ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η έλλειψη τεστ

Συνεχίζονται οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής συνολικά για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσής του. Ενδεικτικό είναι ότι πρώτη μίλησε για την ανάγκη τόνωσης του ΕΣΥ, αλλά και στήριξης της Οικονομίας, ενώ γρήγορα στο τραπέζι της συζήτησης για την Χαριλάου Τρικούπη μπήκε η ΕΕ και η Εκκλησία.

Στο Κίνημα Αλλαγής είναι σαφείς ως προς το μήνυμά τους προς όλους. «’Μένουμε Σπίτι’ και στηρίζουμε όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Δεν αρκούν όμως. Πρέπει να προλάβουμε τη διασπορά του ιού», λένε, σημειώνοντας ότι ο εντοπισμός του μπορεί να γίνει μόνο με τα τεστ ανίχνευσης. «Η άμεση προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων είναι πρώτη προτεραιότητα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε πλασματική εικόνα και αδικαιολόγητο εφησυχασμό», προειδοποιούν και ζητούν να αυξηθούν άμεσα τα σημεία ελέγχου για τον κορωνοϊό, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα και με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

«Να εξετασθούν κατά προτεραιότητα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τα τεστ δεν μπορεί να είναι προνόμιο μόνο όσων μπορούν να πληρώσουν», τονίζουν. «Αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η έλλειψη τεστ», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο Μανώλης Όθωνας, κάνοντας πάντως λόγο για ένα ‘γενικότερο ζήτημα’ που το έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. «Βλέπουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς και μονότονα ότι η εξέταση όσων γίνεται περισσότερων ανθρώπων και έγκαιρα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε, αντιπαραβάλλοντας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου τεστ είτε δεν γίνονται είτε γίνονται σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Για αυτό και ζήτησε «ένα σημαντικό μέρος από πόρους που απελευθερώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να κατευθυνθεί με κεντρική προμήθεια τεστ και την αναλογική στη συνέχεια διάθεσή τους στα κράτη-μέλη». Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να καταθέτει σειρά προτάσεων σε όλα τα επίπεδα, εν είδει έμπρακτης στήριξης στην εθνική προσπάθεια ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.