ΚΟΣΜΟΣ

Με αντικείμενο συζήτησης τη Συρία

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους στη Μόσχα με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης για μετριασμό της έντασης στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι τόσο επιβαρυμένη που απαιτεί να έχουμε προσωπικές και απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η συνάντησή μας εδώ για συνομιλίες για την Ιντλίμπ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα σε εμάς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ θα μετριάσουν την ένταση στην Ιντλίμπ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία βρίσκονται σε κορυφαίο σημείο και πως σκοπός του είναι να τις ενισχύσει.

Η Ρωσία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που τις πολεμούν.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται αφού δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σφοδρές μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου ευρεία επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο της μάχης έχει οδηγήσει και σε διπλωματική ένταση μεταξύ της Ρωσίας, συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Τουρκίας, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο άμεσης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον ομόλογό του ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνήσουν «σε εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες ίσως συμφωνήσουν μετά τη συνάντησή τους για τα αίτια της κρίσης και συζητήσουν «κοινά μέτρα» για τον τερματισμό της.

«Ίσως μετά τις συζητήσεις Πούτιν και Ερντογάν ανακοινωθεί εκεχειρία, όμως αυτό θα είναι απλώς ένα σόου», εκτίμησε Δυτικός διπλωμάτης.

«Η νίκη στη Συρία έχει αναχθεί σε ζήτημα γοήτρου για τη Ρωσία και τον Πούτιν προσωπικά», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Μπαρμίν αναλυτής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Θεμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα, που επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από το 2015, δεν είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις.

Η Τουρκία έχει καταρρίψει τρία πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας και έχει σκοτώσει, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες Σύρους στρατιώτες, παραβιάζοντας τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι το 2018 περί εκεχειρίας στην περιοχή και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε εξάλλου έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους στην κρίση στη Συρία, παρά τις σημαντικές τους διαφορές.

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν σέβεται τη συμφωνία του Σότσι που προβλέπει εγγυήσεις για τη διατήρηση του στάτους κβο επί του πεδίου και για την αναστολή των βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν πληροί τις δεσμεύσεις της και ότι δεν κάνει τίποτα για να «εξουδετερώσει τους τρομοκράτες» στην περιοχή.

Εξάλλου η Άγκυρα, η οποία ήδη υποδέχεται 3,6 εκατομμύρια Σύρους στο έδαφός της, ζήτησε χθες Τετάρτη τη στήριξη της ΕΕ για «τις τουρκικές πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις στη Συρία», οι οποίες είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την Τουρκία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία στη χώρα και να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.