ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν: «Οι Έλληνες πνίγουν και σκοτώνουν με σφαίρες μετανάστες»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ να σεβαστούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ο... ίδιος προωθεί προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας ανοίξει την «κάνουλα» των ροών εδώ και λίγα 24ωρα, ενώ δεν δίστασε μάλιστα να εκβιάσει την Ευρώπη ότι αν θέλει να τερματιστεί η προσφυγική κρίση, θα πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στη Συρία!

«Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου γίνονται την ώρα που νέο «κύμα» μεταναστών προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία αφού η χώρα άνοιξε τα σύνορά της.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «καταπατούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα «χτυπώντας, βυθίζοντας πλοιάρια ακόμη και πυροβολώντας» εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη!

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υποστήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στέλνοντας πλοία με τρόφιμα και ότι εκείνη την περίοδο «πολλοί Έλληνες ήλθαν στη χώρα μας κι έζησαν ειρηνικά και με ασφάλεια μέχρι τη λήξη του πολέμου».

Και συνέχισε στο ίδιο αχαρακτήριστο ύφος: «Η Ελλάδα, που προσπαθεί με όλους τους τρόπους να σταματήσει τις ροές βυθίζοντας βάρκες με πρόσφυγες στη θάλασσα μέχρι σκοτώνοντας με σφαίρες, να μην ξεχνά ότι μπορεί να χρειαστούν κι αυτοί αυτό τον οίκτο. Την καλώ να δείχνει σεβασμό στους πρόσφυγες που φθάνουν στα εδάφη της». «Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε ο Ερντογάν.

«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα μας στο έλεος των τρομοκρατικών οργανώσεων, του αιματηρού καθεστώτος και εκείνων που τις υποστηρίζουν, ούτε θα αφήσουμε από μόνος του τον καταπιεσμένο συριακό λαό», συνέχισε. Κι απείλησε τις χώρες της Ευρώπης όπου, όπως ισχυρίστηκε «ακούγονται όλο και ισχυρότερα κάθε μέρα που περνά τα βήματα του φασισμού» ότι «μία κατάσταση σαν κι αυτή (με περαιτέρω ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών) θα είναι πραγματική καταστροφή. Ελπίζουμε η κατάσταση αυτή να οδηγήσει την ΕΕ να αντικρίσει την αλήθεια και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία. Αν οι χώρες της Ευρώπης θέλουν να λυθεί η μεταναστευτική κρίση, πρέπει να υποστηρίξουν τις ανθρωπιστικές λύσεις στη Συρία», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να πετύχει να κηρυχθεί «εκεχειρία το συντομότερο δυνατό στην επαρχία Ιντλίμπ» της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια της συνάντησής του αύριο, Πέμπτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προκλητικό μήνυμα... ανθρωπιάς Ερντογάν με φωτογραφία του 1942

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να δώσει μαθήματα ανθρωπιάς στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντας, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, μια φωτογραφία που, όπως είπε, απεικονίζει Έλληνες που έφυγαν από την κατεχόμενη από τους ναζί πατρίδα τους και αναζήτησαν καταφύγιο στη Συρία το 1942.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα δημοσίευμα εφημερίδας του 1942 για τη βοήθεια που έλαβαν Έλληνες που κατέφυγαν στη Συρία για να γλιτώσουν από τις ναζιστικές επιθέσεις. Ίσως ένα από τα παιδιά που τους μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα σε αυτή τη φωτογραφία να είναι ένας από τους παππούδες του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων που πολιορκούν τα σύνορά της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.