ΕΛΛΑΔΑ

Σε όλους τους κλειστούς χώρους - Μεταξύ άλλων σε καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κορωνοϊός: Από 4 Μαΐου υποχρεωτική η μάσκα, που μέχρι πριν λίγες μέρες... δεν προστάτευε

Και ξαφνικά η μάσκα όχι μόνο προστατεύει, αλλά γίνεται και υποχρεωτική! Στην καθημερινότητά μας μπαίνει και επίσημα πλέον από τις 4 Μαΐου η προστατευτική μάσκα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκαν, παρά το γεγονός ότι όλο τον προηγούμενο καιρό οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας με μπροστάρη τον Σωτήρη Τσιόδρα... διερρήγνυαν τα ιμάτιά του (για ποιο λόγο, άραγε;) ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν από τον ιό, επιπλήττοντας μάλιστα τους πολίτες που κάνουν χρήση τους.

Από την Δευτέρα, λοιπόν, εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων που ανοίγουν ξανά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ανάμεσα στα οποία είναι και η χρήση μάσκας. Ωστόσο, εκτός από όλους τους κλειστούς χώρους, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους (επιβατικό κοινό και εργαζόμενους) και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα δρομολόγια των οποίων αναμένεται να αυξηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε από το κυβερνητικό επιτελείο.

Η στροφή αυτή των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας και των συνεργατών του αναφορικά με τη χρήση μάσκας (όχι μόνο στην Ελλάδα, για να είμαστε δίκαιοι), το λιγότερο που προξενεί είναι απορίες, αφού ήταν κοινή λογική ότι η ΟΡΘΗ χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, μαζί με την τήρηση και των υπολοίπων κανόνων προστασίας (τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, κλπ.) θα συνέβαλε στην ακόμη μεγαλύτερη προστασία των πολιτών...

Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων, από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους (και χρήση γαντιών) και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων «για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκες!

Μάλιστα, η στροφή 180 μοιρών αλά... Νουρέγιεφ για τη χρήση μασκών, που... ξαφνικά μάθαμε ότι προστατεύουν, γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή, αφού όχι μόνο γίνεται πλέον υποχρεωτική, αλλά ορίστηκε και... πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν προστατευτική μάσκα, όπου αυτό επιβάλλεται από τους κανόνες που τέθηκαν για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί!

Παπαθανάσης: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, όπως μάθαμε με τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο»

Στη χρήση μασκών αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι «δεν αλλάζει το όριο του 1 πελάτη ανά 15 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ, όμως στα μικρά εμπορικά καταστήματα το όριο, σε κατάστημα έως 20 τ.μ., είναι η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 ατόμων, προσωπικού και υπαλλήλων, αυξανόμενου κατά 1 προσώπου ανά επιπλέον 10 τ.μ.».

«Προβλέπονται αυστηρά μέτρα για εργαζόμενους και πελάτες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στους κλειστούς χώρους, από όλους και επιπλέον με γάντια και άλλα είδη προστασίας από το προσωπικό, αλλά και απολύμανσης των χώρων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται πχ. στα κομμωτήρια, όπου οι πελάτες θα πηγαίνουν μόνο με ραντεβού, προς αποφυγή συνωστισμού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως σημείωσε, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος», συμπληρώνοντας ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του».

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους όρους που πρέπει να τηρούνται ανά περίπτωση και ανά κατάστημα, πχ. στην εστίαση, αναφέροντας πάντως ότι σε οριζόντια μέτρα υπάρχουν πάντοτε και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι σήμερα γίνονται 500 έλεγχοι κάθε ημέρα στην αγορά, από διάφορα κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, ο στόχος ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, για την προστασία όλων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.