ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μία ξεχωριστή εποχή

Συχνά τις τελευταίες ξυπνάω μέσα στη νύχτα και πιάνω το κινητό του, συνηθισμένη από τις πρώτες μέρες του lockdown, τότε που μια εικόνα ήταν χίλιες λέξεις. Οι άνθρωποι έγιναν αριθμοί, ο απογευματινός απολογισμός μας έφερνε ένα κόμπο στο στομάχι. Τα πλέον απαισιόδοξα μηνύματα ήταν μπροστά στα μάτια μας, το μέλλον του κόσμου που ξέραμε αργοπέθαινε και εμείς στεκόμαστε ανήμποροι. Σοκαρισμένοι από την πρωτόγνωρη εμπειρία της κοινωνικής μοναξιάς, απομονωμένοι στα σπίτια μας νιώσαμε ακόμα πιο ευάλωτοι. Η ανθρώπινη επαφή περιορίστηκε σε μια εικονική πραγματικότητα που σε ρουφούσε σαν μια μαύρη τρύπα προσπαθώντας να εξοικειωθείς με την ιδέα ενός αόρατου εχθρού. Στον ψηφιακό μας κόσμο οι συμβουλές έπεσαν βροχή για το πώς θα διαχειριστείς την καθημερινότητα της καραντίνας.

"Κάθε πρωί, σηκώνομαι, πίνω καφέ και βάφομαι. Μπροστά μου έχω όλη την ώρα το κινητό και παρακολουθώ κάποιο βίντεο στο YouTube", η Ελένη είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε στην ψηφιακή εποχή και της αρέσει να ακολουθεί δημιουργικούς ανθρώπους που φτιάχνουν μικρά βιντεάκια πριν από τη δουλειά και τα μοιράζονται με όλο τον κόσμο. Μπορεί να είναι συμβουλές για την ομορφιά, τα ρούχα, τα ταξίδια, την μουσική, τον λεκέ από φρούτα που απειλεί να καταστρέψει το μπλουζάκι σου. Καμιά σημασία δεν έχει αν σου φαίνονται αστείες οι ερωτήσεις, "πώς να κόψεις τον καφέ" ή "πώς να κόψεις τον "βήχα" της πεθεράς, γιατί τα περισσότερα βίντεο έχουν εκατομμύρια οπαδούς. Ούτε πειράζει αν δεν έχεις ανοίξει βιβλίο Ιστορίας. Παρακολουθώντας την "Ιστορία μας με τον Μόργκαν Φρίμαν" του National Geographic, ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσεις ανθρώπους, διαφορετικούς πολιτισμούς και να μάθεις πως θα είναι οι κοινωνίες μας στο μέλλον, και πόσο η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία καθορίζουν τη ζωή μας. Η διάσημη διαιτολόγος θα σου μάθει στην οθόνη του κινητού πώς να αποφεύγεις τη γλουτένη, αν έχεις δυσανεξία και ένα αστείο βίντεο στο YouTube θα σου φτιάξει την διάθεση για την υπόλοιπη μέρα.

Χρήστες του instagram όπως ο Ricky Martin και η Bryce Dallas Howard, "σκοτώνουν" την απραξία βάφοντας τα μαλλιά τους μπλε, πράσινα, φούξια που οδηγούν σε ξεκαρδιστικά memes.

Οι διαδικτυακές παραγγελίες κορυφώθηκαν στην εποχή της πανδημίας, η λίστα με τις μουσικές είναι ατέλειωτη και το ανακουφιστικό πάτημα ενός κλικ σε οδηγεί σε ένα άλλο σύμπαν με τόνους ντεσιμπέλ. Το κομμάτι σε ταξιδεύει σε μακρινές θάλασσες και εσύ μπορείς να κρύψεις τις ζοφερές σκέψεις κάτω από τον ήχο της μουσικής. Βουτιά στο βασίλειο του YouTube και αν βαρεθείς μπορείς να αφεθείς σε μουσικές που διαλέγουν πλατφόρμες όπως η Mixcloud που σε πάνε από την Ισλανδία ως τη Γκάνα. Την ίδια στιγμή που καλλιτέχνες και ειδικοί αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ψηφιακής εποχής, αναπολώ τις ζωντανές συναυλίες, οι περισσότερες έχουν ανέβει στο YouTube. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξέθαψα, εν μέσω πανδημίας, ήταν κι εκείνες από τις συναυλίες που πήγα. Καμιά πλατφόρμα δεν μπορεί να σου μεταδώσει την ατμόσφαιρα, τις μοναδικές στιγμές που ανακαλούν την εποχή της αθωότητας που μπορούσες να στριμωχθείς, να φας ξύλο, να χορέψεις ξέφρενα. Αν είσαι κάποιας ηλικίας θα έχεις γνωρίσει κάποιον ή κάποια που έχει πάει στην συναυλία των Rolling Stones, Pink Floyd, Depeche Mode, Radiohead, Iggy Pop. Στις 17 Απριλίου του 1967, τέσσερις μέρες πριν τη δικτατορία, οι Rolling Stones ανεβαίνουν στη σκηνή, ενώ έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού ήταν εκατοντάδες οπαδοί. Πριν αρχίσουν να παίζουν το Satisfaction, ο Mick αποφασίζει να ρίξει στους θεατές κόκκινα γαρύφαλλα, πράξη που θεωρήθηκε επαναστατική από την αστυνομία που έσπασε στο ξύλο τον μάνατζερ του συγκροτήματος και διέλυσε την συναυλία. Τριάντα χρόνια αργότερα, στο λιμάνι του Πειραιά, στο Rockwave, το πιο μεγάλο φεστιβάλ στην Αθήνα, ο Iggy Pop χαρίζει μοναδικές στιγμές φρενίτιδας. To ελληνικό κοινό θα ανακαλύψει τον καταπληκτικό μουσικό και performer. Η συναυλία έχει τελειώσει, ο Iggy επιστρέφει στη σκηνή, ανεβάζει δυο κοπέλες, έχει τέτοια ενέργεια που είναι και δύσκολο να θυμηθείς πόσα encore έκανε εκείνο το καυτό βράδυ του Ιουλίου.

Σαν να ζούμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο από έναν ευφάνταστο, εφιαλτικό συγγραφέα, η καθημερινότητα φαντάζει διαφορετική. Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι συμφωνούν ότι αυτός ο εγκλεισμός δεν θα έχει μόνο οικονομικές συνέπειες. Κλεισμένοι στα σπίτια μας όλοι αναρωτιόμαστε πως θα είναι η επόμενη μέρα στην μετα-καραντίνα εποχή. Αν θα συνεχίσουμε την ζωή μας εκεί που την αφήσαμε ή θα ζήσουμε σε μια μεταλλαγμένη εποχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.