ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο Θεός της επόμενης μέρας

Κάθομαι στον καναπέ με το laptop στα πόδια μου αγνοώντας τους ειδικούς της ψυχικής υγείας που συμβουλεύουν να ντυνόμαστε, να βαφόμαστε, να τηρούμε την κανονικότητα. "Πώς την παλεύεις;", μου έρχεται το μήνυμα της φίλης μου μαζί με την φωτογραφία των άγριων ζώων που λόγω της πανδημίας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Μένω στο σπίτι, τηρώντας τις οδηγίες και εκτός από την οικογένεια μου δεν έχω δει κανένα. Μιλάω με τους φίλους και τους συγγενείς στο τηλέφωνο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γελάω με αστεία που πριν θα μου ήταν αδιάφορα, ανταλλάσσω απόψεις, συνταγές μαγειρικής και σχέδια για την επόμενη μέρα. Σκέφτομαι ότι είμαι τυχερή γιατί η χώρα άντεξε, οι περισσότεροι δεν χάσαμε δικούς μας ανθρώπους ούτε είδαμε δίπλα μας κατακόμβες νεκρών. Κάθε φορά που μιλάω με φίλους στο εξωτερικό, βλέπω τα κουρασμένα πρόσωπα στις βιντεοκλήσεις και αναρωτιέμαι τι πήγε τόσο λάθος στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο μας.

"Μα, πιστεύεις ότι η ζωή θα είναι ίδια στην μετα-κορωνοϊό εποχή ;", ρωτάει η Λένα που μόλις τελείωσε βάρδια. Άντε να πλύνεις χέρια, να αλλάξεις σαν ρομπότ μήπως πετύχεις τα παιδιά ξύπνια. Μια συνηθισμένη μέρα έχει χάδια παραμύθια και ανεμελιά. Δεν κρατάς αποστάσεις από την μάνα σου, ούτε κυνηγάς τα παιδιά σου μετρώντας τα είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση. Μια συνηθισμένη μέρα στριμώχνεσαι στο μετρό, πηγαίνεις στο θέατρο και στο σινεμά και ρίχνεσαι στην αγκαλιά της φίλης που έχεις καιρό να δεις. Κομμωτήρια και μπαράκια στην μετα-καραντίνα εποχή θα θυμίζουν σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Το πλεξιγκλάς θα μπει για καλά στη ζωή μας και όσο για τα φιλιά μάλλον θα μοιάζουν με ανήσυχες πυγολαμπίδες. Τι σημαίνει κανονικότητα; Σίγουρα η πανδημία ήταν η αφορμή και η αιτία να ενισχυθούν ποικιλοτρόπως οι ιατρικές δομές και η τεχνολογία να γίνει κομμάτι της ζωή μας. Καθώς μπαίνουμε στην ύφεση της πανδημίας προσπαθώ να φανταστώ πως θα είναι η επιστροφή στην επόμενη μέρα. Το να μιλάς για κανονικότητα, συνήθειες και βεβαιότητες μοιάζει με φάρσα. Κάποιες λέξεις πιθανώς θα χάσουν το βάρος τους. Τι σημαίνει άραγε κανονικότητα;
Σύμφωνα με το λεξικό, κανονικότητα είναι το να συμβαίνουν τα γεγονότα όπως συνηθίζουν ή όπως έχει οριστεί. Υπάρχουν οι φυσικές κανονικότητες, όπως τα φυσικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται κανονικά, οι γραμματικοί κανόνες, οι πολιτικοί και κοινωνικοί κανόνες, οι συνήθειες. Πριν μερικά χρόνια, επιστροφή στην κανονικότητα σήμαινε έξοδος από την κρίση. Λέμε κανονικότητα και εννοούμε τον καθημερινό τρόπο ζωή μας. Έναν ρυθμό που οι ίδιοι φτιάξαμε. Είναι άραγε κανονικότητα παιδιά και έφηβοι να είναι καθηλωμένοι στον υπολογιστή και οι γονείς να τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ;

Συνηθισμένοι στο "δεν έχω χρόνο να φάω", ξεχάσαμε να δώσουμε χρόνο στα παιδιά μας, στην οικογένειά μας, στον εαυτό μας. Κάπου μέσα στο τρέξιμο, στον ανελέητο ρυθμό της καθημερινότητας χάσαμε το νόημα των μικρών πραγμάτων. Όταν ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα θέλουμε τα πράγματα να είναι ίδια αλλά και διαφορετικά. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά αλλά ξέρουμε ότι η επιστροφή θα μοιάζει με ταξίδι. Προσπαθώντας να ξορκίσουμε τον φόβο, καταφεύγουμε στις παλιές φωτογραφίες, ως ανάμνηση αυτού που είμαστε. "Ο άνθρωπος δεν αλλάζει", έλεγε η γιαγιά μου. Όταν το μέλλον είναι αβέβαιο κρατιόμαστε από το παρόν. "Μέσα σε λίγα λεπτά, η ζωή μου έγινε νορμάλ", λέει η Δώρα, εργαζόμενη μητέρα με δυο παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είχε ποτέ ελεύθερο χρόνο. Στο παρελθόν η ανθρωπότητα πέρασε πέντε επιδημίες και κατάφερε να επιβιώσει. Για αρκετούς και ίσως τους περισσότερους η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ένας μακρύς κουραστικός, δρόμος. Κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους, άλλοι θα επιστρέψουν με ένα αίσθημα απώλειας για κάτι που χάθηκε και δεν θα το ξαναβρούν ποτέ. Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι δεν θα αλλάξουν οι συμπεριφορές μας έπειτα από μια τέτοια πανδημία. Η αρχική άρνηση και το σοκ που έχουμε υποστεί από τον εγκλεισμό το πιο πιθανό είναι να βγάλει στην επιφάνεια την ανάγκη για λήθη και για επιστροφή στην κανονικότητα. Εκείνο που όμως που παραμένει ως στοίχημα είναι αν η κοινωνική αλληλεγγύη θα παραμείνει στην μετά την πανδημία εποχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.