ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ κλίμα και βαθιά ανησυχία στην κυβέρνηση

Φόβοι για κοινωνική έκρηξη λόγω της «κορωνοκρίσης»

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης μόλις περάσει η επιδημία, καθώς κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι ενδείξεις που παραπέμπουν σε ένα οικονομικό και κοινωνικό σοκ μεγατόνων μόλις οι συνθήκες καραντίνας τελειώσουν και φανούν τα ερείπια που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός.

Όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι καθημερινά και δείχνουν μία διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα στην οικονομία και την κοινωνία. Την ώρα που στο υπουργείο Εργασίας αγωνιούν αν και πόσοι θα λάβουν το δώρο Πάσχα σήμερα ή, τέλος πάντων, ως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας- οι προβλέψεις αναθεωρούνται επί τα χείρω για την οικονομία και ειδικά για την αγορά εργασίας. Οι μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής πέφτουν «βροχή» στο σύστημα «Εργάνη», ενώ παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Βρούτση, όλα δείχνουν πως η αγορά εργασίας έχει ήδη καταστεί μία ζούγκλα.

Ύφεση και ανεργία

Ταυτοχρόνως, σε καθοδική τροχιά βρίσκονται οι προβλέψεις για τα στοιχεία της μακροοικονομίας, αφού όλα δείχνουν πως η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα επιστρέψει στις ζοφερές ημέρες του βαθέος Μνημονίου, όταν η χώρα καθημερινά φλέρταρε με την χρεοκοπία. Είναι ενδεικτικό πως οι προβλέψεις για την ανεργία θέλουν τους ανέργους να φτάνουν στο 23% ως τα τέλη του έτους, ενώ χθες η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση της τάξης του 10% του ΑΕΠ δεν εξέπληξε κανέναν στην κυβέρνηση. Άλλωστε, αν κάποιος δει καθημερινά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα διαπιστώσει ότι από ημέρα σε μέρα, ο ίδιος αναθεωρεί τις προβλέψεις του επί τα χείρω, προεξοφλώντας μία άγρια ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία.

Ευρωπαϊκή ανασφάλεια

Με άλλα λόγια, την ώρα που όλοι μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας περιμένοντας τον κορωνοϊό να φύγει και την καραντίνα να αρθεί, όλα δείχνουν ότι μόλις βγούμε απ’ αυτά θα αντικρίσουμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. «Εντάξει, τώρα μένουμε σπίτι. Όταν βγούμε, όμως, θα έχουμε δουλειά για να πάμε σ’ αυτή;», είναι η βασική απορία που ήδη στοιχειώνει την κοινωνία, όπως την εξέφρασε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι η ανησυχία στην κυβέρνηση εντείνεται εξαιτίας της αβελτηρίας που παρατηρείται στην Ε.Ε. ως προς την λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την ανάσχεση της «κορωνοκρίσης».

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα «ερμηνεύουν» την απόφαση των Βρυξελλών ως απολύτως επικίνδυνη, αφού ακόμη είναι θολό το κατά πόσον μια χώρα που θα θελήσει να προσφύγει στον ESM θα υποστεί την βάσανο των «μνημονιακών» προαπαιτουμένων ή θα πάρει φθηνό δανεικό χρήμα χωρίς να θεωρείται ότι φλερτάρει με τη χρεοκοπία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να μην προσφύγει με κανέναν τρόπο και με κανέναν λόγο η Ελλάδα στον Μηχανισμό –εξ ού και αποφασίστηκε να αναληφθεί το ρίσκο της εξόδου στις αγορές με 7ετές ομόλογο, την ώρα που στην κυβέρνηση κρατούν... την ανάσα τους, για το εάν το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων θα αποδειχθεί αρκετό για να αντιμετωπιστούν οι βαθιές συνέπειες της «κορωνοκρίσης»...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΩΡΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ .ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ . ΟΧΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ . ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ». ΠΑΝΗΓΥΡΙ »

  2. stm 21:19 15/04/2020

    Παρακαλάτε εκεί στην Κουμουνδούρου, ουπς, σόρρυ στο matrix24 για μπάχαλα. Δεν θα σας κάτσει, διότι ο λαός που επικαλείσται είχε 4,5 χρόνια Σύριαζα και μάλλον δεν πρόλαβε να ξεχάσει. Μην κάνετε όρεξη. s

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.