ΚΟΣΜΟΣ
Απαλλαγή διά νόμου θέλουν οι μεγάλες βιομηχανίες
ΗΠΑ: Εξοργιστική απαίτηση εταιρειών να μην έχουν ευθύνη για την υγεία των εργαζόμενων τους στους χώρους δουλειάς!

Η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να «επανεκκινήσει την οικονομία», συνοδεύτηκε από μία απάνθρωπη απαίτηση των μεγάλων εταιρειών, που αποδεικνύει ποιον πραγματικά ωφελεί αυτή η επανέναρξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας και ότι η άρση του lockdown (όχι μόνο στις ΗΠΑ...) επ' ουδενί διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων.
Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που λειτουργούν τεράστιες γραμμές παραγωγής ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις οποίες συνωστίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, κατέθεσαν αίτημα στο Κογκρέσο, να περάσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα απαλλάσσονται από κάθε είδους νομική και αστική ευθύνη και υπαιτιότητα σε περίπτωση που εργαζόμενος κολλήσει τον κορωνοϊό στον χώρο της δουλειάς του...! Φυσικά, η κατάθεση του αιτήματος συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη δραστηριοποίηση κάθε είδους lobby των μεγαλοβιομηχάνων και όλων των κλάδων, με αποτέλεσμα η πρόταση αυτή να είναι ένα βήμα πριν την ψήφισή του.
Ήδη ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μίτς Μακόνελ, χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» το θέμα και προεξόφλησε την ψήφισή του «μόλις επιστρέψουν οι γερουσιαστές». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Αμερικανού προέδρου Larry Kudlow, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προστατέψει τους επιχειρηματίες από μηνύσεις που μπορεί τους οδηγήσουν στην χρεοκοπία.
Προκειμένου να κρατήσει τα προσχήματα, η πρόταση νόμου προϋποθέτει την λήψη μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό. Μόνο που ο έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, θα γίνεται από όργανο ελέγχου που θα συστήσει ο ίδιος ο εργοδότης από υπαλλήλους της εταιρείας, στο πλαίσιο πάντα της αυτορύθμισης των κανόνων λειτουργίας της βιομηχανίας.
Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι μηνύσεις εργαζομένων κατά των εργοδοτών τους για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που είχαν αποτέλεσμα την μόλυνση τους.
Από εργαζόμενους στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Walmart, την Amazon, τους εργαζόμενους στον κλάδο της κρουαζιέρας, της παραγωγής φρούτων και λαχανικών μέχρι την Εθνική Ομοσπονδία κυβερνητικών υπαλλήλων (που καλύπτει τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες), εκατοντάδες μηνύσεις έχουν υποβληθεί απαιτώντας εκατομμύρια δολάρια και χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανιών!
Nα σημειωθεί ότι σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «The Wall Street Journal», οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors Co, Ford Motor Co και Fiat Chrysler Automobiles NV έχουν στόχο να αρχίσουν και πάλι μέρος της παραγωγής τους στα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ στις 18η Μαΐου.
