ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν θα προσφύγει στον Μηχανισμό η κυβέρνηση

Μαξίμου: «Μακριά... αγαπημένοι» με το ESM

Με το βλέμμα στραμμένο στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η μεσοβέζικη και ανεπαρκής απόφαση του πρόσφατου Eurogroup επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηριχθεί, προσώρας, στα δικά της πόδια και να μην προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς για μία ακόμη φορά κέρδισε η Γερμανία και η αμοιβαιοποίηση του χρέους παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Σαν να μην έφτανε αυτό, το γεγονός ότι το ποσό που μπορεί να αντλήσει από τον μηχανισμό η Ελλάδα, σε συνδυασμό με το «θολό» τοπίο ως προς τους όρους που μπορεί να συνοδεύουν αυτά τα χρήματα, αποθαρρύνει την κυβέρνηση από όποια τυχόν σκέψη προσφυγής στον μηχανισμό.

«Στα δικά μας πόδια»

Με άλλα λόγια, ακόμη παραμένει θολό το κατά πόσον όποια χώρα θελήσει να προσφύγει στον μηχανισμό θα πάρει «ζεστό χρήμα» χωρίς όρους ή αν θα βρεθεί... παγιδευμένη σε ένα άτυπο Μνημόνιο. Εξάλλου, το γεγονός ότι όσες δαπάνες δεν πάνε στο σύστημα υγείας ή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπορεί να θεωρηθούν «μνημονιακά δάνεια», σε συνδυασμό με την πρόβλεψη πως όποια χώρα πάρει χρήματα από τον Μηχανισμό θα πρέπει να υποβληθεί σε αξιολόγηση χρέους, έχει καταστήσει την Αθήνα καχύποπτη για τις πραγματικές προθέσεις των Βορείων αναφορικά με την ανάσχεση της «κορωνοκρίσης». Συν τοις άλλοις, με δεδομένο ότι από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ η Ελλάδα, βάσει ΑΕΠ, δικαιούται να αντλήσει το πολύ 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ, στο Μαξίμου κρίνουν πως «το ποσό δεν αξίζει αυτή την ταλαιπωρία». Εξάλλου, πέραν όλων αυτών, έχει τη σημασία του και ο συμβολισμός: δηλαδή, αν η Ελλάδα δείξει ότι είναι από τις πρώτες χώρες που ζητεί στήριξη, τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει αρνητικό μήνυμα στις αγορές και να καταρρακώσει την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει η Ελλάδα.

Μαξιλάρι ύστατης καταφυγής

Πάντως, το γεγονός ότι η Αθήνα δεν θέλει να προσφύγει στον Μηχανισμό δεν σημαίνει ότι θα «σπάσει» εύκολα το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Αντιθέτως, ειλημμένη απόφαση είναι να πορευθεί με τα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα ως το τέλος της καραντίνας –που τοποθετείται περίπου σε έναν μήνα από σήμερα- και να «σπάσει» το ένα κομμάτι από το μαξιλάρι αμέσως μετά, όταν θα επιχειρήσει να ρίξει «λεφτά» στην πραγματική οικονομία, ώστε να εκκινήσει εύκολα και γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα. Βεβαίως, αυτό δεν αφορά τα σχεδόν 17 δισεκατομμύρια που είναι δεσμευμένα για την εξυπηρέτηση του χρέους και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς πρότερη έγκριση του ESM. Όμως, υπάρχουν περίπου άλλα 14 δισεκατομμύρια τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να «ζεστάνει» την αγορά όταν ο κορωνοϊός φύγει, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.