδα και ΕΕ, θα αποπροσανατολίσει για ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη στη χώρα του από τα αμέτρητα προβλήματα που η πολιτική του έχει επιφέρει», σημειώνει η ευρωβουλευτής, ζητώντας ξεκάθαρες κυρώσεις από την ΕΕ για την παραβίαση της συμφωνίας με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό. «Ζητώ εκτάκτως να τεθεί το θέμα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας, όπου το ΕΚ θα πρέπει με ψήφισμά του να καταδικάσει τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές για τα πολιτικά του σχέδια, ενώ με ερωτήσεις μου στο Συμβούλιο και την Επιτροπή ζητάω άμεσες δράσεις για την ενεργοποίηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό έναντι της Τουρκίας, και αναβάθμιση της FRONTEX με χρηματοδότηση και προσωπικό, καθώς και την σε μόνιμη βάση φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης», τονίζει μεταξύ άλλων η Εύα Καϊλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.