ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχάζει την ΕΕ το ευρωομόλογο

«Στην εντατική» η ενότητα της Ευρώπης λόγω πανδημίας

Τη μεγαλύτερη κρίση ενότητας στην ιστορία της αντιμετωπίζει η ΕΕ, με αφορμή την καθίζηση της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το αίτημα 9 χωρών για έκδοση ευρωομολόγου σκοντάφτει στην άρνηση της Γερμανίας. Μία άρνηση που έχει μεν πάγιο χαρακτήρα, αλλά τώρα η κατάσταση είναι εξαιρετικά έκτακτη...

Βεβαίως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς ρήγμα στην ΕΕ. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά, βασικοί «παίκτες» της Ένωσης είναι περισσότερο έτοιμοι παρά ποτέ, αφού βλέπουν ότι το κλασικό γερμανικό δόγμα δημοσιονομικού προτεσταντισμού υπερβαίνει ακόμη και την ανάγκη επούλωσης των οικονομιών από τις βαθιές και ακόμη ανυπολόγιστες επιπτώσεις της «κορωνοκρίσης» και της πανευρωπαϊκής «καραντίνας». Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι δύο περισσότερο πληττόμμενες χώρες στην ΕΕ, δηλαδή η Ισπανία και η Ιταλία, έθεσαν βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων της χθεσινής τηλε-Συνόδου Κορυφής είναι ενδεικτικό της όξυνσης της συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Εξάλλου, η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε πως «μπορούμε και μόνοι μας» είναι ένα σαφές μήνυμα της Ρώμης προς τις Βρυξέλλες και, κυρίως προς το Βερολίνο ότι αυτή τη φορά, η Ιταλία είναι αποφασισμένη να φτάσει την διεκδίκηση για «ευρωομόλογο» στα άκρα.

Επίσημο αίτημα

Σημειωτέον ότι το αίτημα για ευρωομόλογο ήταν πάγιο αίτημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του ευρωπαϊκού Νότου και της ζώνης του ευρώ. Όμως, οι Γερμανοί και οι χώρες που χαρακτηρίζοντας ως «δορυφόροι» τους (Φινλανδία, Γερμανία κ.α.) απαντούσαν πάντα με ένα ξερό «nein», ισχυριζόμενοι ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους επιβραβεύει τους «μη συνετούς» και επιβαρύνει εκείνους που φρόντισαν να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους. Ωστόσο, με δεδομένη την πρωτοφανή ένταση και έκταση της «κορωνοκρίσης», το αίτημα αυτό έχει επανέλθει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής με τον πλέον επίσημο τρόπο: με κοινή επιστολή που απέστειλαν 9 Ευρωπαίοι ηγέτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημειωτέον ότι αυτή τη φορά δεν είναι κάποιες πολιτικές δυνάμεις που ζητούν ευρωομόλογο, αλλά μεταξύ άλλων η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης: είναι χαρακτηριστικό ότι την επιστολή, που προσυπογράφει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που φαίνεται να θέλει να πάρει την «ρεβάνς» από την Άνγκελα Μέρκελ ως προς το ποιος κάνει κουμάντο στην ΕΕ.

Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά οι συσχετισμοί υπέρ του κορωνοομολόγου είναι διαφορετικοί, καθώς όπως επισήμανε κατά την χθεσινή τηλε-Σύνοδο Κορυφής και ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι χώρες που ζητούν ευρωομόλογο «εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης».

Η μπάλα στους υπουργούς Οικονομικών

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή διχοστασία κορυφής που εκδηλώθηκε στη Σύνοδο, το μπαλάκι περνά στους υπουργούς Οικονομικών, όπως περιγράφει και το άρθρο 14 της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών, εκεί όπου τονίζεται χαρακτηριστικά: «Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».

Αναλυτικά, τα άρθρα της κοινής δήλωσης που αφορούν στα οικονομικά μέτρα ανάσχεσης της «κορωνοκρίσης» έχουν ως εξής:

«12. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.

13. Υποστηρίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της υποστήριξης όρους χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

14. Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση

15. Τα κράτη μέλη μας ανέλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους προς την ΕΕ αναγκαία έκταση.

16. Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

17. Η πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα παράσχει 37 δισ. ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το εν λόγω Ταμείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως ο κορωνοϊός. Ανυπομονούμε για ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής να προχωρήσει περαιτέρω να αυξήσει την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ.

18. Επιδοκιμάζουμε επίσης τη συμβολή της ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για τραπεζικές εγγυήσεις και των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να διερευνήσουν χωρίς καθυστερήσεις τις δυνατότητες αύξησης της συνολικής απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ.

19. Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά.

20. Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει ανθρώπους και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα έχει μεγάλη διάρκεια, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η ΕΕ δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία και πολυμερείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια βοηθήσει τις χώρες και τις κοινότητες να καταπολεμήσουν την κρίση του COVID-19. Θα καταβάλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων ολοκληρωμένων αξιών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την προσαρμογή τους αναγκαία και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης».

Ανένδοτη η Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση, από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών προκάλεσε αίσθηση ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ, κρυπτόμενη πίσω από... τη φωτογραφία της, απέρριπτε το ευρωομόλογο. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μην έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες», αφήνοντας να διαφανεί ότι για το Βερολίνο, η συζήτηση περί «κορωνοομολόγων» είναι περίπου... εκτός πραγματικότητας. Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου βρήκε απέναντί της την... «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε για «κρίση επικών διαστάσεων» και επέμεινε στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.