ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς «διαβάζουν» τις ευρωπαϊκές διεργασίες στο Μαξίμου
Απογοήτευση και ανησυχία από τις αποφάσεις του Eurogroup και στο βάθος... Μνημόνιο

Σε τροχιά ανασφάλειας για τις «πολύ μικρές» αποφάσεις της Ευρωζώνης αναφορικά με την στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η μέτρια απόφαση του χθεσινού Eurogroup ήρθε να προστεθεί στο «όχι» των θεσμών ως προς την παράταση της πρώτης κατοικίας. Και όλα αυτά μαζί δείχνουν στο Μαξίμου ότι η επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους...
Από χθες το βράδυ στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να εξηγήσει τις δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών. «Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο, είδατε από όλες τις αναφορές που έχουν γίνει δημόσια ότι δεν υπήρχε η διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών να το αποδεχτούν. Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο «τσάρος» της οικονομίας.
Απογοήτευση
Βεβαίως, την απογοήτευση που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια δεν έκρυψε ο έτερος κορυφαίος υπουργός, ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι «η Ευρώπη δεν διαλύθηκε αλλά δεν μας ενθουσίασε κιόλας, περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς». «Η στενόμυαλη αντιμετώπιση στρέφεται και εναντίον τους γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς», πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης, για να επισημάνει ότι «σε έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο, πρέπει και να δίνεις». «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο λάθος που έκανε μια κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, αλλά με μια συμφορά που πλήττει εξίσου σχεδόν τους πάντες. Και δεν γίνεται να τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα από τον Ιανουάριο, έχουμε φτάσει Απρίλιο και ακόμα συζητάμε», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην προαναφερθείσα του συνέντευξη κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και την, κατώτερη των περιστάσεων, απόφαση του χθεσινού Eurogroup. «Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε μαζικά και έγκαιρα την κατάσταση και για την επόμενη μέρα την κρίση», περιορίστηκε να δηλώσει, υπενθυμίζοντας πως «η συζήτηση μας γίνεται χωρίς να ξέρουμε ακόμα την επέκταση του προβλήματος. Κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα, με έναν εχθρό που όμως θέλει κοινές απαντήσεις».
Βαρύ κλίμα
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις πρόσφατες θετικές αποφάσεις της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ για την Ελλάδα (όπως η ένταξή της στο πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας για τον κορωνοϊό ή η απόφαση για να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα) το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ. Κι αυτό διότι στο Μαξίμου διαπιστώνουν με ανησυχία ότι αρκετές χώρες του Βορρά έχουν την ίδια νοοτροπία με το παρελθόν. Μάλιστα, βάσει των ως τώρα ενδείξεων, δεν αποκλείεται οι χώρες αυτές να θελήσουν πολύ γρήγορα να αφήσουν πίσω τους τα «έκτακτα μέτρα» και να αφήσουν τις πληγείσες χώρες και τον ευρωπαϊκό Νότο να επουλώσει μόνος του τις πληγές του. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Matrix24.gr, στο εσωτερικό της κυβέρνησης πληθαίνουν οι εισηγήσεις για πιο... σφιχτό ζωνάρι σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης. «Αν ήμαστε μέχρι χθες μία φορά προσεκτικοί με το μαξιλάρι και τα ταμειακά διαθέσιμα, τώρα πρέπει να είμαστε δέκα φορές προσεκτικοί, καθώς δεν αποκλείεται να πρέπει να κολυμπήσουμε μόνοι μας», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας γιατί η συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου παραπέμπει σε... «σφιχτοχέρη».
Πέραν αυτού, είναι αυτονόητο ότι τα δείγματα και τα μηνύματα που παίρνει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη και το σενάριο ενός νέου Μνημονίου, στην περίπτωση που η χώρα μας χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση και αν βρεθεί ενώπιον έντονων αναταράξεων που θα την αποκλείσουν από τις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, μπορεί χθες οι μισοί υπουργοί Οικονομικών να «πανηγύρισαν» ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση δε θα έχει «μνημονιακούς» όρους, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι όροι να υπάρχουν – και συνήθως, η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν πέφτουν έξω...

MATRIX24 WebTV
