ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μεγάλο πισωγύρισμα στην οικονομία προετοιμάζεται η κυβέρνηση

Μισθοί, συντάξεις, νέο εργατικό Δίκαιο: ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Μπορεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να εμφανίζονται καθησυχαστικά και να δηλώνουν πως με τις διαδοχικές δέσμες μέτρων η οικονομία θα στηριχθεί επαρκώς για να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά την επέλαση του κορωνοϊού, ωστόσο στο παρασκήνιο εξετάζονται ακόμη και σενάρια ενός μεγάλου οικονομικού πισωγυρίσματος, που μπορεί να πυροδοτήσει σκληρά μέτρα τα οποία δεν είχαν ληφθεί ούτε ακόμη και στις σκοτεινότερες μέρες της περιόδου των Μνημονίων.

Επί της ουσίας, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο εσωτερικής υποτίμησης, θεωρώντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να διεκδικήσει ανταγωνιστικές θέσεις μεταξύ των χωρών που θα ανακάμπτουν μετά την πανδημία και θα προσπαθούν να «πλασαριστούν» στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι που θα διαμορφωθεί μετά τον κορωνοϊό. «Ό,τι υπολογισμοί είχαν γίνει για το μέλλον έχουν ήδη πάει περίπατο. Όλα θα τα δούμε από την αρχή», ομολογεί υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας, που αφήνει ανοιχτό το σενάριο ακόμη και για πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι το τοπίο θα είναι τόσο διαφορετικό και η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει απρόβλεπτα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί ενδεχομένως μία νέα λαϊκή εξουσιοδότηση – καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίστηκε για να... μειώσει φόρους, όχι για να φέρει νέες περικοπές που θα παραπέμπουν στην περίοδο του «βαθέος Μνημονίου».

Μειώσεις και περικοπές

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη δεν κλείνουν εντελώς το σενάριο να προωθηθούν μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Μάλιστα, χθες, στη σχετική σεναριολογία προστέθηκαν και οι συντάξεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν τέτοια μέτρα ως... τον Μάιο. Επί της ουσίας, δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι αν η κρίση κρατήσει περισσότερο από τον Μάιο, τότε θα έχει ριφθεί ο κύβος για νέες περικοπές. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου εξηγούν ότι «δεν μπορεί μονίμως να σηκώνει τα βάρη ο ιδιωτικός τομέας», έστω κι αν αυτό είναι απολύτως ψευδές. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η κυβέρνηση αναμένεται να θελήσει να απελευθερώσει πόρους από τον προϋπολογισμό για να τους «ρίξει» στην ιδιωτική οικονομία, με βασικό στόχο να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να ελαφρυνθούν από συγκεκριμένους φόρους. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα επιχειρήσει να βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει φόρους στον ιδιωτικό τομέα μέσω περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο, αλλά και στις συντάξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πέσει κατά 100 ή 200 ευρώ το ήδη θεσπισμένο «ταβάνι» για τις υψηλές συντάξεις. Επιπροσθέτως, θεωρείται δεδομένη η συγχώνευση ορισμένων επιδομάτων στο Δημόσιο, η συρρίκνωση των μισθών στις ΔΕΚΟ, αλλά ενδεχομένως και μία οριζόντια ονομαστική μείωση των μισθών σε όλο το Δημόσιο, της τάξης του 10 ή 15%. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν ήδη γίνει, τα ως άνω μέτρα, αν ληφθούν συνδυαστικά, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν χώρο ακόμη 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1% του ΑΕΠ!

Το νέο Δίκαιο

Ταυτοχρόνως, τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν λόγω κορωνοΪού δε θα αφήσουν ανεπηρέαστο και τον ιδιωτικό τομέα: ήδη, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι καλείται να γράψει νέο εργατικό Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας έχει προωθήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως η εκ περιτροπής εργασία και η, μέσω αυτής, μείωση μισθών έως και 50%, η «απενεργοποίηση» του ΣΕΠΕ (με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται να διεξάγει κανείς ελέγχους για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σε έκτακτες συνθήκες κρίσης) αλλά και η αστραπιαία μετατροπή συμβάσεων από την πλήρη απασχόληση σε μερική. Πέραν αυτών, στο τραπέζι υπάρχει η κατάργηση της ονομαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε αυτός να επανέλθει στα επίπεδα προ ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η πανδημία θα προκαλέσει τέτοιες τεκτονικές αλλαγές που η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και δε θα έχει την «πολυτέλεια» αποκατάστασης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.