ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι φοβούνται στην κυβέρνηση, ποιοι κλάδοι απειλούνται

Σοκ και δέος από το «κραχ» λόγω... κορωνοϊού

Σε κατάσταση συναγερμού δεν τελεί μόνο το υπουργείο Υγείας για να ανασχεθεί ο ρυθμός διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το «κορωνο-σοκ» στην οικονομία έρχεται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό για πλεονάσματα, επενδύσεις, μειώσεις φόρων και κοινωνικές παροχές.

Αυτή τη στιγμή, ουδείς κυβερνητικός μπορεί να προβλέψει πόσο βαριές θα είναι οι επιπτώσεις και σε ποιους κλάδους. Ωστόσο, παρά την εξασφάλιση που κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα έχει αρχίσει να υφίσταται τις συνέπειες που υφίσταται κάθε εύθραυστη οικονομία που βρίσκεται σε φάση ασθενικής ανάκαμψης: δηλαδή, ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα, τόσο δημοσιονομικά, όσο και επί της πραγματικής οικονομίας...

Ποιοι «ζορίζονται»

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση είναι ειλημμένη: θα ληφθούν όσα μέτρα χρειαστούν προληπτικά, ώστε να μην θρηνούμε δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς και να παίρνουμε μέτρα κατόπιν εορτής. Με άλλα λόγια, είναι θέμα χρόνου -ακόμη και μερικών ωρών- να ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα, που θα αφορούν ακόμη και το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος –μπαρ, εστιατορίων κτλ. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δηλώσει σε σύσκεψη για τον κορωνοϊό πως «προτιμά το μοντέλο της Κίνας παρά το μοντέλο της Ιταλίας». Δηλαδή, προτιμά να τεθεί η χώρα σε καραντίνα πριν ο ιός αρχίσει να «χτυπά» ανεξέλεγκτα, παρά να υποστεί αυτό που υφίσταται η γειτονική Ιταλία, η οποία «πληρώνει» την αρχική χαλαρότητά της.

Σε κάθε περίπτωση, το «κορωνο-σοκ» έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας: για παράδειγμα, η Citi έκλεισε τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, ενώ σε διάστημα τριών εβδομάδων η απόδοση του ελληνικού 10ετούς –και, άρα, το κόστος δανεισμού της χώρας...- εκτινάχθηκε παραπάνω από 100%! Συγκεκριμένα, από το 0,92% που βρισκόταν λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, έφτασε αυτήν την εβδομάδα να εκτοξεύεται στο 1,9% ενώ σήμερα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση λίγο κάτω από το 1,8%. Ενδεικτική των αναταράξεων είναι και η ραγδαία άνοδος του 5ετούς ομολόγου, καθώς έχει φτάσει στο 1,4%, όταν στα μέσα Φεβρουαρίου βρισκόταν στο μόλις... 0,3%. Μιλάμε, δηλαδή, για άνοδο της τάξης του... 370% (!).

Παράλληλα, σε κατάσταση απόγνωσης και πανικού βρίσκονται όλοι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες που έχουν συνάφεια με τα τουριστικά επαγγέλματα: αυτό διότι οι τουρ οπερέιτορ έχουν ενημερώσει τους ξενοδόχους ότι προχωρούν σε... «στάση πληρωμών» και ότι δε θα τους πληρώσουν τις προκαταβολές από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει και πολλοί εισαγωγείς, αφού από την παγκόσμια αγορά λείπουν 2 εκατομμύρια κοντέινερ που βρίσκονται σε «καραντίνα» στην Κίνα. Ως εκ τούτου, αφενός υπάρχει θέμα κατάρρευσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφετέρου έχουν «κολλήσει» πολλά και μεγάλα γρανάζια που κινούν την ελληνική, αλλά και εν γένει την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Παγώνουν» το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ενδεικτική των διαστάσεων που έχει πάρει η κρίση είναι η έγκυρη και διασταυρωμένη πληροφορία ότι στις Βρυξέλλες έχουν ωριμάσει οι διεργασίες για... «πάγωμα» του Συμφώνου Σταθερότητας. Με άλλα λόγια, ό,τι δεν κατάφερε να κάνει μία σχεδόν δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και το «φλερτ» του ευρωπαϊκού Νότου με την χρεοκοπία, φαίνεται ότι θα το κάνει μία παγκόσμια πανδημία: σε λίγες ώρες από τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν θα παρουσιάσει στο κολέγιο των Επιτρόπων την πρότασή της για προσωρινή αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι πρώτες ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν στην «απελευθέρωση» από τα δημοσιονομικά δεσμά των δαπανών για την Υγεία, τις αποζημιώσεις για την ανεργία, για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και για την επανεκκίνηση των επενδύσεων που τυχόν θα «παγώσουν» λόγω του κορωνοϊού. όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εάν το Κολέγιο των Επιτρόπων εγκρίνει την εισήγηση της επιτροπής, θα παραπέμψει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας, εκεί όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα «απελευθερώσουν» τις κυβερνήσεις για να προχωρήσουν κατά βούληση σε δαπάνες αναφορικά με την ανάσχεση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.