ΚΟΣΜΟΣ

Τι συνέβη

O Mπολσονάρου απέσυρε όλη τη διπλωματική αποστολή της Βραζιλίας από τη Βενεζουέλα

Η Βραζιλία, που συγκαταλέγεται στις περίπου εξήντα χώρες οι οποίες ζητούν να εγκαταλείψει την εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, έκλεισε χθες Παρασκευή τη διπλωματική αποστολή της στη Βενεζουέλα, καθώς η κλιμάκωση στις σχέσεις των κρατών συνεχίζεται.

Συνολικά 38 εργαζόμενοι στην πρεσβεία, το προξενείο και μέλη των οικογενειών τους επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς, ανέφερε δελτίο Τύπου της βραζιλιάνικης διπλωματίας. Με το ίδιο αεροσκάφος επαναπατρίστηκαν επίσης δώδεκα βραζιλιάνοι υπήκοοι.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι ανακαλεί «όλο» το διπλωματικό της προσωπικό από τη Βενεζουέλα και απαίτησε το Καράκας να αποσύρει επίσης τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας από την επικράτεια της Βραζιλίας.

Η ένταση στη σχέση των δύο χωρών δεν σταματά να κλιμακώνεται αφότου ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου στις αρχές του 2019.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τον βραζιλιάνο ομόλογό του ότι επιδιώκει «ένοπλη σύρραξη» ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την αιματηρή επίθεση ομάδας λιποτακτών στα τέλη του 2019 εναντίον στρατιωτικής θέσης στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα των δύο κρατών.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Περού συγκαταλέγονται στις περίπου 60 σε διεθνές επίπεδο που επιθυμούν την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία και έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο μεταβατικό αρχηγό του κράτους τον Χουάν Γκουαϊδό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παραμένει βυθισμένη σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.