ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο «Θέμα 104,6»

Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

«Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να  δοθεί λύση στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6 FM».

Αφού υπενθύμισε ότι η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του καθεστώτος προστασίας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, την κατηγόρησε (την κυβέρνηση) ότι «έχουμε φτάσει στο παραένα και δεν έχει αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

Σχετικά με το ζήτημα ενίσχυσης των ΜΜΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει media που θα λειτουργούν ως φερέφωνό της», ξεκαθαρίζοντας ότι «τα media πρέπει να ενισχυθούν -κάτι που πρώτη έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- με κανόνες, αξιοκρατία και πλήρη εικόνα για το πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα». Σχολίασε ότι «την ίδια μέρα που ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνει ότι από τον Μάιο θα κοπεί για πολλούς το επίδομα των 800 ευρώ, μας λέει επίσης ότι υπάρχουν χρήματα για να ενισχυθούν τα media κατά το δοκούν με 9 εκατ. ευρώ». «Ακόμη περιμένουμε τη λίστα με τα Μέσα που έλαβαν τα πρώτα 11 εκατ. ευρώ επιχορήγησης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την οικονομία και τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν σημαντική ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου», για να τονίσει, όμως, ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για να μην μαζεύουμε συντρίμμια σε λίγους μήνες». Επ' αυτού επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται γενναία ενίσχυση της ρευστότητας τώρα και πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει μυαλά η Ευρώπη». Όπως υποστήριξε, υπάρχουν οι δυνατότητες για τρεις λόγους: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δαπάνες για τον κορονοϊό δεν προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διαθέτει η χώρα το ταμειακό απόθεμα, το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι», «που αξιοποιεί το 50% των διαθέσιμων 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από ίδιους πόρους και διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια» και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να αξιοποιήσει τα 26 δισ. ευρώ με απευθείας ρευστότητα και εγγυοδοτήσεις». «Συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια», ανέφερε κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της κυβέρνησης ότι τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντίστοιχα. Είπε ότι σε αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο την απευθείας ρευστότητα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και την αναβολή υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον, προσθέτοντας πως «σήμερα η απευθείας ρευστότητα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ». «Όσο δεν ενισχύει την οικονομία η κυβέρνηση για να πάρει μπροστά, τόσο τα έσοδα θα βυθίζονται», συμπλήρωσε.
Για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, τόνισε πως «ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μιλούσαν εξ ονόματος υποτίθεται της μεσαίας τάξης, σήμερα βλέπουμε την πλήρη εξαπάτηση των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων».

Υπογράμμισε πως ακόμη και σήμερα «ο κ. Βρούτσης λέει πως "ουδέν μεμπτόν" σε ό,τι έκανε με τα προγράμματα της δήθεν τηλεκατάρτισης, ενώ πήγε να δώσει 85 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεσους, τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι μπορούσε να υπάρξει απευθείας ενίσχυση». «Αυτή είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης από τον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε καταληκτικά ο κ. Χαρίτσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.